Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Abbas Güçlü

GİRİŞ sınavları nedeniyle, patriot füzelerinin hedefe kilitlendiği gibi, biz de, son günlerde üniversite konusuna kilitlendik. Günlerdir yazıyoruz ama, galiba, kimseyi memnun edemedik. Kime sorsanız, "en iyi" kendileri. İkinci sıraya bile tahamülleri yok.
Üniversite ve meslek seçimi, her ne kadar lise mezunlarını ilgilendiriyor gibi gözükse de, başta anne babalar ve ileriye yönelik hamle yapmayı düşünenler olmak üzere, onmilyonlarca kişinin ilgi alanına giriyor.
Türkiye'deki iyi üniversitelerin sayısı önceki yıllarla kıyaslanmayacak kadar fazla. Eskiden iyi mühendis olmak için İTÜ'ye, ya da ODTÜ'ye gidilirdi. Kaymakam, vali olmak için Mülkiye'ye, üst düzey yönetici olmak için Boğaziçi'ne, iyi bir doktor olmak için Hacettepe'ye, hatırı sayılır bir avukat ya da savcı, hakim olmak için İstanbul ya da Ankara Üniversitesi'ne, estetik bir mimarlık için Mimar Sinan'a, öğretmenlik için Gazi'ye, ziraat için Çukurova'ya, iletişim için de Anadolu Üniversitesi'ne girmek için yarışılırdı.
Oysa, son yıllarda kendi alanında yüksek düzeyde öğretim yapan fakültelerin sayısı öylesine fazla arttı ki, seçim yapmak gerçekten zor.
Geçtiğimiz gün adayın birinden haklı bir uyarı geldi. "Hep en iyileri yazıyorsunuz. O fakültelere gireceklerin sayısı 8, 10 bini geçmez. Puanları da 500'ün üzerinde. Ya, 450 - 500 arası puan alan bizler ne olacağız?" diyordu.
Aslında, bütün dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de üniversitelerin eğitim düzeyleri ve öğrencilere sundukları olanaklar birbirinin aynı değil. Bu aşamada öğrencilerin ne aradığı çok önemli. Yoğun bir bilimsel ortam mı, yoksa olabildiğince özgür sosyal bir ortam mı? Ya da her ikisinin bir arada bulunduğu daha farklı bir dünya mı?
"Ne akademik, ne de sosyal ortam beni ilgilendiriyor, bana bir diploma sağlasın yeter" diyenlerdenseniz, sizler için de fazlasıyla üniversitemiz mevcut. Evet, üniversite deyince, ne istediğiniz çok önemli. Önce buna karar verin gerisi kolay.
ODTÜ ve İTÜ muhtemelen Boğaziçi'den daha iyi mühendis yetiştiriyor. Ama öğrencilerin tercihi Boğaziçi. Şehirlerin yoğun trafiği içinde sıkışıp kalan pek çok fakülte yerine, kampüs üniversitelerinin seçilmesinin altında yatan neden de, daha sosyal üniversite yılları...
Özel vakıf üniversiteleri ve KKTC'deki özel üniversitelerle birlikte, adayların seçim yelpazesi bir hayli genişledi. Hiç ciddiye almadığınız üniversitelerde öylesine samimi gayretler var ki, gidip görmeye, okumaya değer...

Yazara Emaila.guclu@milliyet.com.tr