18 bin 500 öğrenci bugün Türkiye’nin en iyi okullarından bazıları için ter dökecek. Aynı öğrenciler gelecek hafta da SBS’de terleyecek. Amaç, daha iyi bir gelecek.
Yabancı Okullar Sınavı YDS’de kazanma şansı bu yıl önceki yıllarla kıyaslanmayacak derecede yüksek.
Amerikan, Alman, Fransız ve İtalyan okulları ilk kez kendi yaptıkları bir sınavla öğrenci alıyor. Türk kolejler ve anadolu liseleri ise SBS ile öğrenci seçecek.
Yabancı kolejlere girmek bu yıl neden çok daha kolay olacak?
Bu yıl daha kolay
İşte size birkaç neden:
- Başvuru sayısı önceki yıllara göre azaldı.
- Öğrenim ücretleri yükseldi.
- Özel Türk kolejleri ve fen liselerinden öğrencilere tam burs verenler arttı.
- SBS’de olduğu gibi okul puanından kaynaklanan kayıplar söz konusu değil.
- Üniversiteyi kazanma oranları yurtdışında artarken yurtiçinde azaldı, bu da kaçışa neden oldu.
Yukarıdaki gerekçelere çok daha fazla maddeler eklenebilir. Çünkü hemen her gün yeni gelişmeler oluyor.
Bu noktada çok çarpıcı örnekler var. Örneğin, 10 yıl öncesine kadar ikinci, üçüncü yedeğine inmeyen okullarda, şimdi 200, 250’nci yedeğe bile şans doğabiliyor.
Bazı Türk kolejlerinin üniversite sınavlarına endeksli bir eğitim sürdürmesi ve yerleştirme oranlarının yüzde 90’a hatta yüzde 95’lere çıkması öğrencilerin de velilerin de kafasını çelmeye yetti de arttı.
Son yıllarda açılan bu okulların, isimlerini duyurabilmek için, yüzde 100 bursun yanı sıra yüklü cep harçlıkları da vermesi tercih değişikliğinin önemli nedenleri arasında yer alıyor.
Devlet fen liseleri ile popüler anadolu liselerinin hem ücretsiz hem de ÖSS’deki başarı oranlarının yüksek olması da yabancı kolejlere talebi azaltan faktörlerden bazıları.
Peki bütün bunlar yabancı okulların değerini azaltıyor mu? Ya da başka bir deyişle, dünden bugüne farklı kılıyor mu?
Bu konuda söylenecek çok söz var. En başta şunu söyleyebiliriz: Dün nasıl idilerse bugün de öyleler. Ama 8 yıllık kesintisiz eğitim en fazla onları vurdu!
Orta bölümlerinin kapanması yabancı dil konusunda sorun yaratıyor gibi gözükse de bugün için bu konuda gene en başarılı okullar hâlâ onlar.
ÖSS’de diğer iddialı okullar gibi yüksek başarı elde edemeseler de öğrenciye kazandırdıkları diğer okulların çok ötesinde.
Yabancı okullar diğer pek çok okul gibi ekonomik krizin eşiğinde olmasalar da eskisi gibi büyük ekonomik olanaklara da sahip değiller. Bu yüzden öğrenim ücretleri sürekli artıyor. Bunun veliye yansıması da hep negatif yönde oluyor.
Kaliteyi korumak için daha çok burs vermek zorundalar ama zorlanıyorlar. Eğer burs yelpazesini genişletmezlerse, yine öğrenci bulmaya devam ederler ancak en iyi öğrencilerin adresi olmaktan adım adım uzaklaşırlar.
Ne istediğiniz önemli
Lise seçimi bir anlamda hayatınızın sonraki akışına yön vermek demektir. İşte bu aşamada ne istediğiniz çok önemli. Örneğin gelecekle ilgili beklentileriniz neler?
- Üniversiteyi yurtiçinde mi okuyacaksınız yoksa yurtdışında mı?
- Ciddi anlamda yabancı dil öğrenmek istiyor musunuz?
- Derslerin ötesinde sosyal alanda da farklılık arıyor musunuz?
- Vizyon, karizma ve donanımın ÖSS kadar önemli olduğuna inanıyor musunuz?
- Devlette mi yoksa özel sektörde mi çalışmak istiyorsunuz, yoksa kendi işinizin patronu olmayı mı?.. Mastırı yurtiçinde mi yoksa yurtdışında mı yapmayı düşünüyorsunuz?..
Özetin özeti: Lise seçmek sıradan bir olay değil. Önünüzdeki 50 yılı düşünerek karar verin! YDS’de ve AÖF’de öğrencilere başarılar diliyoruz.