The Others Şeker hastaları haritası çıkarılıyor

Şeker hastaları haritası çıkarılıyor

20.04.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şeker hastaları haritası çıkarılıyor

Şeker hastaları haritası çıkarılıyor

SAĞLIK Bakanlığı, Devlet İstatistik Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türkiye'deki şeker hastalarını belirlemek amacıyla "Türkiye Diyabet Epidemiyoloji Araştırması" başlıklı bir çalışma başlattı. 26 bin denek üzerinde, 15 il ve ilçelerinde yapılacak çalışmayla Türkiye'nin şeker hastalarının bir haritası çıkarılacak.
26 bin kişiye uygulanacak ankette deneklerden aç gelmesi istenecek ve kan örnekleri alınarak kan şekeri ölçülecek. Kan şekeri normalden yüksek çıkanlara şekerli sıvı içirilerek iki saat sonra yeniden kan alınıp ölçüm yapılacak.
Şeker hastalarını belirlemek ve görülme sıklığının ölçmek amacıyla başlatılan çalışmaya Dünya Sağlık Örgütü de destek veriyor. Yapılacak olan çalışmaya Dünya Sağlık Örgütü'nün diğer ülkelerde bu konuda yaptığı çalışmalar örnek alındı. Çalışmada, DİE, örneklem ve değerlendirme yapacak, Sağlak Bakanlığı, doktor, hemşire, ebe ve araç desteği verecek, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ise anketi hazırlayarak, ölçüm aletleri ve şekirli sıvı desteği sağlayacak.
Haziran 1997'de uygulanmaya başlanacak çalışma bir yıl içinde tamamlanacak. Anket, İstanbul, Samsun, Trabzon, Antalya, Adana, Gaziantep, Bursa, İzmir, Denizli, Malatya, Erzurum, Diyarbakır, Eskişehir, Konya ve Ankara'da uygulanacak.