Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bugün ve yarın milyonlarca öğrenci sınava girecek. İlköğretim 7 ve 8’inci sınıf öğrencileri, daha iyi bir gelecek için yarışacak. İyi bir üniversiteyi kazanmanın yolunun iyi bir liseden geçmesi, bugün ve yarınki SBS’leri her zamankinden çok daha önemli kılıyor.
Yabancı Kolejler Sınavı YKS’ye 18 bin civarında öğrenci girmişti. SBS’lerin her birine ise birer milyona yakın öğrenci katılacak.
SBS’ler geçen yıl çok kolaydı. Yüzlerce birinci çıktı. Aynı puanda yığılmalar oldu. Bu yüzden de, SBS’den çok, hiçbir objektifliği olmayan okul puanları ayırt edici oldu. Ve bu da çok büyük haksızlıkları beraberinde getirdiği için yoğun tepki aldı.
MEB, hatasında ısrar etmeyerek, bu yıl daha seçici sorular hazırladı. Ve bunun ilk sinyallerini geçen hafta yaptığı YKS’de gösterdi.
Bugün ve yarın sınava girerken, bu konuda hazırlıklı olmalısınız. Geçtiğimiz yılın sorularına ya da dershanelerdeki deneme sınavlarına göre bir değerlendirme yaparsanız moraliniz altüst olabilir.
Zor soruların sayısı, umduğunuzun çok üzerinde olacak. Türkçe ve Matematik’te olduğu gibi, Fen ve Sosyal testlerinde de da peş peşe içinden çıkamadığınız sorular olabilir. Bu durum sakın moralinizi altüst etmesin. Yoksa sınavınızı, dolayısıyla geleceğinizi riske sokabilir.
Zor sorular, sadece sizin için zor olmayacak. Tüm öğrenciler için aynı zorluk ve aynı heyecan söz konusu. Bu nedenle paniklemenize hiç gerek yok.
95 üzeri net beklerken 90’ın altına, 80 net beklerken 70’lere inerseniz de, bu, dünyanın sonu demek değildir. Çünkü net sayılarında, zorluk derecesine paralel olarak önemli düşüşler olacaktır...
Tam da sınav öncesinde, sınav sonrası yoğunlaşacağımız detaylara girerek kafanızı karıştırmak istemiyorum. Bugün ve yarınki tek hedefiniz sadece ve sadece sınav olmalıdır. Siz, elinizden geleni yapın ve alabileceğiniz puanın en yükseğini alın, tercihleri birlikte yaparız. Geleceğiniz için en doğru okulu birlikte seçeriz...
Sınav için öneride bulunan çok olmuştur. Ama birkaç hatırlatma da ben yapmak istiyorum:
-  Bir saat kadar önce sınav merkezinde olun. Yanınıza mutlaka kalem, silgi, para, kimlik kartı ve yiyecek bir şeyler alın.
-  Aile büyüklerinizden biri mutlaka yanınızda olmalı. Ama cümbür cemaat değil.
-  Testlere her zamanki sıradan başlayın. Fen’le başlıyorsanız Fen’le, Türkçe ile başlıyorsanız Türkçe ile.
-  Cevap anahtarına doğru seçenekleri işaretlerken, kitapçığa da işaret koyun ve kaydırmamak için arada bir soru numarası ile cevap kartındaki sırayı karşılaştırın.
-  Bilmediğiniz ya da çelişkiye düştüğünüz sorulara fazla takılmayın. Bir soru için ortalama bir dakikanız var. Fazladan harcayacağınız her saniye, çok rahat yapacağınız sorulara hiç bakamamak anlamına gelir!
-  Her soruyu mutlaka okuyun ve soru köklerine özellikle dikkat edin. Örneğin “mama” gibi olumsuzluk eklerini gözden kaçırmayın. 
-  Zor sorularda paniklemeyin. 
-  Tüm seçenekleri okumadan karar vermeyin. Bazı çeldiriciler o kadar güçlü ki, daha ilk şıkta tamam bu dedirtebiliyor. Ama doğru şık, sonraki seçenekler olabiliyor.
-  Hesap gerektiren soruları, kafadan değil kâğıt kalemle yapın.
-  Üç yanlışın bir doğru götürdüğünü unutmayın. Ama çok temkinli de olmayın. Ancak ikiye indirdiğiniz sorularda işi şansa bırakın.
SBS soru ve cevapları ile sınavla ilgili değerlendirmeleri, sınavdan hemen sonra abbasguclu.com.tr’de bulabilirsiniz.

İsviçre okulları
Sınav ve kayıt dönemiyle birlikte, yurtiçi eğitim trafiği gibi yurtdışı eğitim trafiği de arttı. Hemen her hafta bir başka ülkenin temsilcileri gelerek pastadan pay almaya ve öğrencilere yeni alternatifler sunmaya devam ediyor.
Avrupa eğitiminde çok önemli bir yere sahip olan İsviçre okulları da bugün bir etkinliğe imza atıyor.
İstanbul Hilton’da gün boyu gerçekleştirilecek bilgilendirme toplantılarına Swiss Learning Başkanı Christophe Clivaz ile okul yöneticileri katılacak. Yüklüce parası olanlara önerilir.
Özetin özeti: Keşke okullarımız çok iyi olsaydı da farklı seçeneklere ve özellikle de şu sınavlara hiç gerek kalmasaydı...