The Others Tünel kazıp NATO'nun yakıtını çaldılar

Tünel kazıp NATO'nun yakıtını çaldılar

21.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tünel kazıp NATO'nun yakıtını çaldılar

Tünel kazıp NATOnun yakıtını çaldılar


ELVAN EZBER İstanbul


       NATO'nun İzmit'ten Atatürk Havalimanı'na kadar uzanan petrol boru hattına, "Hizbullah yöntemiyle" Alibeyköy'den giren bir şebekenin 5 ayda 1235 ton yakıt çaldığı ortaya çıktı. Şebekenin iki benzin istasyonu açarak, çaldığı yakıtı buralarda "mazot" diye sattığı belirlendi.
       Petrol Ofisi A.Ş. ve NATO 4. İşletme Müdürülüğü'nün yakıtta sürekli azalma olduğunu fark etmesi üzerine polis boru hattını incelemeye aldı. Alibeyköy'den yakıt kaçırıldığını belirleyen ekipler, Cengiz Topel Caddesi'ndeki bir işyerinden şüphelenerek, baskın düzenledi. Baskında yakıt çekmeye çalışan Hakan Ateş, Hasan Kasal, Ekber Salmanoğlu, Yavuz Taşpınar, Muharrem Uğur Ateş, Kadir Salmanoğlu ve Murat Salmanoğlu suçüstü yakalandı.
       Gayrettepe Asayiş Şube Müdürlüğü'nde suçlarını itiraf eden sanıklardan çete lideri Muharrem Uğur Ateş, bu işi 5 aydır yaptıklarını söyleyerek, şunları anlattı:
       "Televizyonlarda Hizbullah'ın tünel kazdığını gördük. Bunun üzerine önce bu işyerini kiraladık. Aynı onların yaptığı gibi tuvalet taşının altını kazıp, 40 metre tünel açtık. Vanayla yakıt alışverişi sağladık. Giriş çıkışı da tuvaletin altından yaptık. Çaldığımız yakıtın içine yağ ve benzeri maddeler katıp mazot yaparak, Tekirdağ ve Çerkezköy'de kurduğumuz 'Hedef İthalat ve İhracat Limited Şirketi' adı altındaki benzin istasyonlarına sattık. Üst kattaki komşumuz polis olmasına rağmen tuvalet taşının altındaki bölmeyi hiç fark etmedi. Sık sık bize çay içmeye gelirdi ama anlamadı."
       Sanıkların ifadesi sonucu iki benzin istasyonu, 22 ton varil uçak yakıtı, ev, televizyon, son model Mercedes marka otomobil ve telefon ele geçirildi. Şebeke üyelerinden firari zanlılar İsmet Salmanoğlu, Soner Sapan, İsmail Şöhret, Sadık Kasal, Hasan Kalender ve Çetin Kalender'in arandığı bildirildi.
       Şebeke lideri Ateş'in 27 Aralık 1990'da İngiltere'de Heathrow Havalimanı'nda üç kilo eroinle yakalandığı ve üç yıl cezaevinde yattıktan sonra kaçtığı öğrenildi.