Sayın Nimet Çubukçu, Konu Adalet Bakanlığı’nı ilgilendirdiği halde ben size yazıyorum, çünkü her şeyden önce bir annesiniz. Her anne gibi, bahsedeceğim konunun bir çocuk için anlamını hissedersiniz.
Size yazıyorum, çünkü bir hukukçusunuz. Bu konuda hukukun ve insan onurunun nasıl çiğnendiğini fark edersiniz.
Size yazıyorum, çünkü İstanbul Barosu’ndayken Çocuk Hakları Komisyonu’nda, çocuk mahkemelerinde görev yaptınız. Çocuklara yapılan bu zulümden haberdarsınız.
Size yazıyorum, çünkü Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı’sınız. Acil bir çare bulup yaralı çocuklarımızı kurtarmalı, vicdanlarımızı rahatlatmalısınız.
Konu: Tacize, tecavüze uğrayan çocuklar
76 yaşındaki, Vakit yazarı Hüseyin Üzmez’in 14 yaşındaki bir çocukla, ailesinin oluruyla yatağa girmesine ilişkin davayı herhalde siz de bizimle aynı ruh bulantısıyla izliyorsunuz.
Bu bulantıyı artıran şey, Adli Tıp Kurumu’nun “Bu ilişkiden çocuğun ruh sağlığının olumsuz etkilenmediği” yönünde bir rapor uydurma çabası oldu. Bu çaba, kurum üyesi bir insaf sahibinin istifasıyla ortaya çıktı ve önlendi.
İnsaf sahibi üye, çarşamba gecesi Canlı Gaste’de konuğumdu. Çocuk psikiyatristi Doçent Dr. Ayten Erdoğan, kendisini istifaya götüren o toplantıyı, gözleri dolarak anlattı.
Toplantıdan önce, dosyayı günlerce incelemiş ve mağdurenin ruh sağlığının bozulmuş olabileceğine hükmetmiş. Toplantıda bu görüşünü söylemiş. Ama 7 kişilik kurulda kendisinden başka hiçbir üye bu görüşe iştirak etmemiş. Çocuk psikolojisi alanında uzman olmadıkları halde 76 yaşında bir adamla yatağa girmenin, 14 yaşındaki bir kız çocuğunun psikolojisini bozmayacağına peşinen hükmetmişler.
“Cehennem hayatı yaşadım”
Doç. Erdoğan sonrasını şöyle anlattı:
“7 kişilik kurulda benden başka ‘Çocuk zarar görmüştür’ diyen olmadı. Toplantıyı terk etmek zorunda kaldım. O günden sonra bir cehennem hayatı yaşadım. 1 hafta süresince idareden baskılar geldi. Orada kalırsam çocukların bu yanlış sistem içinde değerlendirilmesine katkıda bulunacağımı düşündüm. ‘Dışarıya çıkarsam, yanlışlıkları duyurabilirim’ dedim ve istifa ettim.”
1 kişi günde 70 çocuğu muayene edebilir mi?
Sayın Çubukçu,
Uygar dünyada hükümet devirebilecek bir skandaldan bahsediyoruz. Ama ilginizi istediğim konu bu değil... Adli Tıp’a baskılar alenileşmiş olsa da, süren bir davaya müdahalenizi talep edecek değilim.
Doç. Erdoğan da, mülakatımızda hukuka saygısından, Üzmez davasının ayrıntısına girmedi; ama bu davanın gölgesinde kalan, daha devasa bir sorunu gündeme getirdi.
Dinleyenleri dehşete düşüren ayrıntılar verdi.
Söylediklerinden bir kısmını aktarmak istiyorum:
“Kurulda görev yaptığım 4 ay içinde yanlışlıkları bas bas bağırarak söyledim. Kurulda tek bir çocuk psikiyatristi vardı ve tüm Türkiye’den, görüş soran dosyalar yağıyordu. 4 ayda 1000 çocuk muayene ettim. 1 kişi günde en fazla 10-12 kişiyi muayene edebilir. Oysa benden önceki kurul günde 70 çocuğa bakıyormuş. Muayenede bir ifadeyi gözden kaçırırsanız, ciddi hata yapar, yanlış karar verebilirsiniz. O yüzden sayıyı her gün 12 çocuk, 5 yetişkinle sınırladık. Ama öyle bir yığılma var ki, bazı vakalarda 2011’e tarih veriliyor.”
“Tecavüz kurbanı 10 kez muayene edilir mi?”
“Çocuk Koruma Kanunu’na göre, tecavüze uğrayan çocuğun bir kez ifadesi alınır. Oysa gördüğüm tüm olaylarda çocuklar, uzman olmayan kişilerce 5-6 kez muayene ediliyordu. 10 kez muayene edilen
Özay Şendir
Ayıplı bir tartışma, 'işine yarayacak'
14 Mayıs 2025
Didem Özel Tümer
Türk şirketlere BAE’de finansa erişim kolaylığı
14 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
En son imparator!
14 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
EOKA’nın köyünde ölümle burun buruna! Neşe Karaböcek’ten Kıbrıs anıları…
14 Mayıs 2025
Dilara Koçak
Yaz gelmeden detoks değil, denge zamanı
14 Mayıs 2025