Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Abbas GÜÇLÜ

SİGARANIN yaşamımızı nasıl etkilediğini, bugün biraz da rakamlarla ele alalım. Mel'un sigara, sağlımızı tehlikeye attığı yetmiyormuş gibi, kazancımızın önemli bir bölümünü de alıp götürüyor.
Yapılan araştırmalara göre, giderek artan sigara tüketimi, bu yıl 6 milyar pakete ulaşacak ve 1998'de ceplerimizden tam bir katrilyon lira çalacak.
Başbakanından odacısına kadar elimizden düşürmediğimiz sigaraya harcanan bu para, Sağlık Bakanlığı bütçesinin iki buçuk, tüm üniversiteler için ayrılan paranı da iki katı. Sekiz yıl için üç yılda harcanacak paradan da 300 trilyon lira daha fazla. Öğrencilere burs olarak verilen paranın yüzlerce katı...
65 milyonun sağlığı için ayrılan paradan çok daha fazlasını, sadece sigaraya ayırıyorsak nasıl sağlıklı bir toplum olabiriliz ki?
Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi diye ağızlarda sakız edilen sekiz yıllık eğitim için üç yılda yedi yüz trilyon lira ayırırken sadece sigaraya, yılda bir katrilyon lira harcayarak çağdaş bir eğitim sistemi yaratmak mümkün mü?
İlmin, bilimin, kalkınmanın lokomotifi olması gereken üniversitelere, sigaraya harcadığı paranın yarısını bile çok gören bir ülkenin, bilim sıralamasında en altlarda yer alması sizce tesadüf mü?
Memuruna karnını bile doyurmaya yetmeyecek kadar maaş, öğrencisine iki öğün yemekle, bir sigara parası burs veren bir toplum yılda bir katrilyon lirasını sigaraya harcıyorsa, bu işte bir anormallik yok mudur?
Eğitimin, sağlığın, işsizliğin, enflasyonun yüz kızartıcı olduğu böylesi bir ortamda sigaraya bir katrilyon lira harcamaya hakkımız var mı?
Almanlar, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra eğitime katkı için bir yıl yumurta yememiş. Biz de birkaç yıl sigara içmesek ya da yarı yarıya azaltsak ne olur?
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği "yılbaşı sepetleri gönderme yerine bir öğrenciye burs verin" kanpanyası başlattı. Tiryakiler de sigarayı bırakarak, en az bir iki öğrenciye burs verebilir. İnanın bir öğrenciyi okutmanın verdiği haz, sigaranınkinden çok daha fazla olacaktır. Devletin üniversite öğrencilerine verdiği burs ayda altı milyon lira; bunula geçinmesi, hele hele vizyon kazanması mümkün değil. Bu yüzden ya diplomalı cahil oluyorlar ya da irtica ve terör örgütlerinin kucağına düşüyorlar. Gelin şu sigara illetinden kurtularak bir taşla iki kuş vurun. Hem sağlığınıza kavuşun hem de çağdaş Türkiye'ye çağdaş bir genç kazandırın. Sanıyorum, Başbakan'ın sigara parasıyla en az beş öğrenciye burs verilir. İlk uygulamayı ondan bekliyoruz.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği: 0 212 252 03 53, 576 76 92
Bu arada Olacak O Kadar ve Levent Kırca'yı, "Dumanaltı Listesi"ne alıyor ve daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Sigaraya özendirme yerine uyarıcı olma Kırca'ya daha fazla yakışır.


Yazara Email A.Guclu@milliyet.com.tr