The Others Sivil savunma yasası çıkamadı

Sivil savunma yasası çıkamadı

20.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sivil savunma yasası çıkamadı

Sivil savunma yasası çıkamadı


Önder Yılmaz Ankara


       Deprem felaketinin ardından TBMM'de genel görüşme açarak üzüntülerini dile getiren siyasi parti temsilcileri, 1994'te hazırlanan ve Genel Kurul gündeminin 76. sırasında bekleyen, "Deprem gibi doğal afetler, seferberlik ve savaş hali faaliyetlerini düzenleyen topyekün savunma sivil hizmetleri" adlı yasa tasarısını unuttu. Tasarının gerekçesinde, hükümet itirafta bulunarak, "30 yıldan beri sivil savunma ve savunma sekreterlikleri fonksiyonlarını yitirdi. Yetki ve görev karmaşası yaşanıyor" denildi.
       Türkiye'yi vuran ve binlerce insanın ölümüne neden olan deprem felaketi karşısında devletin acizliği tüm çıplaklığıyla gözler önüne serilirken, Meclis, hiç doğal afet olmayacakmış gibi beş yıldır TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeyi beleyen tasarıyı çıkaramıyor.
       1994'te Meclis'e gönderilen tasarı; deprem, yangın ve diğer doğal afetleri üstlenen sivil savunma hizmetleriyle seferberlik, savaş halinde devreye giren savunma sekreterliği birimlerinin tek çatı altında toplayarak daha etkin hale getirilmesini düzenliyor.

Özel sektöre görev

       Sivil savunma ve savunma sekreterliklerinin "30 yıldan beri fonksiyonel olmadıkları, yetki ve sorumluluk kargaşasının yaşandığı" belirtilen tasarı topyekün savunma sivil hizmetlerinin milli güvenlik amaçlarına uygun şekilde planlanmasını ve yürütülmesini düzenliyor. Özel sektöre de büyük sorumluluklar veren tasarıya göre özel sektörden hangi kuruluşların yasa kapsamına gireceği de yönetmelikle belirlenecek.