İlk Mustafa Taviloğlu’ndan duymuştum, “Sanayi 313’ü görmen gerek” dediğinde hemen kendimi Sanayi’de bulmuştum. Kısa sürede ünü kulaktan kulağa yayıldı, şehrin en cool adreslerinden biri oldu. Tasarım butiğiyle ve kafesiyle. Yurt dışındaki konsept mağazaları andıran ama tamamen kendi tarzı olan bir yer. Zaten bir de mimarlık ofisi var aynı çatı altında.
İki kardeşin hayaliyle başlıyor her şey. Enis Karavil, ABD’de Bentley Üniversitesi’nde ekonomi okuduktan sonra bir de İngiltere’de Inchbald School of Design’da iç mimari tasarım eğitimi alıyor, sonra da Bentley’de ekonomi okumuş ve iş hayatında tecrübeli abisi Amir Karavil ile birlikte İstanbul’da belirli bir yaşam tarzını yansıtan bir dükkan yaratmak üzere yola çıkıyor. Tasarım, sanat ve yemek üzerine yoğunlaşıyorlar.
Büyük bir başarı
Londra’daki meşhur Ottolenghi ayarındaki restoranı kısa zamanda Maslak’ta çalışanlar tarafından da keşfediliyor. Daha sonra Atelier 313 markasıyla ürettikleri, Serena Uziyel imzalı terlik ve çanta tasarımlarının ünü ise Türkiye dışına taşıyor. Moda dünyasının yakından takip ettiği Man Repeller’dan Vogue’a, Monocle’dan Vanity Fair’e, Wallpaper’dan Wall Street Journal’a uluslararası basında ve sosyal medyada geniş yer buluyor. Net-a-Porter’den Alex Eagle Studio’ya, Matches’dan Soho House’ların The Store’una birçok farklı yerde satılmaya başlıyor. Gigi Hadid gibi ünlüler de giyiyor Atelier 313 tasarımlarını.
Derken bir sevindirici haber de Sanayi 313 mimari bölümünden geliyor. İstanbul, New
York, Londra, Riyad, Doha ve Fransız Alpleri gibi dünyanın değişik bölgelerinde kendine has ve kişiye özel alanlar yaratan Enis Karavil, bu projelerle Andrew Martin Design Review’a girmeye hak kazanıyor. Andrew Martin, İngiliz bir tasarım devi, ödülleri iç tasarımın Oscar’ları olarak kabul ediliyor. Peki ama Andrew Martin’in yılda bir kez yayımladığı bu mecraya seçilmek neden bu kadar önemli? Çünkü bu listede yer alabilmek birçok yol açıyor. Kelly Hoppen’dan Kit Kemp’e bu ödülü alıp da kariyerinde zirveye oturmayan yok.
Türkiye’den şimdiye kadar bu ödülü kazanan tek kişi Zeynep Fadıllıoğlu. Zeynep Fadıllıoğlu, Andrew Martin ödülü sonrasında yurt dışında daha da önemli projelere imza atıyor. Bu yıl Enis Karavil’in adaylar arasında olması da alanında ne kadar önemli bir yere geldiğinin göstergesi aslında.
Adını sık sık duyacağız
Kitapta yer alan iç mimarları ve projelerini Londra’daki ödül töreninde bir araya getiriyorlar, yılın uluslararası iç mimarını açıklamak üzere. Bu yıl tören, daha geçen hafta Kensington High Street’te açılan John Pawson imzalı Design Museum’da. Ödülü 77 yaşındaki Nicky Haslam’a veriyorlar. Mick Jagger, Bryan Ferry, Rod Stewart, Ringo Starr, Charles Saatchi ve Rupert Everett gibi birçok ünlü ismin evinin iç tasarımı ona ait. Ayrıca Hong Kong’daki Opera Ball’dan Kensington Sarayı’ndaki davetlere birçok önemli davete de imza atıyor. Prens Charles, Lord Rothschild, Sir Evelyn ve Lady de Rothschild gibi isimlerin davetlerini de tasarlıyor. Hatta Anish Kapoor gibi ünlü bir sanatçı da onun yetiştirdiği isimlerden.
Bu kadar büyük bir ustayla aynı listede yer almak önemli. Özellikle de henüz bu kadar gençken... Belli ki, Enis Karavil ismini de Sanayi 313 markasını da daha çok duyacağız.