Vitrin Ailenizin doktoru

Ailenizin doktoru

01.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ailenizin doktoru

Ailenizin doktoru
Ailenizin doktoru
Nazire KALKAN Hani her yeni yıla girerken, "bu yıl şunları mutlaka gerçekleştireceğim" diye kendi kendine söz verir ya insan, ben de 1999'a girerken birkaç mütevazı hedef belirlemiştim ve bunlardan biri de en kısa zamanda bir aile doktoru edinmekti.
Neden bunu istiyordum?
İki nedeni vardı. Birincisi, yıllardır sigorta sektörü konusunda yazılar yazmış, bu konuda uzmanlaşmış bir gazeteci olarak aile hekimliğinin önemine yürekten inanıyordum. İkincisi ve belki daha önemlisi gerçekten de bir aile doktoruna ihtiyaç duyuyordum.
Çocukluğumda hemen alt katımızda oturan bir aile doktorumuz vardı, ama yıllardır ismiyle cismiyle doktorum ya da doktorumuz diyebileceğim bir tıp adamı olmamıştı hayatımda.
Nedir aile hekimliği?
Türkiye'de yıllarca ihmal edilmiş, hatta belki küçük görülmüş bir uygulama. İnsanların kafasında "Aile doktoruna ne gerek var? Her köşebaşında nasıl olsa uzmanlaşmış doktorlar mevcut. Aile hekimliği ne işe yarar ki?" gibi bir düşünce var.
Oysa bu düşüncenin ne denli temelsiz olduğu kışın ciddi bir soğuk algınlığına yakalandığınız anda kafanıza dank ediyor. Birkaç defa ailecek başımıza geldi. Gecenin köründe sürüne sürüne acil servislerin yolunu tuttuk. Çünkü arayacak, danışacak bir aile doktorumuz yoktu.
Aile doktoru yalnız acil vakalarda işe yaramıyor. Mideniz, kulağınız, şuranız buranız ağrıdığında doktora gideceğinizi biliyorsunuz. Ama hangi doktora gideceğinizi biliyor musunuz? Kafanızda bir isim, bir adres hazır mı?
Yaklaşık 5 yıldır özel sağlık sigortam var. İlk yıllar "hastalandığım zaman nasıl olsa İstanbul'un en iyi, en lüks hastaneleri ve de en iyi doktorları hizmetime amade" diye düşünüyordum. Ama pratikte bunun böyle olmadığını anlamam fazla uzun sürmedi. Tabii ki sigortalı olmanın ayrıcalıkları vardı. "Özel sağlık sigortanız var mı?" sorusuna "evet" yanıtını verince kapılar ardına kadar açılıyordu. Ama iyi bir hastanede karşınıza her zaman iyi bir doktor çıkmıyordu. Üstelik, o doktor iyi bile olsa sizi hayatında ilk kez görmüş oluyor ve hakkınızda ilk muayenede karar vermek zorunda kalıyordu. Yani aslında doktor için de, hasta için de zor bir durumdu.
İşte bu gibi sakıncaları bir daha yaşamak istemediğim için bir an önce kendime bir aile doktoru bulmalıyım. Aile doktoru hem temel sağlık sorunlarımı anında çözebilir hem de daha komplike olanlar için beni en kısa zamanda doğru adrese yönlendirir.
Bu konu özel sağlık sigortası yaptıranlar için daha da önem taşıyor. Eğer bir aile doktorunuz varsa en küçük bir rahatsızlık için bile 5 yıldızlı otel faturası çıkaran özel hastanelere başvurmaktan kurtulursunuz. Bunun yararını da bir sonraki yıl poliçenizi yenilerken görürsünüz. Çünkü durduk yerde fazla hasar çıkardığınız gerekçesiyle sürprim ödemekten kurtulursunuz.

e-mail:nkalkan@milliyet.com.tr