Yazarlar Büyük adamlar

Büyük adamlar

05.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Büyük adamlar

Büyük adamlar


       Ah, işte, yine onlar...

       Baba: Gel ş"öle yamacıma Mesıt Bey kardişim.
       Mesıt Bey Kardişi: Şurada dursam, hani derler ya, davulun sesi uzaktan hoş gelir diye.
       Baba: Estağfurullah, esasında, zerdaliden kaval olmaz, al zurnadan haberi de derler ya, lakin meragımdan senle bi gonuşmak istedim. Yogsa bilirim gi sohbedine, muhabbedine doyum olmaz. Hökümata felan girmedin, ""öle sotada bi vağsın bi yogsun. Demem o gi, cumhurbaşganlığında hevesin vağ mıdır?
       MBK: Demeç verip "En iyisi Baba" dedim.
       Baba: Yahu Mesıt kardişim, senin lafına, lagırdına inan olur mu. Şurda gaç gişiyiz, birbirimizi biliriz. Sen eyi dergene kötü (Not: Burda k harfi yerine g harfi gullanamadığım içün milledimden özür dilerim), kötü (Binaenaleyh, dam burda da özür dilerim) dergene de eyi dersin. Misal, senin mavi agım dedigin mudlag surette mavi bogumdur.
       MBK: Sürenizin uzatılmasından yanayım.
       Baba: Bülend Bey de öle diyo. Fagat gendisi zati her bişiyin uzadılmasından yana. Dövled Bey dam reng vermiyo. Osman Durmuş ne diyo? Uzadacaksanız, ebediyyen yazıverin.
       MGK: Halk bunu istemeyebilir.
       Baba: Mırın gırın edeni il yabıverin. Biz ne yabmışız şu gırg senelig polidika ömrümüzde. Fay üsdünde vilayet, bile bile cinayet. Fagat, benim milledim azizdir. Dersin gi, gabahat öldürende degil, ölendedir. Gabullenir.
       MBK: Çevik Paşa, Yıldırım Bey de adaylık ilan eder gibi oldular.
       Baba: Baz bazla, kaz kazla, gel davug dobal horozla derler. Benim dengim midirler? Arsız neden arlanır, cul da giyer sallanır, diyebilirler. Ben demem, halgım der. Davedsiz gelen döşegde oturur da der benim göylüm. Ben demem, o der. Ben he derim, başımı sallarım. Gi ben demişim gibi olur. Fagat ben dememişimdir esasında. Gim demişdir, belli midir?
       MBK: Çevik Paşa'nın çıkışı Silahlı Kuvvetler'le bağlantılı mıdır?
       Baba: Möhim olan, gendisinin şu esnada silahsız bi guvved olmasıdır. Gi silahsızgen guvved olunmaz. Evinde beylig var mıdır bilmem. Ama misal, şincik ben dahi bir başgomutan iken, gendisi ardıg herhangi bi guvved degildir. Ben guvvede, gudrede bagarım. Milledimin cogu da buna bagar nidegim.
       MBK: Bilemem, Yıldırım Bey'i bizim grup destekler mi.
       Baba: Senin gurub seni destegler senden gurdulmak içün. Yıldırım içün ne diyim. Gine milledim desin: Darı unundan baglava, incir ağacından oglava olmaz. Gendisi darı mıdır, bilemem. Davuk mudur, ac mıdır, onu de bilemem. Ambar neresidir, bişiy demem. Milledim demişdir vagdi zamanında.
       MBK: İdam meselesinde, ben asarım dedim. Siz ne dediniz, hiç anlamadım.
       Baba: Mesıt Bey kardişim, marifed bişiy demeg ama bişiy dememegdir. Ben möhendis zaviyesinden bagarım. Şincig bi adam vağ, bi de ceza vağ. Adamı yog edemessin, çüngi vağ. Cezayı yog edemezsin, çüngi vağ. Yogdur diyebilir missin? Diyemessin. Henüz ne yogdur? İp yog. İşde dügüm burdadır. İp yog. Yapılması geregen budur. İbi bulamamak. Milledime denir gi, nassı elegdirig yog, ip de yog. Benim milledim yoglugdan anlar. Alışıgdır. Dersin gi, ip istiyosanız, nügleer sandıral da mecburidir. Gafası garışır milledimin. Esasında böyyüg bi milleddir. Lagin, ne edsin, dövled dahha da böyyügdür. Bu dövled, ikdidarında birilerini asmag isdeyen başbaganını asmışdır. Biz o asmaya gızmış, başbagan olmuşuzdur, dövled olmuşuzdur. Parmag olmuşuzdur. Üc genci gedirmişlerdir garşımıza. Asmışızdır. Sonra bize gızıp Genan Başa dövled olmuşdur. O da yaş felan büyüddürüp asmışdır. Deriz gi milledime, ibi Marmaris'e gödürüp gaybedmişdir. Gimbilir, dablosunu pakedlergen mi neyim gullanmışdır. Bilemeyiz. Hesap da sormayız. Ayıpdır.