Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Abbas GÜÇLÜ

TÜRKİYE'nin pek çok büyük sorunu var. Enflasyon, terör, işsizlik, eğitim, irtica bunlardan bazıları. Büyük devlet adamlarımız, bu büyük sorunları çözmek için canla başla çalışıyor!
Bir de hiç ciddiye alınmayan, ama toplumu derinden etkileyen ufak sorunlar var. Bu sorunlar, adı üstünde ufak(!) olduğu için Türkiye'nin gündemine pek gelmiyor.
İşte bu ufak ama etkileri çok fazla olan sorunlardan biri de Medyada Şiddet. Sokağa çıkıp kime sorsanız, devlet büyüklerinden hangisine mikrofon uzatsanız, medya çalışanlarından hangisiyle konuşsanız, hiç tartışmasız hepsi yazılı ve görsel basındaki şiddeti en ağır cümlelerle eleştirir. Peki o zaman, bu giderek tırmanan şiddet ve kan görüntüleri neyin nesi diyebilirsiniz, haklı olarak...
Batılı ülkelerde özellikle çocuklardan uzak tutulan şiddet görüntüleri, uzmanların belirlemelerine göre, Türkiye'nin görünmeyen en önemli sorunlarından biri. Türk toplumunu giderek çılgınlık noktasına götürüyor. Ruh halini bozuyor, aile içi geçimsizliklerden intihara uzanan bir seyir izliyor. Çocukları iyiye, doğruya değil, hırçınlığa, mutsuzluğa yöneltiyor.
İşte büyüklerin görmezden geldiği bu önemli konuya, çocuklar sahip çıktı. Sloganları: Medyada şiddete hayır. İstemleri: Korkutan değil, bilgilendiren, eğlendiren görüntüler.
Bir çığ gibi büyüyecek olan bu projenin mimarı Yüzyıl Işıl İlkokulu 2/A sınıfı öğrencileri. A. Doğan Yalçındağ ve arkadaşları, bu işi öylesine benimsediler ki, yakında yüzbinlerce imza ile Cumhurbaşkanı Demirel'in huzuruna çıkacaklar. Daha şimdiden televizyon ve gazete yöneticilerine tepki ve isteklerini iletmeye başladılar. Yarın da Aydın Doğan Vakfı Anadolu İletişim Teknik Meslek Lisesi'nin temel atma töreninde Başbakan Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Uluğbay ve Türkiye'nin en büyük medya grubunun başkanı Aydın Doğan'dan "medyada şiddete hayır" kampanyasına destek isteyecekler.
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey de, Yüzyıl Işıl İlkokulu'nda başlatılan kampanyanın önce İstanbul geneline, ardından da tüm Türkiye'ye yayılması için şimdiden kolları sıvadı.
Çocuklar, galiba bu kez biz büyüklere çok önemli dersler verecek. Herkesin şikayetçi olmasına karşın bir türlü çözülemeyen sorunların, beraberlik, samimiyet ve kararlılıkla nasıl çözüme kavuşturulacağını bize gösterecekler.
Türkiye'de 15 milyon öğrenci, 20 milyon veli, yarım milyon öğretmen var. Eğitim ordusu aslında öylesine güçlü ki, el attığı bir konuda sonuç almaması imkansız. Küçük Doğan ve arkadaşlarına böylesine toplumsal bir konuya gösterdikleri duyarlılık için sonsuz teşekkür ediyoruz. Milliyet Eğitim ve Kanal D Karne programı olarak hep yanlarında olacağız. Çalışmalarından ilk görüntüler bugün 13.40'da Karne'de.


Yazara Email A.Guclu@milliyet.com.tr