Vitrin Cinsiyet eşit bir ortam, ancak cinsiyet ötesi bakarak mümkün

Cinsiyet eşit bir ortam, ancak cinsiyet ötesi bakarak mümkün

02.04.2022 - 14:34 | Son Güncellenme:

Kadın ve erkeğe dair genellemeleri içeren önyargıların kırılması için bir diğer özen gösterilmesi gereken konu duymak ve dinlemek. Bunun için şirketlerin kendi organizasyon yapısı içinde iletişimi derinleştirecek ortam sağlanması çok önemli. Bu da istihdam konusunda belli kalıpların ötesine geçen olumlu bir yatırım olacaktır.

Cinsiyet eşit bir ortam, ancak cinsiyet ötesi bakarak mümkün

Özge Özeke, Solar3GW Derneği Genel Sekreteri

Haberin Devamı

Cinsiyet eşitliği gözeterek, kadın-erkek olarak ayırmadan, yetkinlik bazında yapılan tüm seçimler hem yönetim hem de teknik meselelerde şüphesiz bir iyileşme sağlayacaktır. Konuyu, erkek ve kadınlara yönelik önyargı ve kalıplardan arındırdığımız zaman ilerleme kaydedebiliriz. Sayının artması tek başına bir gösterge değilken, aynı zamanda bu sayının eşit iş koşulu olanakları sağlanarak artmasının önemli olduğunu düşünüyorum.

Kadına işveren desteği şart

Doğası gereği doğurgan olan kadının kariyeri çocuk doğurduktan sonra kesintiye uğrayabiliyor, en azından bebeğin gelişme evresini tamamladığı ilk senelerde anne ve çocuk arasındaki bağ çok güçlü ve anneyi bağımlı kılabiliyor. Geçmişe göre bu sorumluluğun paylaşımında ebeveynler arası artış olsa da, kadının iş hayatındaki rolünü tam olarak sürdürebilmesi için, bu noktada işveren bakış açısı ve desteği şart. Çocuk doğuran kadının doğal olarak işine ara vereceği önyargısını kırmak ve konuyu bakıma yönelik istekler ve gerekli esneklik sağladıktan sonra ele almak gerekir. Eğer eşitlikten söz ediyorsak, bu desteğin ve esnekliklerin hem anneye hem de onunla iş bölümü halindeki babaya sağlanması tek bakım verenin anne olma algısını kıracak, bu desteği elde eden kadınlar için de iş hayatında devamlılığın sağlanmasına yardımcı olacaktır. Öte yandan, pandemiyle hayatımıza giren esnekliklerden biri olan evden çalışma konusunda gördük ki, aslında yer ve saatler değil önemli olan, sahada bulunmanın gerekli olmadığı pek çok iş mevcut ve bunlar rahatlıkla evden de yapılabiliyor. Bu konuda da pandemi sonrası hibrit düzene geçen birçok kurumsal şirket mevcut. Dolayısıyla geçmişe yönelik bu tür kalıpların kırılması, kadın istihdamının artışında önemli katkı sağlayacak, kadınlara liderliğe giden yolu daha çok açacaktır.

Haberin Devamı

İletişim önemli

Kadın ve erkeğe dair genellemeleri içeren önyargıların kırılması için bir diğer özen gösterilmesi gereken konu duymak ve dinlemek. Bunun için örneğin şirketlerin kendi organizasyon yapısı içinde bireylere düzenli aralıklarla bir araya gelip kendini rahatça ifade edeceği bir ortam sağlaması iletişimi derinleştirecek ve kişilere yeni perspektifler kazandıracaktır. Bu da istihdam konusunda belli kalıpların ötesine geçen olumlu bir yatırım olacaktır. Cinsiyet eşit bir dağılımın sağlandığı ortam, ancak cinsiyet ötesi bakarak mümkün. Kadın ve erkekten ziyade yetkinlikleri olan bireyler olarak şekillenen bir yaklaşım farklılıklara karşı hoşgörü ve bir arada yaşama kültürünü geliştirecektir. Bu da bizi bir sonraki aşamada sadece kadın-erkek değil, tüm farklılıkların kucaklanacağı, buradan doğan zenginliklerden istifade edilen çok daha verimli bir ortama taşır.