Vitrin Dünyanın geleceğinde kilit role sahip bir sektörde, daha çok kadının yer alması gerek

Dünyanın geleceğinde kilit role sahip bir sektörde, daha çok kadının yer alması gerek

02.04.2022 - 15:05 | Son Güncellenme:

Dünya enerji sektörüne yön veren Uluslararası Enerji Ajansı’nda çalışan başarılı bir Türk kadını olan Merve Erdil, deneyimlerini ve değerlendirmelerini Milliyet Enerji ile paylaştı. Erdil, dünyanın temiz enerji dönüşümünde başarıya ulaşmak istiyorsa, bunu kadınlar olmadan başaramayacağını vurguladı.

Dünyanın geleceğinde kilit role sahip bir sektörde, daha çok kadının yer alması gerek

Enerji sektörü günümüzde kadınların halen daha az yer aldığı sektörlerden biri olmaya devam ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) analizine göre, enerji sektöründe üst düzey pozisyonların yalnızca yüzde 13.9’u kadınlara ait. Bu oran enerji dışı sektörlerde ortalama yüzde 15.5. Yine de parlak bir oran olmamakla birlikte, nispeten enerji sektöründen daha yüksek. Toplumun yarısını oluşturan kadınların iş hayatında halen hak ettiği temsiliyete kavuşamamış olması üzücü bir durum. Halbuki araştırmalara göre, üst düzey yönetici düzeyinde daha fazla kadına sahip firmalar, daha düşük temsile sahip firmalardan daha iyi performans gösteriyor

Haberin Devamı

İş gücü çeşitliliği politikaları önemli

Büyük uluslararası enerji şirketlerinde kadın temsiliyetinin çok daha yüksek olduğu görülüyor. Bu durumun şirketlerin performansında bir etkisi var mı diye baktığımızda, kadın temsiliyetinin daha yüksek olduğu birçok şirkette iş gücü çeşitliliği ve kapsayıcılık için kurumsal politikalar oluşturulduğunu görüyoruz. Yapılan pek çok araştırma, yönetici pozisyonundaki kadınların şirketlere daha kapsayıcı ve yenilikçi bakış açıları kazandırdığını ve bunun da şirketin genel performasına olumlu yansıdığını ortaya koyuyor. Doğrudan enerji sektöründe olmasa da, enerji sektörüne yön veren bir kuruluşta, Uluslararası Enerji Ajansı’nda (IEA) çalışıyorum. IEA, ülkelere güvenli ve sürdürülebilir enerji politikaları uygulamaları konusunda destek olan, dünyanın temiz enerji dönüşümünde öncü rol oynayan hükümetlerarası bir kuruluş. Merkezi Paris’te yer alıyor. Dünya Enerji Görünümü dahil olmak üzere pek çok analiz ve araştırmasıyla enerji dünyasında yol gösterici bir role sahip. Ayrıca küresel iklim hedeflerine uzanan yolda ülkelere kılavuzluk yapıyor. Benim rolüm, Uluslararası Enerji Ajansı’nın medya ilişkilerini yönetmek. Her gün dünyanın dört bir yanından yüzlerce gazeteci ile iletişim kurarak Ajansın çalışmaları ve son gelişmeler hakkında doğru bilgi sahibi olmalarını sağlıyor, dünya gündeminde IEA’nın yeterli ve doğru şekilde temsil edilmesi için çalışıyorum. 2006 yılında başladığım kariyer yolculuğumda ulaştığım nokta ve bugün yaptığım işten mutluyum.

Haberin Devamı

IEA, cinsiyet eşitliğini de teşvik ediyor

Kadın temsiliyeti kapsamında, Uluslararası Enerji Ajansı’nın “modernleşme” programının önemli bir kolu da cinsiyet çeşitliliğini teşvik etmek. Ajansta yönetici konumunda bir çok kadın bulunuyor ve onlarla birlikte çalışmak bana ilham veriyor. Örneğin Ajansın Baş Enerji Modelleyicisi Laura Cozzi ve Petrol Piyasaları Bölümünün Başkanı Toril Bosoni.

Kadınlar olmadan iklim krizi çözülemez

Enerji sektörü, jeopolitik gelişmelerde kilit rol oynuyor. Bir diğer önemli nokta ise, enerjinin, ülkelerin ekonomilerinin itici gücü pozisyonunda bulunması. Dünyanın başlıca sorunu olan iklim krizinin çözümünde de kilit sektör yine enerji. Bunun nedeni ise enerji sektörünün günümüzde küresel emisyonların yaklaşık dörtte üçünden sorumlu olması. Bu açıdan örneğin dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınlar olmadan iklim krizi gibi küresel bir sorunu çözebileceğimizi düşünmek hata olur. Enerji ve iklim konularına ilgi duyan, bu alanlarda uzmanlaşmak isteyen kadınların kesinlikle meraklarının üzerine gitmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kadınların, çalıştıkları kuruluşların vizyonuna kattıkları inovatif katma değer kanıtlanmış durumda. Dünya, temiz enerji dönüşümünde başarıya ulaşmak istiyorsa bunu kadınlar olmadan sağlayamaz ve temiz enerji dönüşümünde kadınların yenilikçi bakış açısına ihtiyaç var. Dünyanın geleceğinde böylesine kilit rol oynayan bir sektörde daha çok kadının yer alması büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

DE KILIT ROLE SAHIP BIR SEKTÖRDE, DAHA ÇOK KADININ YER

Haberin Devamı

Enerji sektöründe kadın olarak bir kariyer yolculuğu: Gazetecilikten Uluslararası Enerji Ajansı’na…

Uluslararası Enerji Ajansı’na 2018’de katılmadan önce 12 yıl boyunca Hürriyet Gazetesi’nde muhabirlik yaptım. Bu sürenin büyük çoğunluğunda enerji muhabirliği yaparken, son birkaç yılında ise enerjiyle birlikte iklim ve sürdürülebilirlik gibi konularda haberler hazırladım. Hürriyet Gazetesi Ankara Bürosunda stajyer muhabir olarak gazeteciliğe ilk adımımı attığımda enerji konusuna eğileceğim ve senelerce bu alana emek vereceğim aklıma gelmezdi. Ancak kısa sürede enerjinin tüm alanlara olan teması oldukça ilgimi çekti ve o zamanlar gündemin üst sıralarında yer alan konulardan biri olmamasına rağmen, tamamen kendi ilgim ve isteğimle enerjiye yöneldim. Gazetedeki yöneticilerimin bu konuda beni özgür bırakmaları ve bu alanda uzmanlaşmamı desteklemeleri hayattaki en büyük şanslarımdan biridir. Geçen süre zarfı içinde enerjinin önemi hem ülkemiz, hem dünya gündeminde giderek arttı. Dünya ekonomisinde dengeler değişirken, enerjinin nasıl üretilip tüketildiği büyük önem taşıyor. Sadece önemli olduğu için değil, çok katmanlı ve çok boyutlu olduğu için enerji alanına ilgim seneler içinde daha da büyüdü. Gazeteci olarak takip etmekten büyük keyif aldığım bu sektöre yön veren uluslararası bir kuruluşta çalışmak, bakış açımı derinleştirdi ve birikimimi kuvvetlendirdi. Uluslararası Enerji Ajansı bir okul gibi ve bu okulda her gün yeni şeyler öğreniyorum.