Unsuz fit pizza tarifi

15 Ekim 2021

Sizeee muhteşem, lezzetli, fit ve vejetaryen bir pizza tarifim vaaaar!

Üstelik un içermiyor. Hem tadına bayılacaksınız, hem de suçluluk hissetmeden, keyifle yiyeceksiniz.

Sakın “ben kabak sevmem” diye düşünmeyin, tariften kabak tadı gelmiyor. Mutlaka deneyin, pişman olmayacaksınız.

UNSUZ KABAK TABANLI PİZZA

(2 kişilik)

Tabanı için:

- 1 adet kabak

- 1 yemek kaşığı yulaf kepeği

Yazının Devamı

Su Hayattır

2 Aralık 2019

“Su” deyip geçiyoruz çoğu zaman. Araba için benzin ne ise bizim için de suyun o olduğunu bilmeden... Oysa ki, vücudumuzun kullandığı en önemli, en gerekli yakıt “su”dur.

Suyun vücudumuzda;
- Besin öğeleri ve metabolik atıkları taşımak,
- Vücut ısısını ayarlamak,
- Vücudun eklem yerlerinde ve iç organlarda kayganlığı sağlayarak sürtünme ve aşınmaları önlemek,
- Darbelere karşı koruma sağlamak,

Yazının Devamı

Bal Kabağı ile Lezzetli ve Fit Tarifler

20 Ekim 2017

Şimdi her yerde mevsim güzelimiz balkabağı! Hadi tariflere geçmeden önce biraz bu yiyeceğin faydalarına göz atalım.

Ülkemizde genellikle tatlı yapımında kullanılan bu meyvenin faydaları, onu yalnızca tatlı olarak değil, yemek ve çorbalarda da kullanmamız ve beslenmemizde daha sık yer vermek gerektiğine işaret ediyor aslında…

Sadece tatlısıyla sofralarımıza konuk olan bal kabağını bu defa çorbayla masamıza misafir etmeye ne dersiniz?
(6-8 kişilik)
Malzemeler:
    - 1 büyük boy doğranmış soğan - 1 yemek kaşığı zeytinyağı - 3 diş doğranmış sarımsak - 4,5 su bardağı haşlanmış tavuk suyu veya normal su - 5 orta dilim bal kabağı (bal kabağı püresi için) - 2 silme yemek kaşığı köri baharatı (isteğe bağlı) - Bir tutam tuz ve karabiber
Balkabağı Püresi Yapılışı;
    - Üzerini geçecek kadar suda haşladığımız ya da fırında pişirdiğimiz bal kabağını mutfak robotunda püre haline getiriyoruz.
Çorba Yapılışı;
    - Büyükçe bir tencereye 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyup orta ateşteki ocağa koyuyoruz. - Soğanları pembeleşinceye kadar soteliyoruz.

Yazının Devamı

"Nasıl Zayıflayabilirim?" Sorusuna 14 Öneri

7 Şubat 2017

Biz Diyetisyenlere, en çok gelen soru açık ara farkla, "Nasıl zayıflayabilirim?" sorusu.

Bu çok geniş bir konu ve bunun cevabı kişiden kişiye değişir.

Beslenme programınız size özel olmalıdır. Fakat yine de yardımcı olabilecek genel bir kaç öneri verebilirim.

1) Kan Değerlerine Baktır!

İlk iş olarak; Tiroid hormonları, D vitamini, insülin direnci, cinsiyet hormonları gibi değerlerinde bir problem olup olmadığına bakılması ve sonrasında doğru beslenmeyi öğrenmek için mutlaka bir uzmana başvurmanı öneririm. Kan değerlerinde kilo vermene sebep olan problemler olabilir, bazen bu durum tedavi edilmeden kilo vermen imkansız hale gelir.

2) Yağı Azalt!

Aşırı yağlı yiyeceklerden, özellikle de kızartmalardan uzak du. Yemeklerini az yağ kullanarak pişir. Et yemeklerine ekstra yağ ekleme. Tavuğun-balığın derisini, etin yağını tüketme.

3) Şekerden Kurtul!

Yazının Devamı

Sonbahar beslenmesi

20 Eylül 2016

Artık yavaş yavaş yazı uğurlayıp, denizli-güneşli tatillerimizi geride bırakırken, bu durum beslenmemize dikkat etmeyeceğiz, ne bulursak yiyip kış boyu göbek büyüteceğiz anlamına gelmiyor.

Sonbahar, kışa doğru giden bir geçiş mevsimi olduğuna göre, aynı zamanda kış için bol bol bağışıklık güçlendirme ve vitamin-mineral depolama zamanı!

Nasıl ki bu dönemde, kışın tüketmek için sebzeler hazırlanıp konserve yapılıyor veya paketlenip derin dondurucuda depolanıyor, vücudumuz için de benzer bir kış hazırlığı yapmamız gerekiyor.

Evet, vücudu kışa hazırlama mevsimi sonbahardayız.

Sarı-turuncu rengin mevsimi sonbahar...

Hem yazdan, hem kıştan bir parça barındıran mevsim sonbahar…

Yan yana tezgâhlarda hem yeşil fasulye, hem de ıspanağı bulabileceğimiz mevsim sonbahar...

Karpuz ve portakalı aynı anda yiyebileceğimiz mevsim sonbahar... Birinin sonu, diğerinin başı…

Yazının Devamı

Diyetisyenlik İsteyen Üniversite Adaylarının Göz Önünde Bulundurması Gerekenler

25 Temmuz 2016

Bu aralar en çok aldığım sorulardan birisi bu; "Üniversite sınavına girdim, tercih yapacağım. Mesleğinizi önerir misiniz, geleceği parlak mı?"

Bu, şüphesiz ki yoruma çok açık bir konu, ama mini mini takipçilerime kendi bakış açımla yardımcı olmak istiyorum.

5 yıllık diyetisyenim. Ben bu mesleği çok çok isteyerek seçtim ve şu an çok severek, tutkuyla yapıyorum. Ama pek çok kez umutsuzluğa kapıldığım, üzüldüğüm de oldu.

Sevgili diyetisyen aday adayı! Tercihini bunları göz önünde bulundurarak yap.

1) İlk bilmen gereken; Diyetisyen demek zayıflatıcı demek değildir.

İnsan vücudunu ve sistemlerini ayrıntılı öğrenip, tüm hastalıklarda beslenme, sağlıklı beslenme, çocuk beslenmesi, yaşlı beslenmesi, sporcu beslenmesi ve hastane, otel, fabrika vb. aklına gelebilecek tüm toplu yerlerde beslenme hakkında ayrıntılı bir 4 yıllık eğitim alıyoruz. Zayıflatma; yani "obezitede beslenme" bunun %5'i falan kalıyor sanırım.

2) Aşırı ünlü ve zengin olacağım hayaline kapılma.

Yazının Devamı

Ramazan Bayramı mı, Mide Fesadı mı?

29 Haziran 2016

Tıpkı “Ramazan’da Beslenme” gibi klasik, yıllık olarak güncelleme isteyen dönemsel konulardan birisi de “Ramazan Bayramı’nda Beslenme”dir. Özellikle de ay boyunca oruç tutanlar için, sonrasında normal beslenme düzenine dönüşte ilk bir haftalık süreç çok önemliyken, bunun ilk üç gününün bayram olması ve aniden çeşit çeşit yiyeceklerin sunulması pek çok kişinin mide problemleri yaşamasıyla ve ani kilo artışlarıyla sonuçlanabiliyor.

Ramazan ertesi bir sabah uyanırsınız ve en az son bir aydır başınıza gelmeyen bir şey gelir; çeşit çeşit yiyeceklerle, kızartmalarla, hamur işleri ve tatlılarla donatılmış bir kahvaltı! Dakika bir, gol bir! Sonra en yakın akrabalardan başlayarak bayram ziyaretleri yapılmaya başlanır. Anneanneniz “elleriyle yaptığı” su böreğini yemezseniz küser, halanız zeytinyağlı dolmalarını ısrarla yedirir, teyzenizin sütlacından en az 2 kase yemezseniz olmaz, babaanneniz ise meşhur ev baklavasını yapmıştır ve kendinizi koca tepsinin başında bulabilirsiniz! Her gittiğiniz yerde yiyeceklerin yanına muhakkak da çeşitli gazlı içecekler ikram etmek adettendir. Yakın akrabaları atlatıp da, daha uzaklarına geldiğinizde çoktan tıka basa dolmuş olursunuz ama ziyaretine

Yazının Devamı

Yaz Beslenmesi

22 Haziran 2016

Yaz aylarında, kimi zaman sıcağın etkisiyle iştahımızda azalma olurken, kimi zaman gidilen tatillerin etkisiyle, otellerdeki yemek çeşitliliği ve açık büfelerin iştah açıcı görüntüleriyle yemek tüketimimiz fazlasıyla artabiliyor. Hatta bir-iki hafta gibi kısa bir sürede, tatilden pek çok kilo alarak dönenler olabiliyor.

Yaz yaklaşırken, gerek ince ve daha açık kıyafetlerin dolaplardan çıkması, gerek denize havuza girecek olma düşüncesiyle genellikle çoğumuzu bir kilo verme telaşı sarıyor. Kimileri kış bitmeden başlayarak istikrarlı bir şekilde spor salonlarında çalışmaya başlayıp, aynı zamanda diyetisyen takibine girer ve haziran geldiğinde hedefine ulaşmış olur, kimileri bugün-yarın-haftaya diye sürekli erteler, sonunda yaz kapıya dayanır ve ani kilo verdiren yöntemler aramaya başlar. Bu ani kilo verme yöntemleriyle kimi zaman başarılı olunur, kimi zaman olunmaz ama kilo vermek, zayıflamak her zaman için ‘başarı’ anlamına gelmeyebilir.

Ani kilo vermek, verilen kiloların yağdan ziyade kas kitlesinden olmasına ve vücuttan su kaybının yüksek olmasına sebep olur. Tartıdaki rakam sizi mutlu etse de, aslında metabolizmanızı ve bedeninizi hiç mutlu etmemiştir. Yeterli enerjiyi

Yazının Devamı