Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

9 Nisan’da 99 yaşında hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in 73 yıllık eşi Prens Philip dün son yolculuğuna uğurlandı. Pandemi nedeniyle sadece 30 kişinin katıldığı törende kraliçe ağladı, babasını kaybeden Prens Charles’ı da ilk kez gözleri yaşlı gördük

Sanki yıllardır bu ana hazırlanıyorlardı, başta Prens Philip’in kendisi ve Kraliçe Elizabeth olmak üzere tüm Kraliyet Ailesi ve çalışanları uzun zamandır bu cenazeyi planlıyordu.

Dün Windsor Kalesi’nde St. George’s Chapel’de gerçekleşen törenin ciddiyetinden ve özeninden de belli oluyordu zaten bu.

Haberin Devamı

Prens Philip, naaşının taşınacağı Land Rover’ı kendi tasarlamış, kortejdeki at arabasında yer alacak şapka ve eldivenlerinden kilisedeki törende sergilenecek madalyalarına her türlü ayrıntıyla ilgilenmiş, cenaze töreninde çalınacak müzikleri bile kendi seçmiş.

Elbette, 69 yıldır tahtta olan Kraliçe Elizabeth, 73 yıllık eşi Prens Philip’e sadece 30 kişinin katılabildiği, maskeli, sosyal mesafeli bir cenaze töreniyle veda etmek istemezdi.

Prens Philip’e 30 kişilik veda

Ama Covid -19 kurallarına İngiltere’de yaşayan herkes gibi Kraliyet Ailesi de uymak zorundaydı.

İşte bu yüzden, bırakın Başbakan Boris Johnson’ı, cenazeye yakın aileden bile davetli olmayan isimler oldu, York Düşesi Sarah Ferguson gibi.

İngiltere halkından da Covid -19 kuralları nedeniyle Windsor Kalesi ve Buckingham Sarayı önünde toplanmamaları rica edildi, ama tabii bu uyarıya uymayanlar da vardı.

2002’de Ana Kraliçe’nin cenazesinden beri İngiltere’de gerçekleşen en önemli kraliyet cenazesiydi bu.

Yine de Prens Harry ve Meghan Markle’ın 3 yıl önceki düğünündeki gibi bir kalabalık yoktu.

Sussex Düşesi Meghan, 6 aylık hamile olması nedeniyle cenazeye katılmadı, töreni Los Angeles’taki evinden televizyonda izledi, ancak Harry’nin Prens Philip’in naaşına bıraktığı çelenkte Meghan’ın el yazısıyla yazdığı bir not bulunuyordu.

Meghan, Oprah Winfrey’ye verdiği röportajda Kraliyet Ailesi’ni ırkçılıkla suçlarken bile Kraliçe Elizabeth’e ve Prens Philip’e ne kadar saygı duyduğunu söylemişti.

Kraliyet’e Jeffrey Epstein skandalına karışarak büyük zarar veren Prens Andrew ise 512 gün sonra ilk defa kamuoyuna konuştu, ancak askeri üniforma giyme isteği Kraliçe tarafından reddedildi.

Haberin Devamı

Prens Philip’e 30 kişilik veda

Bu, sadece Prens Andrew’un karıştığı skandal yüzünden mi, yoksa Prens Harry’nin törende tek sivil giyinen kişi olmasını istemediği için mi bilinmiyor.

Kortejde aralarında kuzenleri Peter Phillips ile yürüyen kavgalı kardeşler Prens William ve Prens Harry çıkışta ise yan yana yürüdü.

Prens Harry, Prens William ve Cambridge Düşesi Kate’in ortasındaydı ve şimdiye kadar ilk defa toplum içinde birbirleriyle konuşmalarına şahit olduk, prenslerden çok Kate konuştu.

Kate, Kraliçe’nin özel koleksiyonundan ödünç aldığı ve daha önce Prenses Diana’nın da boynunda gördüğümüz pırlantalı inci kolyesiyle de dikkat çekiyordu.

The Crown’da da gördüğümüz gibi Kraliyet Ailesi duygularını her zaman saklamayı başarıyor, ama belki de ilk defa Kraliçe Elizabeth’in 73 yıllık eşini uğurlarken gözlerinden yaş süzüldü.

Prens Philip’e 30 kişilik veda

Babasının ardından Edinburgh Dükü unvanını da alan Prens Charles’ı da ilk defa 99 yaşındaki babasını kaybetmesiyle gözleri yaşlı gördük.

Haberin Devamı

Aslında, İngiltere’de televizyon başında cenazeyi izleyenler de, yeni açılan pub’larda güneşli havanın tadını çıkaranlar da Prens Philip için tüm ülkede saat 15.00’teki saygı  duruşunda gözyaşlarına engel olamadı.

Prens Philip, Windsor Kalesi’nde defnedildi, naaşı Kraliçe Elizabeth vefat edince Kraliçe’nin naaşıyla birlikte demir kapılar ardındaki kral ve kraliçelerin mezarlarının bulunduğu Kral 6. George Memorial Chapel’e taşınacak.

Kraliyet’in ilan ettiği yas 22 Nisan’da Kraliçe Elizabeth’in 95. doğum günüden 1 gün sonra sona erecek ve Kraliçe Elizabeth görevlerine başlayacak.