Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İngiliz çağdaş sanatçı Damien Hirst gündemde kalmayı daima başarıyor. Önce HENI Leviathan iş birliğiyle sınırlı sayıda bir baskı serisi satışa çıkardı.

Damien Hirst, sosyal medya hesaplarında da paylaştığı kiraz çiçekleri resimlerini Bushido’nun 8 değer yargısından ilham alarak yaptığını açıkladı ve
bu değer yargılarının adlarını eserlerine verdi.

Bu 8 değer yargısını hatırlayalım: Adalet, cesaret, merhamet, kibarlık, dürüstlük, onur, sadakat ve kontrol.

Damien Hirst’ün bir hafta boyunca 3 bin sterline satışa çıkan sınırlı sayıda baskı eserinin kaç adetle sınırlı olduğu hakkında bir fikrimiz yoktu.

Haberin Devamı

Gelen siparişlere, alınan ödemelere göre kaç adet üretileceğine karar vereceklerdi.

Hirst, bu eserleri için kripto para ile yapılan ödemeleri de kabul etti ve kripto para birimlerine ne kadar sıcak baktığını da söyledi.

Hatta daha da ileri giderek, Bitcoin ve Ether’in adını da verdi.

Sonuç, 7481 adet baskı tam 22.4 milyon dolara satıldı.

Damien Hirst’ün sanat deneyi

Eser ve para ilişkisini sorguluyor

Şimdi ise Damien Hirst sanat eseri ve para arasındaki ilişkiyi sorguluyor.

Çok sayıda eserini tanıdıklarına hediye verdiğini ama umduğundan çok daha kısa sürede tanıdıklarının eserleri müzayedelerde satışa çıkardığını görüp şaşırdığını ve üzüldüğünü anlatıyor.

“Öyle çocuklarının ya da annelerinin kanser tedavisi için para gerektiği için falan değil, yeni bir çanta almak için eserlerimi satışa çıkarıyorlardı. Bu da sanat ve para arasındaki ilişkiyi uzun yıllar sorgulamama neden oldu” diyor Damien Hirst.

Bu arada hatırlatalım, kendisi İngiltere’nin en çok para kazanan sanatçısı ünvanını da taşıyor.

Şimdi ‘Currency (Para Birimi)’ başlıklı yeni bir NFT projesiyle karşımıza çıkıyor, eserleri 21 Temmuz’a kadar 2000’er sterlin karşılığında kripto para ya da kredi kartı ile satın almak mümkün.

HENI Palm adlı dijital platformda satışa çıkan 10 bin adet eserin özelliği ister NFT, ister sanatçının 2016’da kâğıt üzerinde yaptığı eseri satın almak mümkün.

Tamamen koleksiyonerin tercihine bırakıyor Damien Hirst, koleksiyonerlere 1 yıl süre veriyor, kararlarını değiştirebilmeleri için. Tam 1 yıl sonra ise NFT edisyonu tercih edenlerin kâğıt üzerindeki eserlerini yok edecek, böylece her eserin tek orijinali olacak.

Haberin Devamı

“Bu, aynı zamanda bir sanat eseri deneyi” diyor Damien Hirst.

Haksız mı?