Vitrin Apartman bahçeleri için ideal

Apartman bahçeleri için ideal

17.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Apartman bahçeleri için ideal

Apartman bahçeleri için ideal
Apartman bahçeleri için ideal
Murat PİLEVNELİ

Apartman bahçeleri için ideal
Geleneksel Türk el sanatlarındaki doğal boya kaynağı bitkilerden biri de işte bu güzel yapraklar. Son zamandaki en favori iki bitkimden birisi (öbürü kırmızı kayın). Adı cotinus coggygria yani pamuklu sumak, sarı can ya da duman ağacı. Doğada en gelişmişi 5 - 6 metreye ulaşabilen bu ağacın kırmızı yapraklısı dışında açık yeşil - sarı yapraklısı da var. Genelde grup halinde kullanılıyor. Haziran ayında kendine has cinsiyetsiz (her bitkinin, çiçeğinin cinsi var) tül gibi çiçekler açıyor. Daha sonra solup oval şekilli küçük meyveciklere dönüşüyor. Görüntüleri büyüleyici. Dökülürken ise yaprakları parlak kırmızı - turuncu rengini alır. Ama bilmelisiniz ki bu bitki zehirli. Yani yemeyin! Aşırı güneşli ortamlarda, her türlü - özellikle kireçli - topraklarda iyi gelişiyor. Budanabiliyor. Dipten çıkmış filizler ya da budadığınız çelik yapılabilecek sürgünlerle üretilebiliyor. Her türlü daimi yeşil bitkilerle, süs çimleriyle, renkli olabilecek çoğu yaprakla beraber çok hoş duruyor. Yaprağını döktüğü için Türkiye'de her yerde yetişebiliyor. Kısa süreli susuzluktan da etkilenmiyor. İdeal bir apartman bahçesi bitkisi. Yün - pamuk boyamacılığı dışında deri sanayisinde ve ufak objelerin doğal cilalamacılığında kullanılıyor. 50 santimetrelik fidanları 5 milyon lira. Gelişmiş ithaller 22 milyon liraya kadar bulunabiliyor. Biraz pahalı ama iyi gelişiyor. Sizi pişman etmez, denemelisiniz.

Püf noktası
1.Gözünüze kestirdiğiniz anaç Osmanlı şimşirini o seneki iyi bir sürgün altından kesin. Köklendirme tozuna batırın, sıvayın. Küçük bir kaba toprakla dikin.
2. Yaz sonunda (ya da kapalı bir serada yaparsanız her zaman) dikime hazır şimşiriniz olabilir. Çimlerin etrafında bodur halinde iyi oluyor. Gölgeyi de sever.

Muhteşem üçlü
Her bahçeyle uğraşanın sahip olması gerek muhteşem üçlü. Bel, tırmık ve soğan dikici. Olmazsa olmazlar... Ellerinize yazık.

Bitkisiz peyzaj
Peyzaj artık bitkisiz de yapılabiliyor. Tophar Delaney San Francisco'da bir terası bakın ne güzel düzenlemiş. Hafif Japon havası var. Köşedeki bitki çiçekliğinde süs çimi kullanılmış. Hani moda ya... Aynı rüzgar balonları The Marmara - Bodrum da kullanmış. Otel tasarımı şaheser fakat bahçe otele yakışmayacak kadar düz kalıyor.

Nefis bir havuz
Renkli İrlanda gelinciklerini daha da vurgulamak ancak bu kadar mümkün olabilirdi. Böyle bir süs havuzunda belki koi balıkları bile yetişebilir. Şıkırtısında hem serinlik verir hem de şehrin gürültüsünü kamufle edebilir. İhtiyacınız olanlar uygun bölge, renkli uyumlu seramikler, pompa ve fıskıye. Biraz derin tutarsanız yakın alanları sulamakta da kullanabilirsiniz.

e-mail:mp@turk.net