Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Abbas Güçlü

EGE Üniversitesi'nin düzenlediği bahar şenliği için önceki gün İzmir'deydik. Görülmeye değerdi. Sanattan spora, söyleşilerden güzellik yarışmasına kadar ne ararsanız vardı.
Üniversite yönetiminin hoşgörüsü ve öğrencilerin yaratıcı yetenekleri bir araya gelince, ortaya neler çıkmış neler. Gözleme, mantı, lokma yapıp ikram edenlerden tutun da, oracıkta yaptıkları birbirinden güzel tabloları, el işi göznuru hediyelik eşyaları, kullanma ömrü dolan kitap, bilgisayar ve elbiselerini satanlara kadar işportacılığın her türlüsü mevcuttu.
Benzer görüntüleri Almanya'da bulunduğum bir yılbaşı gecessinde Götingen Üniversitesi'nde yaşamış ve neden bizde de olmuyor diye hayıflanmıştım.
Böylesi etkinlikler, öğretim kurumlarını, korkulacak konumdan çıkartıp, öğrencilerin her dakikalarını orada değerlendirmek istedikleri mekanlar haline getiriyor. Hakkını vermek gerekir. Boğaziçi ve ODTÜ'de de benzer şenlikler oluyor ama, Ege'ninki biraz daha cıvıl cıvıldı.
Bu kadar takdirden sonra, bir sonraki şenliğin daha iyi olmasına yönelik eleştirilerimizi yazmakta da yarar var...
Organizasyon çok dağınıktı. Belli bir merkezden yönetim yerine, aklına esen dilediğini yapmış. Çevre kirlenmesi olağanüstü boyutlarda. Batı'da yüz binlerce insanın ziyaret ettiği benzeri etkinliklerin, neredeyse on katı çöp üretilmiş ve özensin bir şekilde sağa sola atılmıştı.
Gündüz, "Medya ve Gençlik" konulu bir panelde konuşmacıydım. 30 civarında izleyicimiz vardı. Anlaşılan gençler, ne medyaya, ne de kendi sorunlarına ilgi gösteriyorlardı.
Özellikle eğitim ve gelecek konusunda müthiş duyarsız bulduğumuz Egeli gençler, iş eğlenceye gelince fazlasıyla aktiftiler. Akşamki güzellik yarışması, İstanbul belediye otobüslerinden daha kalabalıktı. Bir o kadar öğrenci de dışarıda kaldı.
Olabildiğince geniş ve yeşil kampüsün tadını fazlasıyla çıkartıyorlar. Bu güzellikler hiç bozulmasın. Ama biraz da, üniversite olmanın asıl gerekliliğini yerine getirseler, ayakları gelecekte çok daha iyi yere basar.

İletişim Fakültesi'nin yaptığı bir araştırma, eğitime verdiğimiz önemi bir kez daha pekiştirdi. Araştırmaya göre, bütün gazeteler içerisinde en fazla eğitim haberi kullanan Milliyet'miş. Teşekkür ederiz.
Öyle olmaya da devam edecek!..