The Others Üniversitede YÖK arbedesi

Üniversitede YÖK arbedesi

07.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üniversitede YÖK arbedesi

Üniversitede YÖK arbedesi

       İSTANBUL'da, kuruluşunun 17. yıldönümünde YÖK'ü protesto amacıyla düzenlenen gösterilerde sol görüşlü 26 kişi gözaltına alındı.
       Beyazıt Meydanı'nda basın açıklaması yapan yaklaşık 2 bin 500 kişi arasından ayrıldıktan sonra PKK lehinde slogan atan yüzleri maskeli göstericiler, polisle çatışmaya girdi. Polis olayı bastırabilmek için havaya ateş açınca, Beyazıt ve çevresi savaş alanına döndü, bir polis memuru hafif yaralandı.
       İstanbul Valiliği'nin önceki akşam 6 Kasım gösterilerine izin verilmeyeceğini açıklanması ardından polis, Beyazıt Meydanı'nda sabahın erken saatlerinden itibaren olağanüstü önlem aldı. Meydan giriş ve çıkışlarını tutan polis, meydana girenleri aramadan geçirdi. Saat 11.00 sıralarında İ.Ü. Merkez Kampusu Hukuk Fakültesi önünde toplanan 500 ve Vezneciler'de toplanan yaklaşık 2 bin sol görüşlü öğrenci, aynı anda üniversite yan kapısına doğru yürüşe geçti. Topluluğun önü Çevik Kuvvet tarafından kesilirken, öğrenci temsilcileriyle İstanbul Emniyet Müdürü Yardımcısı Hüseyin Arpacı'nın görüşmesi üzerine iki grubun birleşerek basın açıklaması yapmasına izin verildi.
       "YÖK'e hayır", "Çetelere kıyak, öğrenciye dayak, bu abluka dağıtılacak", "YÖK 12 Eylüldür", "İnadına isyan, inadına özgürlük, "Öğrenciye değil, çeteler barikat" sloganlarıyla Beyazıt Meydanı'na çıkan grup, burada bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, YÖK'ün 17 yıldır tartışılan, bilimsel olmayan bir kurum olduğu iddia edildi.

       Çevik Kuvvet, kampus ana kapısında basın açıklaması yapan sol görüşlü öğrencilerle, cuma namazı ardından Beyazıt Camii'nden çıkarak alanda beklemeye başlayan islamcı grubun birleşmemesi için iki grubun arasında barikat oluşturdu. Basın açıklaması ardından "Kurşun asker olmayacağız" sloganıyla dağılan sol görüşlü öğrencilere, Beyazıt Meydanı'nda bekleyen yaklaşık 2 bin kişilik islamcı grup da alkışlarla destek verdi.
       Beyazıt'ta yürüyen sol görüşlü gruba bir çağrı yapan İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Arpacı "Bu yaptığınız yasadışıdır. Dağılmazsınız müdahale edilecek" uyarısında bulundu. Topluluk uyarıya karşın dağılmayınca, Çevik Kuvvet ve panzerlerle müdahale edildi. "Yılgınlık yok, direniş var" sloganıyla Fevzipaşa Caddesi'nde yürüyen grupla Çevik Kuvvet arasında uzun süren bir kovalamaca yaşandı. Polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
       Bu sıra Beyazıt tramvay durağı önünde toplanan ve meydana girişine izin verilmeyen bir grup da, "Kürdistan ateşini Beyazıt'a taşıyacağız" yazılı bir döviz açarak Gedikpaşa'da yürüyüşe geçti. "Biji PKK, biji Apo" sloganı atan yaklaşık 100 kişilik gruba, polis müdahale etti. İkiye bölünen grup daha sonra ara sokaklarda tekrar toplandı. Grup, kendilerine müdahale eden motorsikletli polislere molotof kokteyli atarak ara sokaklara kaçtı. İki bin kişilik Çevik Kuvvet ekibi grubu Yenikapı ara sokaklarına kadar kovalarken, yaklaşık 30 kişiyi gözaltına aldı.
       Bu arada Okmeydanı'nda bazı sol gruplar önceki akşam esnafa bildiri dağıtarak YÖK'ün kuruluşunu protesto için dün kepenk katılmasını istedi. Sol grupların tehdidi sonucu dün Okmeydanı'nda bazı dükkanların kepenk kapattığı gözlendi.

       YÖK'ün kuruluş yıldönümü dolayısıyla, yurdun çeşitli yerlerindeki üniversitelerde izinsiz protesto eylemleri yapıldı. YÖK'ü protesto adı altında yapılan gösteriler, birçok ilde türban protestosuna dönüştü.
       Milliyet Ankara Bürosu'nun haberine göre başkentte türbanlı öğrenciler üniversitelerde YÖK'ü protesto ederken, türbanlı annelerden oluşan 30 kişilik bir grup da YÖK Başkanlığı'na taksilerle giderek YÖK'ü mektupla protesto etmeyi tercih etti.
       YÖK Başkanlığı önünde jandarma engeliyle karşılaşan ve içeri alınmayan türbanlı grup, YÖK Başkanı Kemal Gürüz ve yetkililerle görüşmeleri engellenince, ellerindeki beyaz karanfilleri başkanlık binasının önüne bıraktı. Türbanlı anneler, YÖK uygulamalarının kazanılmış haklara, eşitlik ilkesine, eğitim, din ve vicdan özgürlüğü ilkelerine, Evrensel İnsan Hakları'na aykırı olduğunu savundu.
       Başkentteki değişik üniversitelerde okuyan türbanlı öğrenciler, saat 10.00'da Ankara Üniversitesi Rektörlüğü bahçesinde toplandı. Erkek öğrencilerin de destek verdiği grup, daha sonra polisin isteği üzerine rektörlük dışına çıkarıldı. Bu kez aynı caddedeki Astsubay Orduevi önünde toplanan grup polisin ve orduevi görevlilerinin uyarıları sonucunda dağıldı. Ankara'daki diğer üniversitelerdeki eylemler de olaysız geçti.

       Milha muhabirlerinin bildiğine göre Şanlıurfa'da diğer kentlerden farklı bir protesto yaşandı. Öğrenciler YÖK yerine, Rektör Prof. Dr. Mahmut Sert'i protesto etti. 700 öğrenci "Rektör istifa" ve "Üniversitemizi terk et" sloganı attı. Çoğunluğu türbanlı öğrencilerden oluşan topluluk, güvenlik güçlerinin gayretiyle dağılarak binalara kaçtı.
       Çukurova Üniversitesi'nde YÖK'ü protesto eyleminde sol ve türbanlı gruplar eylem birliği yaparken fen - edebiyat fakültesi önünde toplanıp rektörlüğe doğru slogan atarak yürüyen solcu öğrencilere üniversite camisinden dağılan 500 kişilik sağcı öğrenciler de katıldı.
       Erciyes Üniversitesi önünde toplanan ve polisin uyarılarına slogan atarak karşılık veren topluluktaki türbanlı kadınlar beyaz güvercin uçurdu, balon patlattı, ellerinde türban salladı.
       Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü önündeki protesto da türban eylemine dönüştü. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı gösterilere, cuma namazından çıkanlar da destek verince şehir trafiği felç oldu. Uyarıları dikkate almayan göstericiler ile onları copla dağıtmaya çalışan güvenlik güçleri arasında kovalamaca yaşandı. Bazı göstericilerin polisi yumruklamaya çalıştıkları gözlenirken, 30 kişi de gözaltına alındı.
       Samsun'da, Sosyalist İktidar Partisi üyesi bir grup üniversite öğrencisi, eylem yaptı. Öğrenciler, polisin uyarısıyla dağıldı.
       Diğer illerdeki üniversitelerde de olaysız ve küçük çapta protesto eylemleri yapıldı.

       YÖK'ün kuruluş yıldönümü nedeniyle üniversitelerde uygulanan türban yasağını protesto için Beyazıt'ta kitlesel bir gövde gösterisi planlayan İslamcı öğrenciler, umdukları kalabalığı bulamadı. Cuma namazı çıkışında toplanıp Fatih'e doğru yürüyüş yapmak isteyen topluluk polis tarafından dağıtıldı.
       Beyazıt Camii'nde kıldıkları cuma namazından çıkan grup, YÖK'ü ve türban yasağını protesto eden sloganlar atarak Fatih yönüne doğru yürüyüşe geçti. Ara sokaklardan katılımların da gerçekleşmesiyle sayıları artan topluluk, önlerini kesen güvenlik kuvvetlerince dağılmaları yolunda uyarıldı. Uyarılara aldırmayarak yürüyüşü sürdüren grup, İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde araya giren güvenlik kuvvetlerince jop kullanılarak ikiye bölündü.
       Güvenlik kuvvetlerinin bölmesi sonucu Fatih yönüne doğru ilerlemeye başlayan grup, bir süre sonra Fatih Camii'nden çıkan grupla birleşerek geri döndü. İtfaiye Meydanı'nda yeniden toplanmak isteyen grup, bu kez panzerlerden sıkılan suyla dağıtılmak istendi. Göstericiler ise bu sırada güvenlik kuvvetlerine taş atarak karşılık verdi. Güvenlik kuvvetleri ile göstericiler arasındaki çatışma, Karagümrük'e kadar sürdü. Buradan itibaren ara sokaklara girerek kaçmaya çalışan göstericiler, güvenlik kuvvetlerince izleniyor.
       İlk müdahale anından sonra arkada kalan grup da, daha sonra ilerledikleri Fatih Camii'nin önündeki ışıklarda yapılan müdahale sonucu tamamen dağıtıldı. Göstericilere karşı oldukça sert davranan güvenlik kuvvetleri, polis yetkilileri tarafından sık sık "Üzerlerine gideceksiniz. İnisiyatifi onlara vermeyeceksiniz" şeklinde uyarıldı. Eylemciler ile güvenlik kuvvetleri arasında çıkan kargaşa sırasında, gösterici, güvenlik kuvvetleri ve basın mensuplarından yaralananlar olduğu görüldü. Fatih Camii'ne doğru yürümek isteyen topluluk polis tarafından dağıtılırken çok sayıda gösterici de gözaltına alındı.