Ergenlerde psikolojik dayanıklılık olmazsa olmazlar arasında

5 Ekim 2020

İnsan gelişimi döllenme ile başlayan ve ölüm ile sona eren yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Bu süreç içerisinde insanlar, bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık gibi çeşitli gelişim dönemlerinden geçerler. Bu dönemler içerisinde ergenlik, her bireyin yaşamının önemli bir kısmını kapsayan, hızlı büyüme ve gelişmenin olduğu bir süreçtir. Ergenlik dönemindeki birey diğer dönemlere göre daha çok bedensel, duygusal ve psikolojik açıdan farklılıklar ile karşılaşır. Ergenlik, gencin bağımsızlığa, özerkliğe ve olgunluğa geçmesinin gerekli olduğu bir gelişim dönemidir. Ergen, bir ailenin parçası olmaktan bir arkadaş grubunun parçası olmaya ve bir yetişkin olarak tek başına ayakta durmaya çalışır. Bu gelişimsel değişimlerle birlikte ergen, her insanın ortak özeliği olan sevme-sevilme, saygınlık, arkadaş edinme gibi sosyal ve duygusal ihtiyaçlarını da karşılamaya yönelir.

Ergen, gelişimsel bu zorluklarla birlikte ihtiyaçlarını karşılama sürecinde ailenin

Yazının Devamı

Mükemmelliyetçilik bir özgüven eksikliği belirtisi olabilir

21 Eylül 2020

Mükemmeliyetçilik kelimesi günümüzde sıkça ifade edilmektedir. Mükemmeliyetçi bir kişiliğe sahip bireylerin başkalarına ve kendilerine yönelik yüksek standartlar belirlemesi olarak bilinir. Mükemmeliyetçiliği aynı zamanda her şeyin, her zaman düzen içerisinde olmasını isteyen kişiler olarak tanımlanabilir.  Mükemmeliyetçi bir kişiliğe sahip olan bireyler her şeyi her zaman doğru yapmak isterler. Hata yapmayı ve başarısız olmayı kabul edemezler. “Ya hep ya hiç” algısına sahiptirler. Mükemmeliyetçi bireyler olumsuz düşünceler yaşayacağı ortamlardan ve eleştirilebilecekleri durumlardan uzak durmayı tercih ederler. Aynı zamanda mükemmeliyetçi kişiler kendilerine ulaşılması zor hedefler koyduğu için bu sebepten ötürü hata yapmamak için hedeflerine hiç başlayamaz. Böyle bir tutum içerisinde olmak oldukça yıpratıcı ve zordur.

Mükemmeliyetçilik kişinin çabaları üzerinde teşvik edici bir rol oynuyorsa ve pozitif etkilere sebep oluyorsa olumlu

Yazının Devamı

Stres yönetimi nasıl yapılır?

14 Eylül 2020

Stres nedir?

Gerilim, sıkıntı, bunaltı, huzursuzluk, gerginlik, bunaltı, endişe, anksiyete anlamına gelir. Stresin bir nedeni de olabilir. Fakat nedensiz de ortaya çıkabilir. Nedenli veya nedensiz stresimiz varolduğunda vücudumuzda fiziksel değişiklikler olabilir. Bu değişiklikler; kalp hızı artması ve çarpıntı, hızlı nefes alıp verme, baş dönmesi, yer kayıyor hissi, tansiyon değişiklikleri, ellerde terleme veya yanma, bedende soğuma, karıncalanma, göğüste baskı ve bir şey oturmuş hissidir. Öncelikle fiziksel bir rahatsızlığımız yoksa bu değişiklikleri stresin ipuçları olarak görebiliriz. Yani tıbbi bir rahatsızlığımız yoksa bu belirtileri stresin ipuçları olarak yorumlayabiliriz.

Strese maruz kaldığınızda asla yapmamanız gereken şeyler

Strese maruz kaldığımızda baş etmek için bazı verimsiz yöntemler uygularız. Bu yöntemler;

-Hep geçmişi düşünmek

Örneğin; "Geçmişte çok hatalar yaptım, pişmanım, keşke o günlere gidebilsem, o günleri düzeltmeden bugün hiçbir şey değişmeyecek" gibi düşünceleri sürekli olarak düşünmek. Bu

Yazının Devamı

Online sınav stresini yönetme

6 Eylül 2020

Türkiye'de de etkili olan yeni tip koronavirüs eğitim-öğretimde yeni uygulamaları hayata sokarken, çocukların uzaktan eğitim sürecine uyum sağlayabilmesi için ebeveynlerin desteğinin önemi oldukça büyüktür. Öncelikle evdeki zamanın okul gibi planlanması gerekir. Zaman yönetiminin oturması yaklaşık 3 haftayı bulabilir. Bu süre zarfında uyku saatlerinin değişmemesi için çocukların enerjilerini boşaltabileceği bir alan veya etkinlik oluşturulması  gerekir. Örneğin, günde bir saat yürüyüş yapmak, spor yapmak gibi. Bundan sonra ki süreçte ise uygun çalışma ortamının hazırlanması, motivasyonu ileri düzeyde etkiler. Yatağının yanında çalışmak genelde uykuya meyli arttırdığı için sadece çalışmaya özel bir alan oluşturulabilir. Yeni tip koronavirüs beraberinde yeni ev düzenlemelerini de getirmiştir.

Gelelim en önemli adıma; aktif bilgisayar kullanımı. Gerek ebeveynler olsun gerek öğrenciler kendilerini bilgisayar kullanımı konusunda yeterli görmüyorlarsa bir kurs yardımı alabilirler. Bu sayede

Yazının Devamı

Amaçlı yaşamın sırrı

3 Eylül 2020

Hayatınızın hergünü kaos içerisinde mi? Bir türlü sakinleşemiyor, gece uykuya dalamıyor musunuz? Gelin beraber kaosu sakinliğe dönüştüren günlük uygulamalar oluşturalım.

Hayatınızda büyük bir fark yaratabilecek basit bir fikri sizinle paylaşmak istiyorum: "günlük pratik" fikrini. Günlük uygulamanın gücünü ve mantığını anlayana kadar ve günlük uygulamaları yerine getirene kadar, her zaman yaşamayı hayal ettiğiniz amaca yönelik yaşamı sürdürme olasılığınız düşüktür. Günlük uygulama işte bu kadar önemli!

Günlük uygulama, bir şeyi yaptırmak olduğu kadar, yaşam amacı seçimlerinize de dikkat etmekle ilgilidir. Günlük pratiğiniz romanınızı yazmanın, yogada ustalaşmanın, meditasyon yoluyla kendinizi sakinleştirmenin , sağlığınıza çok dikkat etmenin veya çevrim içi işinizi kurmanın yoluysa , bu yeterince değerli olurdu. Ama gerçekten bundan çok daha fazlası. Günlük anlam ifade etmenin ve hayat amacınızı yaşamanın paha biçilmez bir yoludur.

Yapmak isteyeceğiniz

Yazının Devamı

Çağımızın vebası: ‘Üniversiteyi Kazanamama Korkusu’

28 Ağustos 2020

İnsanların başarıya ulaşmasını engelleyen en önemli güçlerden birisi; şu anki bulundukları konuma karşı bakış açılarıdır. Bu insanlar hayata nasıl bakar?

-Yaptığım işte hiçbir zaman başarılı olamayacağım.

-Lgs’de istediğim sonucu alamadım kesin üniversite sınavında da böyle olacak.

-Üniversite sınavını bir kez kazanamadım, başarısızım.

-Üniversite tercihlerimde beklediğim yer gelmedi, bir daha denemeye gerek yok. Açıkta kalmamak için yerleşsem iyi olur.

-Okul sınavlarında ve denemelerde düşük puan alıyorum kesin üniversiteyi kazanamayacağım.

-İyi bir eğitim alamıyorum, üniversite sınavına girmeme gerek yok.

Yazının Devamı

Aşırı taraftarlık psikolojik bir bozukluğun belirtisi mi?

24 Ağustos 2020

Totem yapmak gerçekten işe yarıyor mu?

Günümüzde, internet, yazılı ve görsel medya gibi kitle iletişim araçlarındaki gelişmeler, geniş halk kitlelerinin spora olan ilgisini daha da arttırmış, böylece spor bazı beden hareketleri veya basit bir yarışma olayı olmaktan çıkıp kitleleri peşinden sürükleyen heyecan ve seyir aracı olmuştur. Spor taraftarlığı bu yönüyle günümüz toplumunun boş zaman davranışının baskın bir şeklini oluşturmaktadır. Birçok araştırmacı taraftarlığın pasif bir aktivite olduğunu ve spora aktif olarak katılıma benzemediğini ileri sürerek spor taraftarlığını tembellik ile eş tutmuşlardır. Oysa insanların tamamından aktif etkinlik beklenemez. Spora aktif katılım sportif ekipman, tesis ve rakip gibi unsurları zorunlu kılarken spor taraftarı olmak için bunlara en az düzeyde gereksinim duyulur. Bir spor tutkunu ya da taraftarı olarak tanımlanmak kişiden kişiye değişik anlam taşımaktadır. Taraftar kimliği, bazıları için sosyal statünün belirlenmesinde çok önemli bir etken olabilmektedir. Bu bakımdan insanların taraftar olmasındaki

Yazının Devamı

İstismar ve çocuktaki etkileri

6 Ağustos 2020

Çağlar boyunca, birçok adli kurumu, hastaneleri ve gerek yazılı gerekse görsel medyayı ilgilendiren en önemli olgulardan biri ‘istismar’ olmuştur. İstismar fiziksel ya da zorlama içeren ve bireyin mantıklı bir şekilde rıza göstermeyeceği cinsel bir temas olarak tanımlanır. Kız çocuklarının, erkek çocuklarına oranla daha çok istismara uğradıkları ancak erkeklerin kadınlara oranla daha çok istismar uyguladıkları bulunmuştur. Bu derlemenin amacı istismarın çocuklar üzerinde ne gibi etkilere yol açtığı üzerine farkındalık yaratmaktır.

İstismar Olarak Mağdur Olmak

Araştırmalarda dört etkene bağlı bir teoriden bahsedilir. Bunlar ihanet, travmatik cinsellik, damgalanma ve güçsüzlüktür.

Finkelhour ve Browne’ye göre “ihanet” söyle açıklanmıştır. Çocuğun ebeveynine güveninin olması demektir. Ancak çocuk istismar olduğunda güven duyduğu kişiden istismara uğrar. Böyle bir durumda çocuğa acı verir ve olayı kabullenemez. Ayrıca ebeveynin çocuğu koruyamamış olması da çocukta

Yazının Devamı