
Fransa ve Suudi Arabistan öncülüğünde gerçekleştirilen Filistin Meselesine Çözüm Bulunması ve İki Devletli Çözümün Hayata Geçirilmesi Konulu Yüksek Düzeyli Uluslararası Konferans’ta konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:
Filistin devletini tanıyan devletleri tebrik ediyorum. 65 bini aşkın insanın hayatına mal olan Gazze‘deki katliam tüm şiddetiyle sürüyor. Elini vicdanına koyan hiç kimse yaşananları kabul edemez, soykırıma sessiz kalamaz. Netanyahu hükümetinin amacı Filistin devletinin kurulmasını imkansız hale getirmek, Filistin halkını göçe zorlamaktır. BM güvenlik konseyi üyelerinin Filistin devletini tanıma kararı alması son derece önemli ve tarihi bir adımdır. Filistin davası artık dünyaya mal olmuştur. Netanyahu hükümeti aynı toprağı, suyu, havayı ve denizi paylaştığı binlerce yıllık komşularına soykırım uyguluyor.

GAZZE’DEN ÇEKİLMELİ: Derinleşen işgal ve ilhak politikalarının hedefi açıktır, iki devletli çözüm vizyonunu öldürmek, Filistin devletinin yaşayabileceği zemin bırakmamak, Filistin halkını sürgün etmek ve bölgede yayılmacı emellerini hayata geçirmektir. Buna izin verilemez. Artık ateşkesin ilanı Gazze’ye insani yardımların engelsiz şekilde girişinin sağlanması ve İsrail’in Gazze’den güçlerini çekmesi gerekiyor.
TAM ÜYELİĞİN VAKTİ GELDİ:
Gazze, Filistin’in ayrılmaz bir parçasıdır ve Filistinlilere aittir. Filistinlilerin kendi topraklarını nasıl idare edeceklerini de yine kendileri belirleyecektir. Değerli Dostlarım… Filistin’in BM’ye tam üyeliğinin artık vakti gelmiştir. Filistin’in kurumsal kapasitesinin artırılması, mali ve teknik desteklerin güçlendirilmesi, UN-RI-VA gibi insani yardım kuruluşlarının faaliyetlerinin sürdürülmesi mühimdir. Türkiye olarak, 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, Filistin Devleti vücut bulana kadar mücadeleye devam edeceğiz.
ERDOĞAN KONUŞURKEN SES GİTTİ
Erdoğan’ın konuşması sona yaklaşırken aniden ses kesintisi yaşandı. Cumhurbaşkanı’nın son 1.5 dakikada söyledikleri duyulamazken, bu durum sosyal medya da İsrail kaynaklı sabotaj mı yapıldı tartışmalarına yol açtı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklama, konferansın usullerine göre, Devlet ve Hükümet Başkanlarının konuşmaları için 5 dakika, diğer konuşmacılar için ise 3 dakika süre öngörüldüğü belirtilerek, “Cumhurbaşkanımızın konuşturulmaması ya da sözünün kesilmesi söz konusu değildir” denildi.
MİÇOTAKİS İLE GÖRÜŞECEK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya gelecek. Öte yandan Erdoğan’ın BM salonunda Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile ayaküstü kısa bir sohbet ettiği görüldü.

5 ÜLKE DAHA TANIDI
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise ülkesinin Filistin Devleti’ni tanıdığını açıkladı. Konferans’ta söz alan Macron, “Artık bekleyemeyiz. Hiçbir şey Gazze’deki savaşın devam etmesini haklı çıkaramaz. Savaşın sona erdirilmesini gerektiriyor. Fransa’nın Orta Doğu’ya olan tarihi bağlılığına sadık kalarak, Fransa’nın Filistin Devleti’ni tanıdığını ilan ediyorum” dedi. Öte yandan Belçika, Lüksemburg, Monako ve Malta da Filistin’i tanıyan devletler arasına girdi.
‘HAMAS SİLAHLARI TESLİM ETMELİ’
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da konuşmasında, devletinin giderek artan tanınma dalgasını memnuniyetle karşıladığını vurgulayarak, “Hamas’ın Gazze yönetiminde hiçbir rolü olmayacak. Hamas ve diğer gruplar silahlarını Filistin Yönetimi’ne teslim etmelidir” dedi.

FİLİSTİN BAYRAĞI EYFEL KULESİNDE
Fransa’nın Filistin Devleti’ni tanıma kararı öncesi ülkede 21 belediyede Filistin bayrağı asıldı. Aralarında Nantes, Stains ve Saint-Denis’in olduğu 21 belediye İçişleri Bakanlığının yasağına rağmen binalarına Filistin bayrağı astı. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da İsrail ve Filistin bayraklarının birlikte yansıtıldığı Eyfel Kulesi fotoğrafı ile birlikte iki devletli çözümden geçen barıştan yana olduklarını vurguladı.

SALDIRILAR GENİŞLİYOR
İsrail Ordusu, Gazze kent merkezine yönelik kara operasyonu kapsamında bölgeye üçüncü bir tümen sevk ettiğini açıkladı. İsrail ordusu, Gazze kentine ek kuvvetler göndererek askeri operasyonlarını genişletme sinyali verdi. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, 36. Zırhlı Tümen’in Gazze’de konuşlu kuvvetleri takviye etmek için kente girmeye başladığı belirtildi ancak ayrıntı verilmedi. Son 24 saatte Gazze Şeridi’ndeki hastanelere 61 ölü ve 220 yaralının getirildiği belirtildi.

İTALYA’DA SOKAKLAR KARIŞTI
İtalya’da sendikalarca organize edilen ve hükümetin İsrail’le ilişkileri tamamen kesmesi talebiyle tüm düzenlenen 24 saatlik grev, ülkede soğuk rüzgarlar estirdi. Tüm sektörleri kapsayan grev sırasında bazı protestocuların, özellikle Milano’da polisle çatıştığı görüldü.