Geri Dön
Uzmanpara Altın haftayı kazançla tamamlamaya yöneldi

Altın haftayı kazançla tamamlamaya yöneldi

Ons altın fiyatı, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasına yönelik belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte haftayı kazançla tamamlamaya yöneliyor. Son günlerde genel olarak dar bantta seyreden ons altın, 1800 dolar pivot seviyeyi kırdı. Peki yurt içinde gram altında son durum ne? İşte detaylar…

Altın haftayı kazançla tamamlamaya yöneldi

Pandeminin getirdiği olumsuz koşullar, tedarik zincirindeki bozulmalar ve arz kısıntıları küresel ekonomik görünümü bozmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Küresel ticaret hacminin olumsuz etkilenmesiyle enerji ve gıda fiyatlarında artışlar görüldü. Girdi maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte enflasyonist eğilim artarken, yatırımcılar güvenli liman altına yöneliyor.

Bu hafta para ve emtia piyasalarının merakla takip ettiği gelişme Fed toplantısıydı. Fed politika faizinde beklentiler dahilinde değişikliğe gitmezken, ocak ayında varlık alım programında aylık bazda 30 milyar dolar azaltıma gideceğini açıkladı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Piyasaların kilitlendiği kritik toplantının ardından Fed Başkanı Jerome Powell ise önemli mesajlar verdi. Powell varlık alım programında azaltımın mart ayında biteceğini kaydederken, “Varlık alımlarını daha hızlı azaltıyoruz çünkü yüksek enflasyon var” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan Fed, enflasyonun geçici olduğu maddesini politika metninden kaldırdı.

ONS ALTIN FED SONRASI PRİMLİ

Fed’in para politikasına yönelik belirsizliğin ortadan kalkması ve enflasyonun kalıcı olduğu vurgusu yatırımcıları güvenli liman altına yönlendirdi.

Bu hafta genel olarak dar bantta seyreden ons altın, Fed kararının ardından çarşamba günü 1780 dolara çıktı.

Geçtiğimiz güne 1777 dolardan başlayan ons altın, 1800 dolar pivot seviyeyi kırdı ve 1798 dolardan kapandı.

Haftanın son işlem gününde 1800 dolardan açılan ons altın, önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0.61 oranında primle 1808 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1798 dolar, en yüksek ise 1815 dolar seviyeleri görüldü.

GRAM ALTIN REKOR KIRDI

Yurt içinde ise dolar kurundaki fiyat hareketleri gram altının yükselmesine neden oluyor.

Haftanın son işlem gününe 907 liradan başlayan gram altın, 996 lirayı aşarak rekor kırdı ve 958 lira seviyesinde dengelendi. Gram altında gün içerisinde en düşük 905 lira seviyesi görüldü.