Eğitim, Başbakan Erdoğan’ın ilgi alanına fazla girmiyor. Belki de yoğunluktandır. Ama hassas olduğu konular var. Bunlardan birisi de sınavlar. “Çocuklarımızı, şu sınav garabetinden kurtarın“ demesi biraz da bu yüzden. Ama Başbakan ne söylediyse, tam tersi yapıldı.
Veli ve öğrenciler, garabetten kurtarılacağına, tam bir garabet bataklığının içerisine çekildi. Anadolu liselerinde tek olan sınav sayısı üçe çıkartıldı.
Bir milyon ilköğretim öğrencisi dün sınava girdi. Bugün bir milyonu daha girecek. Haftaya da ÖSS var. Onda da 1.5 milyon aday yarışacak. Ve gelecek yıl, bu rakamlar daha da katlanacak..
Milli Eğitim eski Bakanı Çelik’in yaptığı birkaç şeyi anlamak mümkün değil. Örneğin sınav sayılarını niye artırdı, liseleri neden 4 yıla çıkarttı ve en önemlisi de anadolu liselerinde yabancı dille eğitimi neden kaldırdı?..
Bakan Çubukçu, öğrencilerin yaşadığı bu perişanlığa bir an önce el koymalı ve gelecek yıl için SBS ve yabancı dil konusunu mutlaka yeniden gözden geçirmelidir.
SBS soruları zordu
Dünkü tahminlerimiz boş çıkmadı. Tıpkı dediğimiz gibi “kazık“ soruların sayısı bir hayli fazlaydı. Zaten doğru olan da buydu. Geçen yıl, güya öğrencileri sevindirmek için sorular kolaylaştırılmış ve yüzlerce şampiyon çıkmıştı. Ama sevinçleri uzun sürmemişti. 100 sorunun 100’ünü yapan öğrenciler bile en çok istedikleri okula “ya giremezsem” endişesi yaşamıştı. Önceki yıllarda 90 netle girilen okullara 97, 98 netle girilememişti.
İlk değerlendirmelere göre sanki bu yıl böyle bir saçmalık yaşanmayacak.
Dün akşam saatlerine kadar 100 sorunun tamamını yapana yönelik net bilgiler yoktu. Oysa geçen yıl, iddialı her okul ve dersanenin en az 8, 10 şampiyonu vardı.
Peki hangi puanlarda yığılma olur? Bu da birkaç gün içerisinde netleşir.
Görünen o ki 10-80 net arasında büyük yığılma olacaktır.
Bu arada sakın ola geçen yıl ki değerlendirmelere göre puan hesaplaması, bu netle şuraya girerim ya da giremem gibi tahminlerde bulunmayın. Çünkü hepsi de yanıltıcı olur.
Sınav sonuçlarıyla ilgili gün içerisindeki anlık değişiklikleri ve değerlendirmeleri, abbasguclu.com.tr’de bulabilirsiniz. Ayrıca dün olduğu gibi bugün de SBS soru ve cevapları ile sınavla ilgili değerlendirmelere de, yine herkesten önce abbasguclu.com.tr’den ulaşabilirsiniz.
Hangi okul hangi dil?
Sınavların bitmesi ile birlikte bugünden itibaren cevabı aranacak en önemli sorular, hangi dil ve hangi okul olacaktır.
Anadolu lisesi ve fen lisesi mi, yoksa kolejler mi? İngilizce mi yoksa Fransızca, Almanca ya da İtalyanca mı?
İngilizce diyenler ağırlıkta olacaktır. Ama Galatasaray, İstanbul Erkek, Alman, Avusturya, Fransız okulları gibi öylesine seçenekler var ki ister istemez farklı seçenekleri de göz önünde bulundurabiliyorsunuz.
Bu konuda fazla kafa karışıklığı yaşamamak için önce şu sorulara cevap vermenizde yarar var:
- Önceliğiniz okul mu? Yoksa dil mi?
- Anadolu lisesi mi, fen lisesi mi yoksa kolej mi?
- Yatılı mı, gündüzlü mü?
- Üniversite başarısı mı, yoksa sosyal alt yapı mı?
- Yabancı dil mi? ÖSS mi?
- Üniversiteyi yurt içinde mi okuyacaksınız, yoksa yurt dışında mı?..
Bu soruları artırmak mümkün. Yani önemli olan sizin önceliğiniz.
Geleceğiniz için çizdiğiniz yol haritasında, amacınıza en uygun okul ve en uygun dil hangisi ise sizin için en iyi okul odur.
Bu noktada sakın ve sakın popülizmin esiri olmayın. Puanı en yüksek ya da en popüler okul, sizi çok farklı noktalara götürebilir.
Özetin özeti: Hemen her konuda yapılacak hatalar bir ölçüde telafi edilebilir. Ama SBS’nin tekrarı yok. Bu yüzden en doğru kararı vermek zorundasınız!..