Vitrin Kiraz çiçek açtı

Kiraz çiçek açtı

04.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kiraz çiçek açtı

Kiraz çiçek açtı
4 Temmuz 1998
Murat PİLEVNELİ

Fırsat buldukça yeni bahçemle uğraşıyorum. Beni tanıyıp, bahçeyi görenler belki eleştiriyorlardır. Şu anda büyük temel ağaçları dikiyorum ya da olan çalılıklara ilkbahar - sonbahar için renkliler ilave ediyorum. Görünürde hiçbir şey yapılmamış gibi! Mümkün olduğunca doğal çim, çiçek ve diğer küçük bitkiler yaşadığım sürece bahçeye dahil olacak, hiç acelem yok. Dikkat ettim, her gezen meyveleri nereye dikeceğimi soruyor. Ben de bu konuyu geçiştiriyorum. Çünkü meyve işi en zoru. Tamam dikerim, ama doğru bakımı öğrendiğim zaman. Hiçbir işi yapmış olmak için yapmam. Bu arada 150'ye yakın ağaç diktim, daha en başındayım, beni eleştirenlere duyurulur!
Bahçenin ilerisinde ılıman kuytu bir bölüm var. Meyveleri, özellikle vişne ve kirazları orada yetiştirmeyi planlıyorum. Bu iki bitkinin bakımları, istedikleri şartlarda hemen hemen aynı gibi. Temel farkları var ama az. Senelerdir kirazlar bol ürün versin diye bahçelerde ikişerli gruplar halinde dikilirdi. Normal bir kiraz asla onu dölleyecek başka bir cins kiraz olmadan ürün vermez. Kiraz ağacının 20 metre kadar büyüğünü düşünürseniz ufak herhangi bir bahçe bu bitkiye yer için küçük gelebilir. Fakat '70'li yıllardan sonra tek başına ürün verebilen ve en gelişmişi 5 - 10 metreyi bulan türler üretildi. Böylece kirazlar tekrar popülerliğini kazandı.
Araştırdım, Türkiye'de birkaç türün dışında pek çeşit bilinmiyor. Aslında benim öğrendiğim 15 tür olması lazım.
Yarma ya da göz aşılarıyla diğer türler çok kolay üretilebilir. Bahçenizde serbest ağaç gibi yetiştirebileceğiniz kiraz ya da vişneleri ılıman bir duvara destekleyeceğiniz gergi telleriyle yetiştirebilirsiniz. Kontrol ederek, budayarak büyük ağaç kadar ürün alabilirsiniz.
Kirazlar toplanmadığı zaman 80 tür kuşa yiyecek olabilir, dikkat edin. Ya bu tellerin dışına kuş ağı kaplayın ya da ürünü önceden toplayın. Telle kiraz ya da vişne yetiştirmenin dışında çalı formunda bitki yetiştirilip ürün elde edilebilir. Bu arada belirteyim, budama, ilaçlama, gübreleme çok önemli. Telle üretimin, çalı gibi olanların budaması şekilde farklı ama ikisi de zaman olarak ilkbaharda ya da üründen hemen sonra yapılıyor. Diğer vakit budamaları hastalıklı gümüş yaprakların bakteri oluşumuna yol açabilir.
Meyve konusu çok uzun. Toprakları fazla sulu olmamalı, kireçli olanlar kirazlara en uygunu; vişne biraz daha ormansı besince zengin olanı istiyor. Yazın kontrollü sulama, gübreleme yapmalısınız. Kirazlar 1 metrekareye 35 gram amonyüm sülfat bazlı gübreleri, vişnelerde nitrojen ağırlıklı olanları istiyor. Yani anlayacağınız herhangi bir tip gübre işe yaramıyor.
Hastalıkları da en başta meyve yiyen kuşlar, Aphids kara kelebekler, tırtıl, kara leke (kirazların üzerinde) olabilir. Böyle durumlarda acilen en uygun zirai ilaçlamayı yapın. (Kuşlara sadece tellerle koruma yeter!)
Piyasada çıplak köklüler dışında, saksılı olanları 750 bin liradan başlayan fiyatlarla bulabilirsiniz. Fazla bilgi veremediğim için üzgünüm yerim bu kadar. Daha detaylı bilgiyi ilgilenenlere sonradan verebilirim.