Geri Dön
Tuğba Ekinci neden Murat Övüç'ü savundu?

Tuğba Ekinci neden Murat Övüç'ü savundu?

Murat Övüç son günlerin en çok tartışma yaratan isimlerinden biri. Kadınların erkeklerin bir adım gerisinde olduğunu savunan, tepki çektiği için özür dileyen Övüç'ü savunan tek kişi Tuğba Ekinci olmuş. İyi de neden? Tuğba Ekinci neden Murat Övüç'ü savundu?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Konuyu bir 'özür'le geçiştirmeye çalışmıştı

Murat Övüç'ün bir röportajında kadınlar hakkında söylediği ilkel sözler, Pınar Gültekin'in vahşice öldürülmesinden sonra Twitter'da olay olmuştu. Kadınların erkeklerden bir adım geride olduğunun altını çizen Övüç, bir anda tüm eleştiri oklarının hedefinde olunca samimiyetten değil de zorunluluktan özür dileyip "Yanlış anlaşıldım" demişti. Ortada bir yanlış anlaşılmanın olmadığı, röportajı izleyen herkes tarafından bilinmesine rağmen konuyu samimiyetsiz bir 'özür'le geçiştirmeye çalışmıştı.

Fikri 52 yaşındayken tepki çekince mi değişti?

Yeşim Salkım'ın sert tepkisinden sonra kendisine hedef olarak Salkım'ı seçen Övüç, haddini epey aşarak şarkıcı için 'O' harfiyle başlayan o malum küfürü söylemiş ve sosyal medyayı bir kez daha karıştırmıştı. Altan Çetin ve Aslızen gibi bestecilerin "Benim şarkımı söylemesin" resti çektiği Övüç son olarak Bodrum'da İstanbul Sözleşmesi için oturma eylemine katılmak istedi ve burada kadınlar tarafından kovuldu. "İki yıl önceki konuşmamı aktardılar" dedi ama bir insanın düşüncesi iki yılda mı değişir? Övüç iki yıl önce yani 50 yaşında kadınların erkeklerin gerisinde olduğunu söylerken iki yılda mı değişti fikri mesela? Komik duruma düşürüyor kendini. LGBTİ bireyleri doğru temsil etmesi gerekirken ataerkil düzenin savunuculuğunu yapmaya kalkışarak her şeyi elini yüzüne bulaştırıyor.

Yeterince bilinçlendikten sonra bu banalliğe prim verilmemeli

Tam da durum böyleyken, Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük troll'lerinden biri olduğunu düşündüğüm Tuğba Ekinci, Övüç'ü savunan tek kişi olmuş. "Neden savundu?" diye hiç şaşırmadım. Ekinci, radikal çıkış peşinde adından bahsettirmek istemiş her zamanki gibi çünkü. Onun kadınların yanında durmasını beklemek zaten büyük hayalcilik olurdu. Ekinci, "O bizim neşemiz, çok üzülüyor ve ağlıyor" diyerek ajitasyona yani duygu sömürüsüne kalkışmış. Biz bu oyunlara gelir miyiz? Gelmeyiz. Kadınları ölümüne kıskandığını her hareketinden belli eden Övüç, Salkım'a sahnede şarkı söylemeye çalışırken küfür ederek ne kadar da üzgün olmadığını kanıtlamış vaziyette. Bir erkek bir kadına nasıl olur da 'o' harfli küfürü edebilir? LGBTİ bireyler nasıl olur da kadınların yanında durmaz? Üzücü... Murat Övüç gibi kadın-erkek eşitsizliğini doğrudan ya da dolaylı savunan herkes gerekli tepkiyi sadece kadınlardan değil erkeklerden de hak ediyor. Bu tepkiler keskin çizgilerle ortaya konulmadıkça daha çok Övüç gibilerle karşılaşacağız. Bir dur demek ve yeterli bilinçlenme eşiği geçildikten sonra bu banalliğe daha fazla prim vermemek gerekiyor.

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler