Cengiz Hortoğlu

Cengiz Hortoğlu

hortogludorduncubakis@gmail.com

Tüm Yazıları

Yeni yıl yeni bir başlangıç demektir. Bu nedenle de yeni bir yıl, geçmişin ağır yüklerinden kurtulup yeni kararlarla zihinsel ve bedensel olarak yenilenme fırsatıdır.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki kendinize özen göstermeniz ve bireysel olarak daha mutlu olmanız eşinizin da daha mutlu olması demektir.

Çünkü mutluluk da mutsuzluk da gripten daha bulaşıcıdır. Mutluluğunuz veya mutsuzluğunuzdan en çok da sizinle yaşayan insanlar etkilenir.

İşte daha mutlu birliktelikler için öneriler:

1)Önce evinizi gözden geçirin. Evinizi olabildiği kadar sadeleştirin. Masada sandalyede atılmış giysiler, tıklım tıklım gardıroplar, üzerinize üzerinize gelen mobilyalar ne varsa ayıklayın.

Haberin Devamı

Ne kadar fazlalık varsa (Giysi, ayakkabı, mobilya ve her türlü eşya…) onları ayırın ve ihtiyacı olanlara verin. Bunu yaptıkta sonra nasıl hafiflediğinize şaşıracaksınız.

2)Evinizin bakıma ihtiyacı var mı? Bir etrafa bakının. Belki duvar boyaları yıpranmıştır. Duvarları ve tavanı kendi zevkinize göre yeniden boyayabilir veya boyatabilirsiniz.

Belki de salon için sevdiğiniz bir çiçek alır doğanın güzelliğini ve pozitif enerjisini evinize taşırsınız.

3)Evinizdeki her şeyin sizin mutlu veya mutsuz olmanıza katkı sağlayacağını bilin. Duvardaki bir resim veya yetiştirdiğiniz bitkileriniz birer semboldür. Bu nedenle ev dekoru çok önemlidir. Gözden geçirin.

4)Eşinize, ona olan sevgi ve minnet duygunuzu ifade eden bir mektup yazın ve yeni yıl hediyenizle birlikte verin. Yaptığınız bir davranışla onu kırdığınızı düşünüyorsanız özür de dileyin.

5)Elinize bir defter alın. Yeni yıl için eşinizle birlikte yeni hedefler belirleyin.

Bunlar hemen başlanabilecek şeyler olsun. Örneğin, yeni bir dil, yeni bir meslek veya müzik kursuna başlama kararı alabilirsiniz.

6)İşinizle ilgili neler yapabileceğinizi belirleyin. Nasıl daha başarılı olabilirim? İşimi nasıl daha keyifli hale getirebilirim? Sorularına yanıtlar arayın.

İşinizi sevmediğinizi düşünüyorsanız, Nasıl severim? Veya nasıl değiştirebilirim? Sorularına yanıtlar arayın.

7)Yeni yılda duyarlı olduğunuz bir alanda çalışan bir sivil toplum kuruluşuna üye olun ve zamanınız olduğu ölçüde katkı sağlayın.

Haberin Devamı

Çünkü hiç tanımadığınız insanların yaşam kalitesine katkı sağlamak kadar insanı mutlu eden hiçbir şey yoktur.

8)Görüştüğünüz arkadaşlarınızı gözden geçirin. Kiminle birlikte olduğunuzda daha çok gülüyor ve mutlu oluyorsanız onlarla yeni yılda daha çok zaman geçirin.

Sürekli ağlayan, felaket beklentileri içinde olan kötümserlerle daha az görüşün. Çünkü arkadaşlar sizin mutluluğunuzu hem de çok etkiler.

9)Yemek alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Yedikleriniz sadece fiziğinizi ve sağlınızı değil aynı zamanda mutluluğunuzu da etkiler. Belki yeni yılda yemeklerle ilgili yeni kararlar alır, örneğin sebze yemeklerine daha çok ağırlık verirsiniz.

10)Yeni yıl için hayallerinizi eşinizle birlikte belirleyin ve detaylı olarak yazın.

11)Yeni yılda alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Bu yıl kaç kez tiyatroya veya sinemaya gittiniz? Kaç kitap okudunuz? Kaç konsere gittiniz? Yeterince tatil yaptınız mı?

Haberin Devamı

Alışkanlıklarınızın asıl istediklerinizin yerine geçmesine izin vermeyin. Çünkü çok sevdiğiniz uğraşları bile uzun süre yapmazsanız artık keyif alamazsınız?

12)Eşinizle romantizmi yeterince yaşatıyor musunuz? Bu soru evliliğiniz için çok önemlidir. Bu yıl el ele kaç kez yürüdünüz? Sahilde kayalıklar üzerinde en son ne zaman balık ekmek yediniz? Yıl boyunca sevdiğiniz insanla kaç kez dans ettiniz? Aşk ve sevgi üzerine yeterine yeterince konuştunuz mu?

13)Mutluluk dış koşullardan daha çok içten gelen bir duygudur. Geleceğe dönük kaygı ve endişe duymadan her şeyin en güzel olacağına inanmaktır.

Bu nedenle mutlu olduğunuza inanmanız mutlu olmanız için yeterlidir.

Bunun için de asıl değişmesi gerekenin kendimiz olduğunu bilmeliyiz. Biz değişir ve iyimser olursak hayat değişir. Yaşam mutlu ve iyimser olanlar için çok daha cömerttir.

Belki de yeni yıl için alacağınız en önemli karar, hangi koşullarda olursanız olun, kaygı ve endişelerin hayatınızı olumsuz etkilemesine izin vermeden mutlu olmaya karar vermenizdir.

***

Yeni yılda tüm hayallerinizin gerçekleşmesi dileğimle…

Cengiz Hortoğlu

http://twitter