Geri Dön
Tırnova Cadı Olayı nedir?

Tırnova Cadı Olayı nedir?

Bulgaristan'ın Tırnova bölgesi o dönemde Osmanlı'nın hâkimiyetinde. Sene 1833... Kasaba o dönemde paranormal olaylara tanıklık ediyor. 7'den 70' herkesin korktuğu ve gizemini koruyan Tırnova Cadı olayı nedir? 1833'de Tırnova'da neler oldu? Gelin, hep birlikte öğrenelim.

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol


Haberin Devamı

Gün batımından sonra...
Tırnova'da gün batımından sonra yaşanan olaylar kasabalıları korkutuyordu. Zaman zaman mutfaklardaki un çuvalları boşaltılıyor zaman zaman da toprak karıştırılıyordu. Evlerde çanak çömlek ne varsa didik didik ediliyordu. Hatta ve hatta yoldan geçen birinin kafasına taş atıldığı yönünde iddialar da var. 


Neler oluyordu?
Bazı insanlar saldırıya uğradıklarını ve üzerine manda çökmüş gibi hissettilerini de söylüyordu. Acaba Tırnova'da neler oluyordu? Herkes bu soruyu soruyordu ama kimse cevap bulamıyordu. 


Cadıcı Nikola Efendi
Sonunda gerekli incelemeleri yapan Nikola efendi nereden buldu bilinmez olan biteni cadıların yaptığına kanaat getirdi. Bölge halkına 800 kuruşa anlaşan Nikola efendi kasabayı cadılar temizleyeceğini söyledi. 

Haberin Devamı


Tahtanın yönü hangi tarafta durursa...
Tırnova kadısı Ahmet Şükrü Efendi, Nikola Efendi ve bölge halkı mezarlığa doğru yola çıkarak cadıların yattığı mezarları belirleyecekti. Nikola Efendi yanında resimli bir tahta getirmişti ve bu tahtayı parmağına takarak çevirmeye başladı. Tahtanın yönü hangi tarafta durursa doğru mezarın o olacağına inanıyorlardı.


Yeniçerilere aitti
Çevrilen tahtayla 2 mezar tespit edilmişti. Bu mezarlar Yeniçeri ocağından Tetikoğlu Ali Alemdar ve Abdi Alemdar'a aitti. Bu iki kişi yaşarlarken soygun, gasp, yaralama, cinayet ve daha bir sürü suçlardan bölge halkına da terör estirmişlerdi. Mezarlar açılmıştı... 


Cesetler bozulmamıştı
Yeniçerilerin cesetlerinin bozulmadığını gören halk korku ve endişeye kapılmıştı. Gözleri açık ve cesetlerin ise biraz daha büyüdüğü görülmüştü. Korkarak bedenleri mezarlardan çıkarıldı.


Hâlâ devam ediyordu
Nikola Efendi kasabaya musallat olan ruhların defedilmesi için cesetlerin karınlarına kazık çakmanın ve kalplerinin kaynar suda haşlanmasının gerektiğini belirtti. Cadıya da bu kadarını yapmamak gerek ama neyse Nikola efendi ne derse o. Söylenen yapıldı ama Tırnova'da yaşananlar hâlâ devam ediyordu. Bunun üzerine Nikola cesetlerin yakılmasını söyledi.


O geceden sonra herhangi bir olay yaşanmadı
Etraftan toplanan çalı ve çırpıyla yakılan cesetlerin külleri mezarlara gömüldü. Tırnova halkı cadıları yok etti ve o geceden sonra her hangi bir olay yaşanmadı. Tırnova kadısı Ahmet Şükrü Efendi'nin İstanbul'a gönderdiği resmi yazıda olaylar aynen bu şekilde yer almıştı.

Haberin Devamı


Yeniçerilerinden nefret ettirmek için mi?
Bu olaylar neden yaşandı diye soracak olursanız da, iddialara göre II. Mahmud'un 1826 yılında yeniçeri ocaklarını kaldırmasından sonra gerçekleşen bu olaydaki asıl amaç halkı yeniçerilerden iyice nefret ettirmek ve yeniçerlere ait var olan kültürü yok etmekti. Keza korku filmlerini andırmayan bu olay neticesinde halk yeniçerilerden iyice nefret etmeye başlamış ve yeniçeri mezarları ve mezar taşları yerlerinden sökülerek yok edilmeye başlanmıştı.

Benzer İçerikler