Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Abbas Güçlü

ÖSS barajını aşan üniversite adayları, şu günlerde, belki de hayatlarının en zor günlerini geçiriyor. Tabii onlarla birlikte aileleri de.
Haksız da değiller. Yaşamlarının bundan sonraki bölümüne yön verecek olan, meslek seçimi konusunda birkaç hafta içinde karar vermek zorundalar.
Eş seçimi nasıl önemliyse, iş seçimi de o kadar önemli. Her ikisiyle de ömür boyu süren bir beraberlik sözkonusu. Bu yüzden atacakları yanlış bir adım, mutsuz bir yaşamın başlangıcı olabilir.
İlgi, yetenek ve 2000'li yıllara yönelik sosyo ekonomik gelişmeler doğrultusunda yapılacak sağlıklı bir üniversite tercihi ise gençlere, hiç ummadıkları bir dünyanın kapılarını aralayabilir.
Üniversiteye giriş sisteminin en önemli aşaması, şu günlerde yapılması gereken fakülte seçimi. Ama nedense, en az ciddiye alınan, hep tercih sıralaması oluyor. Bu yüzden de, her yıl yüz binlerce genç, tercih kurbanı olarak, istedikleri değil, istemedikleri bir alanda eğitim görüyor. Üniversite mezunlarının yarıdan fazlasının öğrenim gördükleri alanda değil de, kel alaka işlerde çalışmalarının nedeni de bu.
Üniversite sınavlarına yaklaşık 1.5 milyon öğrenci başvurdu. Bunlardan ilk 5 tercihine girenlerin sayısı 20 bini geçmez. Yani, 1.5 milyon gençten, sonuçlar açıklandığında gerçekten sevinenlerin sayısı, hepsi hepsi 20 bin civarında. Kazanan diğer öğrencilerden pek çoğunun, ertesi yıl yeniden sınavlara girmesinin altında yatan neden, aradığını bulamamanın getirdiği huzursuzluktur.
Bu yıl sınava giren öğrenciler, 2000'li yılların meslek adamları olacak. 2000'li yıllarda ise dünya çok farklı bir konjoktürde yol alacak. Coğrafi sınırlar kalkacak, ekonomik sınırlar gelecek. Ulusal şirketlerden çok, uluslararası şirketler öne çıkacak. En değerli hazine bilgi olacak. Hizmet sektörü ve hukuk, iktisat, işletme, uluslararası ilişkiler, endüstri mühendisliği gibi joker meslekler daha fazla önem kazanacak.
1970'lerde, 90'lı yıllarda uzay bilgisayar teknolojisinin fazlasıyla gelişeceği öngörülerek, dünyanın her yerinde bu yönde fakülteler açıldı. Ama tahminler farklı çıktı. Uzay teknolojisi gelişmedi, bilgisayarı da herkes öğrendi. Yani "en iyiler" aradıklarını bulamadı. Şimdi aynı yönelme Genetik'e, aynı hüsran yaşanırsa şaşırmamak gerekir.
Galiba, çok karamsar bir tablo oldu. Ama sakın üzülmeyin. Yakında yayınlayacağımız araştırmalar ve rehberlik hizmetiyle Milliyet okumanın ayrıcalığını yaşayacaksınız...

Yazara Emaila.guclu@milliyet.com.tr