Vitrin Ayak ağrıları ihmale gelmez

Ayak ağrıları ihmale gelmez

28.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ayak ağrıları ihmale gelmez

Ayak ağrıları ihmale gelmez


Çocuğunuzun ayakkabıları kısa sürede bozuluyorsa ya da çocuğunuz ayaklarının ağrıdığını söylüyorsa bir ortopediste başvurmanızda fayda var


       Günümüzde her sektörde gördüğümüz branşlaşma tıpta da yoğun olarak görülmeye başladı. Sayıları giderek artan bu branş hastanelerinden biri de İstanbul Ortopedi Merkezi. Ortopedi, acil - travmatoloji, fiziksel tedavi ve rehabilitasyon konularında hizmet veren İstanbul Ortopedi Merkezi (İSOM), ülkemizde bu alanda hizmet veren ilk ve tek merkez. Sağlık hizmetinin kesintisiz olması gerektiği düşüncesiyle 7 gün - 24 saat açık olan İstanbul Ortopedi Merkezi’ne en çok düz tabanlık, kireçlenme ve sırt ağrısı şikayetleriyle başvuru yapıldığı belirtiliyor.
       İSOM’dan Op. Dr. Temel Tacal, ağırlıklı olarak çocuklarda görülen düz tabanlık rahatsızlığını Vitrin okuyucuları için anlattı: “Düz tabanlık, çoğunlukla doğuştan olmak üzere ayak kavisinin düzleşmesi veya kaybolmasıdır. Ayaklarda ağrı, şekil ve yürüme bozukluğu ile kendini hissettiren bu rahatsızlık; kas hastalıkları, kemik yapısındaki bozukluk, sinir harabiyeti ya da ırsi nedenlerle ortaya çıkabilir. Düz tabanlığın iki farklı tipi vardır. Bunlardan birinci tipte bozukluk ayak kaldırıldığında kendinden düzelir. İkinci tipte ise bozukluk sabit kalır. Daha çok çocuklarda görülen rahatsızlığı aileler genellikle çocuktaki ayak bozukluğu ya da ayakkabıların kısa sürede bozulması ile fark eder.
       Çünkü bu rahatsızlıkta çocuklarda şikayet yoktur. Düz tabanlıktan kaynaklanan ağrı şikayetinin ortaya çıkışı ise şişmanlık, uzun süre ayakta durma ve uygun olmayan ayakkabılarla olur. Tedavi çocuğun yaşı, deformitenin şiddeti, ağrı şikayeti ve ayakkabı giymesine göre değişim gösterir. Deformitenin hafif ve orta olduğu durumlarda kumda, çimde veya kalın halı üstünde yürümesi tavsiye edilir. Bu kasların çalışmasını ve tabandaki bu problemin azalmasını sağlar.
       Düz tabanlık problemi olanlara engebeli, sert zeminlerde çıplak ayakla gezilmesi veya yumuşak ayakkabı giymesi önerilmez. Halk arasında bilindiğinin aksine özel ayakkabıların, ayakkabı içine yapılan ekler ve tabanlıklar bilimsel olarak bir yarar sağlamaz. Ayak topuğunun dışa döndüğü durumlarda ayakkabının topuğuna kama yaparak sert topuklu ayakkabılar bu rahatsızlığın giderilmesinde yarar sağlar.