The Others Sosyal bilimler geri mi?

Sosyal bilimler geri mi?

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇAPRAZ ATEŞ

Sosyal bilimler geri mi

Sosyal bilimler geri mi?

ÇAPRAZ ATEŞ

SİBEL KAHRAMAN ŞEN

Üniversitelerde hemen hemen her alanda yeterli derecede bilimsel araştırma yapılamadığından şikayet edilir. Ancak, sosyal bilimciler bu konuda daha dertli. Yapılan bir araştırma, bazı üniversitelerimizin sosyal bilimler alanında hiç uluslararası yayını ve araştırması bulunmadığını ortaya çıkardı. Sosyal bilimciler uluslararası yayın yokluğunun ve eksikliğinin önemli bir nedeni olarak, rektörlerin genellikle fen bilimcilerinden seçilmesini gösteriyorlar. Onlara göre fen bilimciler, sosyal bilimlerin önemini pek anlamıyor ve sosyal bilimlere daha az kaynak ayırıyorlar. Kendi konularının daha evrensel olduğunu söyleyen fen bilimciler ise , "Sosyal bilimlerde uluslararası yayın geleneği oluşmadı" diyor.

Prof. Dr. Kadir Erdin
Sosyal bilimlere kaynak ayrılmıyor
Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin: Türkiye’de sosyal bilimlere ayrılan kaynak yok. TÜBİTAK bu konuda çok sınırlı destek veriyor. TÜBA ile destek sağlanmaya çalışılıyor. Tek kaynak üniversitelerdeki araştırma fonu. Özellikle ülkemizde sosyal bilimler alanına büyük kaynak ayrılması gerekiyor. Çünkü, Türkiye’nin yakın çevresinde ve içinde Kıbrıs, Güney Doğu, Balkanlar gibi pek çok sorun var. Bu sorunların tesbiti ve anlaşılması ancak sosyal bilimlerdeki araştırmalarla mümkün olabilir.
Tıp fakültesi olan üniversitelerin büyük çoğunluğunda, rektörler tıp fakültelerinden seçiliyor. Çünkü öğretim üyesi sayıları, diğer fakültelere göre çok fazla. Ayrıca, tıp fakülteleri üniversitelerin aynı zamanda para kaynağı. Döner sermaye gelirlerinin en fazla olduğu bölüm tıp fakülteleri. Tıp fakültesi kökenli bir rektörün sosyal bilimlere bakışı, bir sosyal bilimcinin bakışından farklı olacaktır. Sosyal bilimcilerin beklentilerini gerçekleştiremeyecektir. Maalesef, "Ben kazanıyorum, ben harcarım" mantığı var. Bu durumda sosyal bilimler alanında yeterli araştırmayı yapmak mümkün olmuyor.

Prof. Dr. Oğuz Başkurt
Fen bilimleri konuları daha evrensel...
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Başkurt: Sosyal bilimler alanına daha az kaynak ayrıldığı doğru değil. Örneğin üniversitemizde, öğretim elemanlarının yarısı Tıp Fakültesi’nde. Pek çok üniversitede aynı durum var. Bu fakültelerin yapısından kaynaklanıyor. Ben tıp fakültesi kökenliyim ve sosyal bilimci gibi düşünemeyeceğim doğru. Ancak, kaynakları tek kişi dağıtmıyor. Yönetim kurulu var ve bu kurulda bütün alanlardan temsilciler bulunuyor.
Projelerin durumuna, önemine, kalitesine, sayısına göre bu komisyon karar alıyor. Tıp fakülteleri üniversitelere önemli bir girdi sağlıyor. Ancak döner sermaye gelirlerinin belirli biri oranı araştırma fonuna aktarılıyor. Daha sonra ise tıp fakültesinin bu konuda bir kontrolü söz konusu değil. Bana göre sorun araştırmaların az olması değil. Sorun, yayın yapma geleneklerinin farklı olması. Fen bilimlerinde uluslararası yayın geleneği oluştu.
Sosyal bilimlerde ise bu gelenek bence oturmadı. Bir de pozitif bilimlerde evrensel konularla uğraşıyorsunuz. Benim ilgimi çeken ve araştırdığım bir konu, Amerika’daki, Avusturya’daki bilim adamının da ilgisini çekiyor. Sosyal bilimlerin ilgi alanları ise daha farklı. Uluslararası yayın eksikliğinde bu da bir etken olabilir.



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ