Belma Akçura

Belma Akçura

bakcura@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Araştırmacı gazeteci Violet Blue, “Akıllı Kızın Mahremiyet Rehberi” adlı kitabında kendisini taciz eden, tüm çevrimiçi yazılarına nefret dolu yorumlar bırakan iki trolle yaşadıklarını anlattı.

Sosyal medya, kaynaklarla iletişim kurmak, raporlamak, kendi haberini yayımlamak açısından gazeteciler için oldukça önemli bir araç haline geldi. Sorun gazetecilerin sosyal medya hesaplarının aynı zamanda siber saldırıların da hedefi haline gelmesi.

Araştırmacı gazeteci Violet Blue, “Akıllı Kızın Mahremiyet Rehberi” adlı kitabında kendisini taciz eden, tüm çevrimiçi yazılarına nefret dolu yorumlar bırakan iki trolle yaşadıklarını anlatarak bu sorunu kaleme aldı. Blue’ya göre; internet özellikle kadın gazeteciler başta olmak üzere haberciler için çeşitli tuzak ve tehditlerle dolu ancak bunlarla başa çıkmak tamamen olmasa da mümkün.

Kitabın henüz dilimize çevirisi yok. Ancak Blue kitabıyla ilgili Columbia Journalism Review dergisine verdiği röportajda, bir gazetecinin kendisini hedef haline getiren trollerle nasıl başa çıkacağının örneklerini madde madde veriyor. Konuya ilişkin Journo’nun da geniş yer ayırdığı öneriler şöyle:

Farklı adresler edinin

Normalde mahrem kabul edilen telefon numarası ve e-posta adresi gibi kişisel bilgilerini internette yayımlamak gazeteciler için bir gereklilik olabilir. Bunu yaparken bir yandan da olası tehditlerden sakınmak için ikinci bir telefon numarası alın. Bu numara, asıl numaranıza hiçbir şekilde bağlı olmasın. Farklı bir posta adresi de edinin. Böylece kötü niyetli kişiler evinizin ve iş yerinizin adresine kolayca erişemez. Aynı şekilde farklı bir e-posta hesabı da yaratın. Buraya gelecek mesajları otomatik olarak asıl e-posta hesabınıza yönlendirebilirsiniz. Böylece özel e-postalarınız ayrı bir yerde tutulmuş olur.

Kurumunuza bilgi verin

Bir medya kuruluşunda çalışmaya başladığınızda, okurlardan veya izleyicilerden gelen yorumları nasıl değerlendirdiklerini sorun. Bir süredir sizi takip edip size rahatsızlık veren veya trollük yapan birini biliyorsanız, bu konuda kurumunuza bilgi verin. Sosyal medya platformlarındaki “engelle” özelliğini unutmayın. Bir kişiyi bu şekilde görmezden gelmek bazen soruna harika bir çözüm olur.

Kendinize dışarıdan bakın

İnternette ne kadar mahrem bilginizin herkese açık bir biçimde yayında olduğunu sürekli kontrol edin. Ara sıra bütün hesaplarınızdan çıkış yapın ve farklı bir tarayıcıda kendi sosyal medya hesaplarınıza bir bakın. Böylece kendinizi bir yabancının gördüğü gibi görebilirsiniz. Google’dan ters görsel araması yaparak fotoğraflarınızın kimler tarafından paylaşıldığını kontrol edin. Böylece bu fotoğraflara nerelerden, nasıl linkler verildiğini saptayabilirsiniz. Trollerin sık kullandığı taciz yöntemlerinden biri de budur.

Güvenli mesajlaşma

Mutlaka güvenli mesajlaşma uygulamaları kullanın. Bu uygulamalar mesajlarınızı uçtan uca şifreler. Böylece araya giren bir üçüncü kişi onları okuyamaz. Güvenlik seviyesini artırmak için özel mesajlarınızda mobil bildirimleri kapatın. İyi bir VPN kurun. Özellikle kafe vb. kamusal alanlarda çevrim içi olurken VPN kullanın.

Detayları unutmayın

Gazetecilerin kendi mobil cihazlarını şifreyle kilitlemesi ve başkalarının cihazlarını kullanarak özel hesaplarına girmemesi de önemlidir. Ayrıca çöp kutunuzu her zaman güvenli şekilde boşaltmayı unutmayın.