Geri Dön
Tıp Bayramı nedir?

Tıp Bayramı nedir?

Pandemiyle birlikte her geçen gün minnetimizin daha da arttığı emeklerinin karşılığını hiçbir zaman ödeyemeceğimiz sağlık çalışanlarının bayramı bugün. Bizler bu güzel günün adına, "Tıp Bayramı nedir ve ne zaman kutlanmaya başlamıştır?" konusuna Molatik oluyoruz...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

İlk cerrahhanenin kuruluşu


Tıp Bayramı, her Mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günü. "Neden 14 Mart?" diye soracak olursanız da; 14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda, Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, 'Tıp Bayramı' olarak kutlanmaktadır.

İşgal altındaki İstanbul'da...


İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştı.

Kutlu olsun


Görüldüğü üzere işgal altındaki İstanbul'dan, virüs işgali altındaki İstanbul'a doğru uzanan bitmek bilmeyen bir mücadele. Bugünlerde, bu günün ve sağlık çalışanlarının değerini ve önemini daha da anlıyor daha da saygı duyuyoruz. Bu sebeple bu zorlu günlerde kendi sağlığını bir nebze de olsa hiçe sayarak bizler için mücadele eden, bu mücadelede can veren, emek gösteren bütün sağlık çalışanlarımızın Tıp Bayramı kutlu olsun.

Fazilet.Senol@hotmail.com
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler