Geri Dön
'Unorthodox' bizi farklı bir jenerasyonla tanıştırdı

'Unorthodox' bizi farklı bir jenerasyonla tanıştırdı

Hayata farklı pencereden bakan ve bunu gelenekselleşmiş kalıplar çerçevesinde yaşamak zorunda kalan Esty, içinde bulunduğu çevreyi sorgulamaya ve farklı yollar aramaya başlar. Annesinin kendisinden uzakta olması, babasının bağımlı bir Hasidik olarak hayatını sürdürmesi onu babaannesine yakınlaştırmıştır, asıl olay tam da bu noktada başlamaktadır. 'Unorthodox' sayesinde farklı bir jenerasyonla tanışmış olduk...

Emine Güler SANDIKÇI
Emine Güler SANDIKÇI

Hasidik bir cemaatte yetişmiş olan Esty, Williamsburg'ta yaşamaktadır fakat kendisinin farkına vardığı andan itibaren bildiği tek şey, buraya ait olmadığıdır, çünkü o piyano ve müziğe aşık genç bir kadındır. Ancak yaşadığı hayat onu geleneksel bir evliliğe ve istemediği bir hayatı yaşaya zorlamıştır. Hasidik bir birey için ilk şart; mutlu bir aile kurmak ve bu aileyi sayıca fazla çocuk ile taçlandırmaktır.

Haberin Devamı

Verilmek istenen mesaj...

Unorthodox'ta verilmek istenen esas mesaj; Hasidik toplumlarda kadının yeri yok denecek kadar azdır, kadın çalışamaz; evine, eşine ve çocuklarına sadık olmalı, kocasına mükemmel bir eş, çocuklarına da iyi bir anne olmak zorundadır... Esty de 19 yaşına geldiğinde halası ve arabulucu tarafından artık evlenmesi gerektiği düşünülerek Wiiliamsburg'un zengin ailelerinden birinin oğlu olan Yanky ile tanıştırılır. Başta babaannesi olmak üzere herkes bu evliliğe razıdır ancak Esty'nin bazı şüpheleri vardır... Annesinin kendisini küçükken Berlin'e kaçarak terk etmesi ve babasının Hasidik cemaatine aykırı davranışları göze batmaktadır, Esty'nin evlenmesi bu hasarları onarmak için yeterli bulunur.

Haberin Devamı

Evlilikle başlayan yeni dönem

Evlilik ile hayatında yeni bir dönem başlayacağına inanan Esty, Yanky ile tanışır. Gelecekteki eşi ile gerek huy gerek hayata bakış tarzları oldukça farklı görünse de içten içe ikisi de cemaatten kurtulma ve kendi hayatlarını gözlerden uzakta yaşama isteğiyle doludur. Evliliğin ilk 1 yılı olaylı geçer; Esty ve Yanky, çevresi tarafından baskı altında kalmıştır çünkü henüz çocukları olmamıştır. Hasidikler için kutsal derecede önem arz eden bu durumun gecikmesi başta Yank'nin annesi olmak üzere herkesi telaşa düşürmüştür. Sorunun Esty'de olduğu kısa sürede yayılmış ve herkesin diline düşmüştür. Piyano hocası ve annesinin desteğiyle kendisine yeni bir hayat kurmak isteyen Esty, sürpriz bir şekilde gözden kaybolur. Gideceği yer elbette annesinin yanı olan Berlin'dir. Esty'nin evden kaçması ile olağanüstü hâl ilan edilir, çünkü Esty'nin annesi de cemaati terk edip gitmiş ve Berlin'e yerleşmiştir. Bu durum cemaati ayağa kaldırmıştır çünkü Berlin onların hassas noktası ve kanayan yarası olarak bilinmektedir. Olay örgüsü bu şekilde gelişirken ekibe sürpriz bir kuzen dâhil olur 'Moishe Lefkovich'... Esty'nin bulunması ve yuvasına geri getirilmesi için tabiri caizse dev bir operasyon başlamıştır. Haham, Esty'nin eşi Yanky ve onun aykırı kuzeni Moishe'yi bu iş için görevlendirir.

Haberin Devamı

Otobiyografiden uyarlandı

Moishe bu görevi başarıyla tamamlayıp cemaate geri dönmek istiyordur çünkü o da bir zamanlar kurallara aykırı davranmış ve cemaatten kaçmıştır, toplumun kendisini affetmesi için Esty'nin bulunması lazımdır. Türlü taşkınlıklarla ailesini üzen ve onların nazarında da değerini yitiren Moishe, hahamdan Esty'i bulması karşılığında ailesini yeniden bir araya getirme sözü almıştır. Yanky de bir an önce eşine kavuşma isteğiyle doludizgin çaba gösterirken, Esty cephesinde durumlar iyice karışır… Sürpriz hamilelik durumu ve Berlin Müzik Okulu'na kayıt olma isteği onu yeni bir aşka ve maceraya doğru savurmuştur. Ancak genç kadın, Williamsburg’ta yaşadığı hayatı geride bırakarak kendisini modern bir toplumda görmenin keyfini sürmektedir. Her şey çok güzel giderken Moishe'nin Esty'i bulması ve Yanky'nin olaya dâhil olması ile işler iyice karışacak ve olaylar içinden çıkılmaz bir hâl alacaktır.

Unorthodox, otobiyografiden uyarlanmış bir dizidir. 'Hasidik Köklerimizin Skandal Rejeksiyonu'na isimli otobiyografi 2012 yılında Deborah Feldman tarafından yayınlanmış ve günümüzde sadeleştirilmiş halde alıntılar yapılarak ekrana sunulmuştur.

Benzer İçerikler