Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

AB’ye Genç Bakış Yarışması’nda birinciliği “Masalcı“ kazandı. Yarı finalde “Bir Aşk Hikâyesi”, finalde ise “Büyükler için AB Masalı”yla yarışan Yıldırım Koray Balkaya, gelecek hafta Brüksel’e gidecek. Masallarını, bu kez de AB’nin başkentinde anlatacak.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleşen final yarışmasında, rap şarkısıyla en fazla ilgi gören yarışmacılardan birisi olan Sefa Çıracı ise Jüri Özel Ödülü alarak Prag’a uçacak.
Gençlerin yaratıcılığının sınır tanımadığı yarışmada ödül alan gençler ve projeleri şöyle:

AB’ye masalla baktı,  birinci oldu

Birinci:
Yıldırım Koray Balkaya - Hacettepe Üniversitesi / Masal
“Bir Aşk Hikâyesi” / “Büyükler için Bir AB Masalı” (Yarıfinal projesi)
Antik Yunan’ın en güzel kızlarından biri olan Europa ve bir Türk şehzadesinin aşk öyküsü ile Avrupa Birliği sürecini anlatan projede Türk şehzadesi Türkiye’yi, güzeller güzeli Europa ise Avrupa Birliği’ni temsil ediyor. Yarışmacının yarı final projesi “Büyükler için Bir AB Masalı”nın devamı niteliğindeki projede bu kez şehzadenin Europa’ya yazdığı duygu yüklü mektup yer alıyor. Mektubunda evlilikten ümidi kesmediğini anlatan şehzadenin Europa’ya aşkı, Türkiye-AB ilişkilerini renkli, farklı, anlaşılır bir teknikle özetliyor.
İkinci:
Samet Vurgun ve Sezgin Sönmez- Kayseri Erciyes Üniversitesi / Kısa Film
“AB’den Haberler “ / “2022 AB Yolu Macerası” (Yarıfinal projesi)
Sorguluyoruz ama niye?, Sorguladık ama neden? Her şey bir gün özüne mi döner?
Samet ve Sezgin’in 2022 yılında geçen ve Türkiye’nin AB üyeliği halinde yaşanabilecek olası sosyo-ekonomik olumsuz etkilerinin anlatıldığı ilk filmin devamı niteliğindeki “AB’den Haberler”de bu kez önceki filmin karakterlerinden “sorgucu” ana karakter olarak yer alıyor. İzlediği Avrupa Birliği haberlerinin ardından “sorgucu” vicdanıyla baş başa kalıp bu kez AB’siz bir hayatı “sorguluyor”?
Üçüncü:
İdil Ramazanoğlu -Kocaeli Üniversitesi / Sokak Röportajları
Sokak röportajları şeklinde kurgulanmış videoda, yarışmacının taksici, yabancı gelin, şımarık sosyete kızı gibi çeşitli kimliklere bürünerek gerçekleştirdiği çekimlerde renkli görüntülerle farklı kesimlerin AB hakkındaki görüşleri yansıtılıyor.
Jüri özel ödülü:
Sefa Hüseyin Çıracı -Eskişehir Anadolu Üniversitesi
“Kayıtlı Şartlı Brüksel” / “12 Yıldız Tek Hilal” (Yarıfinal projesi)
Sefa Çıracı’nın kendi yazıp bestelediği rap tarzındaki şarkı tıpkı yarıfinal projesi “12 Yıldız Tek Hilal”‘de olduğu gibi Avrupa Birliği’ne karşı eleştirel bir tutum sergiliyor. İşte her iki şarkının sözlerinden örnekler:
“Kayıtlı Şartlı Brüksel“ den:
...Gücümüzün farkına varamayan bir biz varız,
Sarkozy ve Merkel’in seçim çalışmalarıyız,
Osmanlı gibi medeniyetin can damarıyız
Unutmayın bizler Atatürk’ün çocuklarıyız!
12 yıldız tek hilal, tek yürek ve tek Kemal!
Akılcılık behemehal, Karabağ’ı terk et derhal! ...
“12 Yıldız Tek Hilal“ den;
... 12 Yıldız Tek Hilal, silahsız ihtilal,
Hakk’a tapan halkımın hakkı ise istismar,
Kıbrısım ve Azerbaycan ne sebeple kan ağlar?
Almanya okullarda Türkçe’yi de yasaklar! ...
Sokak çocukları neden sokakta?, Biz neden AB’ye giremiyoruz? Yoksa sebep aynı mı?
Volkan Yüca - Kocaeli Üniversitesi - “Suç ve Ceza” / “AB’ye En Genç Bakış” (Yarıfinal projesi)
Yüca “Suç ve Ceza” isimli projesiyle Avrupa Birliği’ni, ilk projesinde olduğu gibi yine çocuklar açısından inceliyor ve ilgi çekici sonuçlara ulaşıyor. Çok çarpıcı video ve fotoğrafların yer aldığı projede, sokak çocuklarının sokakta olmasının sebepleri ile Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girememesinin nedenleri arasındaki paralelliği vurguluyor. Proje Nâzım Hikmet’in dizeleriyle son buluyor?
Dereceye giremeyen projeler:
Yusuf Dörtlemez, Selda Özbalcı, Özlem Erkorkmaz -Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi / Skeç
“Cennetten Bir Köşe AB” / “Organik Sebze ve AB” (Yarıfinal projesi)
Cennette Avrupa Birliği sohbeti olur mu? Gençler hayal ederse olur. Projenin ana karakterleri, çok çarpıcı iki isim: Türkan Saylan ve Namık Kemal?
Saylan ve Namık Kemal’in cennette Avrupa Birliği hakkında yaptıkları sohbette, Avrupa’nın sömürüde birleştiği vurgulanıyor.
Merve Aslan, İlke Toygur, Dilara Telci- İktisadi Kalkınma Vakfı / TV Programı
“AB’yi Bir de Bizden Dinleyin”, Program içinde program, stüdyo içinde stüdyo. Bir televizyon programı kurgusundaki projede, Avrupa Birliği konusundaki bilgi eksiklerinin giderilmesi ve önyargıların kırılması amaçlanıyor.

Önyargılar yıkılır mı?
AB konusunda en önemli sorunun önyargılar olduğu, bu yarışma ile bir kez daha ortaya çıktı. En çok şikâyetçi olduğumuz konu, AB’nin çifte standardı ve önyargılı tutumu. Ama sanki yarışmacıların çoğu gibi jüri üyeleri, izleyici öğrenciler ve televizyon başındakilerde de aynı önyargılar vardı.
TÜSİAD AB Koordinatörü Bahadır Kaleağası, MÜ AB Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Dartan ve Vatan yazarı Yiğit Bulut, MÜ İletişim Öğrencileri ve SMS anketiyle izleyicilerin jüri üyeliğinde gerçekleşen yarışmada, taraflardan birinin 100 verdiği yarışmacıya diğerinin 10 vermesi çok çarpıcıydı.
Yarışmanın videolarını abbasguclu.com.tr’den izleyebilirsiniz.
Özetin özeti: AB’ye şimdi her zamankinden çok daha yakınız ama en tepedekilerden öğrencisine kadar kat edeceğimiz daha çok yol var..