The Others Şimdi gözlükler yarı fiyatına

Şimdi gözlükler yarı fiyatına

08.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şimdi gözlükler yarı fiyatına

Şimdi gözlükler yarı fiyatına
8 Kasım 1998
Gülden TOZKOPARAN
Şimdi gözlükler yarı fiyatına

Akmerkez'de dolaşıyorum. Gözlerim gözlüklere takılıyor. JPG, Madsuda, Ray Ban, Kenzo, Lacoste, Gucci, Police gibi ünlü markalar sergileniyor vitrinde. İçeri girip fiyatlarını soruyorum. Kampanya düzenlediklerini ve fiyatlarda yüzde 50 indirim yaptıklarını söylediklerinde kulaklarıma inanamıyorum. Daha bu yaz fiyatı 30 - 50 milyon lira arasında olan popüler markalar, 15 - 25 milyon liraya kadar düşmüş. İndirim yapan konfeksiyon mağazaları gibi, camlarına büyük puntolarla "ucuzluk" yazmadıkları için, farkında bile değil insanlar. Önünden geçip gidiyorlar. Oysa gözlük çerçeveleri yaz sonu olduğu için indirime girmiş.

Dört taksit imkanı
Fahri Kuz Optik Mağaza Müdürü Filiz Vural, nakit ödemelerde yüzde 50, kredi kartı ile ödemelerde yüzde 35 indirim yaptıklarını anlatıyor. İsteyenlere de kredi kartına dört taksit uygulanıyor. Taksitli satışlarda indirim yok, ancak faiz de yok; etiket fiyatı aylara bölünüyor.
Bu arada gözlük fiyatları konusunda yaptığım araştırmada, en pahalı markalar arasında JPG marka özel tasarımlar ilk sırayı alıyor. JPG marka gözlüklerin en ucuzu 60 milyon liradan başlıyor, 130 milyon liraya kadar çıkıyor. Yine el yapımı Madsuda 50 milyon lira civarında.
Ferra, Armani ve Gucci'nin kemik çerçeveleri de bu sene tercih edilen modeller arasında geliyor. Bu markaları 40 ila 50 milyon lira arasında almak mümkün. Ancak şu an kampanya düzenleyen mağazalarda bu markalar yüzde 50 indirimli. Ray Ban'ları ise indirimli olarak 15 - 20 milyon liraya alabilirsiniz. Fiyatı 100 doların üzerinde olan gözlükleri de atlamamak gerekiyor. 100 doların üzerinde gözlük satanlar arasında Safilo, Lüks Optika ve De Rigo grubu yer alıyor.
Beusch & Lomb'un bu yıl piyasaya sunduğu Arnette ve Porche Design da, özellikle sporculara hitap eden genç çizgilere sahip. Ferre, Valentino, Oliver, Pierre Cardin, Polo, Bleuway, Oksido, Ralph Lauren marka gözlükler de tüketicinin tercihleri arasında.

Optik gözlükleri yaz başında alın
Optik gözlükler arasında bu yıl çerçevesiz ve çivilerle tuturulan facet tipler çok moda. Facetlerin titanyum olanları, hafiflikte diğer gözlüklere meydan okuyor. Bu çerçevelerin fiyatı 60 - 70 milyon lira arasında. Siyah kemik ve kare şeklindeki optik gözlükler de bu sıralar gözde. Fiyatları ise 30 - 40 milyon lira arasında.
Optik gözlüklerde indirim yok. Eğer indirimli olarak optik gözlük almak istiyorsanız, yaz başını beklemeniz gerekir. Çünkü bazı mağazalar optik gözlüklere yaz başında yüzde 15 - 20 oranında indirim uyguluyor. Bugünlerde indirim yok ama, optik gözlüklere de taksit uygulanıyor.
Gözlük camlarında ise her yıl yeni bir teknoloji gelişiyor. Örneğin en ilkel olan mineral camlar, düştüğünde kırılıp, zararlı ışınları filtre etmiyor. Organik camların ise yeni teknolojik ilaveler sayesinde kırılganlıkları ortadan kalkıyor. İlave işlemlerle organik camların çizilebilirliği de en aza indiriliyor.
Organik camlara antifiltre özelliği eklenince, dört dörtlük bir gözlük camı ortaya çıkıyor. Tabi her bir ilave, camın fiyatını artırıyor. Örneğin hiçbir ilavesi olmayan organik camın fiyatı 3 milyon lirayken, antifiltre özelliği eklendiğinde 15 milyon liralık bir fark geliyor. Eğer gözleriniz 4 - 5 numaraysa ve kalın cam kullanmak istemiyor, yüzde 40 oranında inceltilmiş camı tercih ediyorsanız, o zaman da 60 - 70 milyon lira ödemeniz gerekiyor.

Üçü birarada
Geliştirilen en son teknoloji sayesinde, üç ayrı numarayı tek bir camda birleştirme imkanı doğdu. Üstelik, camlar arasında hiçbir işaret ve çizgi yok. Tek bir cam gibi duruyor. İlerlemiş yaşlarda bu camlar sayesinde yakını, ortayı ve uzağı net olarak görme imkanı var. Varilux olarak adlandırılan bu camların yüzde 40 inceltilmiş olanlarının fiyatı 80 - 90 milyon lira arasında. Ancak bu camlara bugünlerde kampanya fiyatı uygulanıyor. Kısa bir süre önce 150 milyon liradan satılıyordu.