The Others Sana dun bir tayyareden baktım aziz İstanbul

Sana dun bir tayyareden baktım aziz İstanbul

11.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sana dun bir tayyareden baktım aziz İstanbul

Sana dun bir tayyareden baktım aziz İstanbul
11 Ekim 1998
İdil ENGİNDENİZ İstanbul'un son görüntüsünü belirlemek için kentin havadan fotoğraflarının çekilmesi işlemi tamamlandı. Bilgisayar ortamına aktarılan fotoğraflardan yararlanarak hazırlanan haritalar sayesinde belediye hizmetleri daha etkin biçimde yürütülebilecek.

İstanbul'un son görüntüsünün belirlenmesi amacıyla uçaklarla kentin fotoğrafları çekilmesi işlemi tamamlandı. Bilgisayar ortamında üç boyutlu görülebilen fotoğraflar sayesinde yapıların veya arazilerin ölçüleri de tam olarak belirlenebiliyor. Ağaç, elektrik direği, enerji nakil hatları, yeşil alanlar, konutlar olmak üzere kentle ilgili tüm bilgilerin görülebildiği haritalar, kentin adeta röntgen filmi olarak nitelendiriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Birol Tortop, yaptıkları çalışmayla kent bilgi sisteminin altyapısı oluşturduklarını söyledi.
İstanbul'da altyapı çalışmalarında 1980'li yıllara ait son derece yetersiz haritaların kullanıldığını belirten Tortop, "Bu halihazır haritalar hızla değişen kentin bugünkü halini yansıtamıyor. Yapılan plan çalışmalarında da yanılmalara neden oluyor. Çalışmalarımız kentin iyi planlanabilmesi açısından önem arzediyor," dedi.

Fotoğraflar uçaktan çekildi
Kentin son görüntüsünü yansıtacak haritalara gereksinim duyulduğunu kaydeden Tortop, Harita Genel Komutanlığı ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün uçakları kiralanarak kentin fotoğrafını çektirdiklerini söyledi. Yeni haritaların üretilmesinde Türkiye'de ilk defa farklı bir uygulamayı gerçekleştirdiklerini dile getiren Tortop, "Çekilen hava fotoğrafından halihazır haritaya dönüştürülmesi esnasında elde edilen ara ürün Ortafoto'dur. Uçaktan alınan görüntü bilgisayar ortamında işleniyor. Ölçekli olarak fotoğraf elde ediyoruz. Bu fotoğraftan halihazır tekniğini bilmeyenler de yararlanabilir. Ortafoto detaylı bilgi veriyor," dedi. İstanbul'un sorumlu oldukları 2 bin kilometre karelik yüzölçümlü alanın büyük bir bölümünün halihazır haritalarını tamamladıklarını belirten Tortop, "Böylece İstanbul'un tamamına ait güncel halihazır haritaların bütünü elde edilmiş oluyor. Yaptığımız çalışmayla kent bilgi sisteminin önü açıldı," diye ekledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlayıp yararlandığı haritaların tüm ilgili kurum ve kuruluşların hizmetine sunulduğunu ifade eden Tortop, bilimsel çalışma yapanların da bunlardan yararlanabileceğini vurguladı.

Rehber görevi
Hava fotoğrafından elde edilen ortafotonun üzerinde objelerin tanımlanarak çizgisel halihazır haritalara dönüştürüldüğünü anlatan Harita Müdürü Mustafa Taşkan ise, ayrıca bilgisayar ortamında üç boyutlu izlenebildiğini söyledi. Altyapı hizmetlerinde bu haritaların rehber görevini üstlendiğini kaydeden Taşkan, "Halihazır haritalar üzerinde yeşil alanlar, binalar, elektrik direkleri, mülkiyet sınırları, enerji nakil hatları, doğalgaz, su gibi birçok ayrıntı bulunmaktadır. Bu haritalar sayesinde altyapı hizmetlerinin sağlıklı yapılması da sağlanmış oluyor," dedi. Kentle ilgili tüm veriler işlenerek haritanın çok işlevli hale getirildiğini belirten Taşkan, "Haritadan sağlıklı yatırım yapılmasının yanı sıra kaçak yapılaşmanın takibi, yeşil alanların korunması, emlak ve çöp vergilerinin toplanması gibi çok çeşitli konularda yararlanılabilir," diye konuştu.
Taşkan halihazır haritaların belirli aralıklarla yenilenmesi gerektiğini ve böylece yeşil alanın tahribi, konut alanlarının dağılımı, gecekondulaşmanın takibinin yapılabileceğini söyledi.

İsteyen alabiliyor
Büyükşehir Belediyesi Harita Müdürlüğü'nce hazırlanan bu haritalar, öncelikle kent için yapılması düşünülen çalışmaların planlamasında kullanılmakta. Bunun yanında İstanbul'un gelişmesine fayda sağlayacak her türlü hizmette kullanılabilecek şekilde planlandı. Belediye Meclisi'nin onayıyla haritaların isteyen herkese sunulması kararlaştırıldı. Haritaların nasıl ve hangi ücretle temin edilebileceğini belediyenin internetteki WWW.ibb.gov.tr adresinden öğrenmek mümkün.

Şehir bilgi sistemi ve faydaları
Harita Müdürlüğü'nün hazırladığı verilerin kullanıldığı bir alan da, belediyenin yönetim sisteminin daha verimli hale getirilmesi amacıyla Şehir Bilgi Sistemi oluşturulması çalışmalarıdır. Tamamlanmak üzere olan bu çalışmalar sayesinde kentin fiziki durumunu sayısal olarak da bilgisayar ortamına aktardıktan sonra bu verilerden hareketle haritalar oluşturulmaktadır. Günlük hayatta toprak kazısı sırasında sıkça rastlanan elektrik kesintileri, telefon arazıları, su borularının patlaması gibi sıkıntıların giderilebilmesi, önceden tedbir almaya bağlıdır. Bu da her bölgenin üst yapısı yanında, alt yapısının da konumsal olarak haritalar üzerinde bilinmesini gerektirmektedir.