Tatil ve Diyet

26 Haziran 2017

Biliyorum yorgunsunuz, yılın yorgunluğunu atmak ve rahatlamak için tatile gidiyorsunuz veya gitmeyi planlıyorsunuz. Tatile giderken diyetlemi uğraşacağım, diyet miyet yapamam ben diye düşünenler olduğu gibi, ideal ağırlığını korumak adına veya ideal ağırlığında olmak için başladığı diyetin devamlılığını sağlamaya çalışırken tatil pilanları yapanlarda var. Diyetin devamlılığını sağlamaya çalışan bu bireylerin genelde bir takım endişeleri var; Acaba diyetimi bozar mıyım? Acaba kilo alır mıyım? Tatilde aldığım kilolarımı vermek te zorlanır mıyım? (Bu sorular sizin gibi endişeleri taşıyan danışanlarımdan gelen soruların bazılarıydı) Bu soruları soran danışanlarımla empati kurduğum anda bu okuduğunuz bloğumu yazmaya başladım ve şuan, an itibariyle 2017 Ramazan bayramının ilk gününden benimde ilk defa geldiğim Bozcaada da merkezde bulunan Çınaraltı Kafe de 1 adet Kavala ve demleme çayım önüme geldiğinde bu endişeleri taşıyan siz değerli okurlarımla empati kurdum. Empati kurdum çünkü doğrusunu söylemek gerekirse bu kadar muhteşem lezzetleri bir arada görüp bunlardan mahrum kalmak hiç mi hiç akıl işi değil. Yazıyı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim çünkü yazıda

Yazının Devamı

Türkiyede diyetisyen olmak ve iş imkanı

13 Şubat 2017

Türkiye’de diyetisyen olmak için ne okunmalı?

Mezun olduğum günden bu yana geçen süre içerisinde sosyal medyayı ve dijital mecraları bilimin etik kuralları sınırları içerisinde etkin olarak kullanmak isteyen bir diyetisyenim. Bu durum haliyle beslenme ve diyetetik bölümünü okumak isteyen veya bu bölüm hakkında bilgi sahibi olmak isteyen genç kardeşlerimizden mailler mesajlar ile merak ettiklerini sordukları ve cevap aradıkları bir kitle ile ile bir araya getirdi beni. Merak edilen konu ise Beslenme ve Diyetetik bölümünü okumak isteyen genç kardeşlerimizin YDS sınavından sonra veya sonuçları açıklandıktan sonra sordukları konular oluyordu.

Onların merak ettiği soruları aşağıda sıralayıp cevaplamak istiyorum;

1.Diyetisyenlik bölümü kolay mı?

Her bölümün tabi ki de kendine göre zorluğu var lakin diyetisyenlik bölümü öyle yata yata geçebileceğiniz bir bölüm değil. Çünkü her şeyden önce insan sağlığını birinci dereceden olumlu veya olumsuz etkileyebilecek bir bilimin yani "Beslenme ve Diyetetik" biliminin en önde gelen lider mesleğine sahip olacaksınız. Bu yüzden kolay değil ama bu bölümü kazanabilecek kadar başarılı iseniz o bölümü bitirebilecek

Yazının Devamı

YAĞDA KIZARTMALARIN ZEHİR ETKİSİ

27 Aralık 2016

Merhabalar Sevgili Milliyet Pembenar okuyucuları;

Uzun süredir dikkatimi çeken bir konudan bahsedicem bugün sizlere. Gerçekten dikkatinizi toplayıp sıkılmadan okumanızı tavsiye ederim çünkü konumuz "Yağlı Kızartmaların Zehir Etkisi". Aslında yağlı kızartmalar, Özellikle son yıllarda Türk mutfağında yoğun bir şekilde bulunmasıyla birlite daha çok tehlikeli hale gelen ve sonu Kanser ve ölümle biten bir mesle haline gelmeye başladı bile ama farkında değiliz. Farkında değiliz çünkü o kadar da değil canım dediğimiz şeyler zamanla nasıl haller alıyor inanamazsınız. Gerçi bizi bu hale getiren de birazda bizim önemsemezliğimiz. Neyse konudağılmadan Toparlayalım çünkü daha bahsedecek çok şeyimiz var.

Biliyorsunuz Türk mutfağında kızartmaların yeri ayrıdır ve ne yazıkki çoğuda Lezzetlidir.Ne yazıkki Lezzetlidir diyorum çünkü şöyle aklımıza ilk gelenleri sayacak olursak.

Sebze Grubu Kızartmalarından;

Özellikle yazın Taze Sebzeler ile yapılan domatesli, patlıcanlı, kabaklı ve biberli salçalı kızartmalar veya patates kızartmaları. Kışın Tercih edilen Yumurtaya bandırılmış Karnabahar kızartması, Mücver, Karnıyarık, Şakşuka vb.

Hamur işleri Grubundan;

Sigara böreği, içli

Yazının Devamı

Sağlıklı beslenme, başarılı iş yaşamı

26 Ağustos 2016

Sağlıklı beslenme yaşamın her alanında olduğu gibi iş hayatınızda da büyük önem taşır.

Tatil sürecini bitirdiğimiz, yoğun iş yaşamına tekrar dönüş yaptığımız şu günlerde bu yoğunluğa ayak uydurmak ve tekrar adapte olabilmek için ise doğru beslenme şart…

Günümüzde, insanoğlu başarı çıtasını yükseltmek, ulaştığı başarı seviyesini korumak, yeni

ve modern yaşam koşullarına ayak uydurmak için birçok çaba sarf etmektedir. Başarının

artmasında bilgi ve beceri seviyeniz, dikkat kapasiteniz, yaratıcılığınız, sözlü iletişim yeteneğiniz önemli birer unsurdur. Aslında bunları kapsayan ve asıl katkı sağlayan bir unsur

daha vardır ki bu da; beslenme şeklinizdir. Beslenme şeklinizin dengeli ve yeterli olması,

bilişsel faaliyetlerinizi düzenleyerek dikkat sürenizi ve hafızanızı geliştirir. Bununla beraber

konsantrasyon kapasitenizi, canlılığınızı da arttırarak iş başarınızı üst seviyelere taşır. İyi ve

Yazının Devamı

BAYRAM TATİLİNDE NASIL BESLENMELİ

3 Temmuz 2016

TATİLDE DOĞRU BESLENME NASIL OLMALI

Tüm yıl boyunca heyecanla beklediğiniz, iple çektiğiniz tatil günleriniz sonunda geldi!

Ramazanın da bitmesiyle tatil planları hızla devreye sokulmaya başladı. Havuz, deniz, güneş,

gezmeler, hepsinden önemlisi iştah kabartan yemek büfeleri… Tatile girmeden bin bir

zahmetle verilen kiloları, tatildeki 3-5 günde fazlasıyla almamaya dikkat etmekte fayda var.

Bu durumda, tatilden dönerken kocaman bir göbek size eşlik edebilir. 5 yıldızlı otellerde

sorun, açık büfe seçenekleridir. Her şey dahil programı çerçevesinde sunulan, 24 saat ikram

edilen yiyecekler, limitsiz alkol, yeme sınırlarınızı ve beslenmenizi kötü etkiler. Bu nedenle

Yazının Devamı

Ramazanda Kabızlığa Dikkat

6 Haziran 2016

Mubarek ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesiyle birlikte uzayan aç kalma süreleri sınırları zorlayan seviyelerde artış gösterdi. Sahur ve iftar arasındaki bu zaman dilimi boyunca aç kalan ve besin alamayan mideye iftarda aşırı yüklenmek hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi problemlere sebep olmaktadır.

Aslında sağlığımızı hem fizyolojik olarak hemde psikolojik olarak korumak birazda bizim elimizde. Zaten önemli olan ibadetimizi yaparken bir yandan da sağlığımızı koruyabilmek. Ramazan ayında bu tür sindirim sıkıntılarını, beslenme düzenimizde dikkat edeceğimiz birkaç noktayla atlatmak mümkün.

Öncelikle alacağımız tedbir ve önlemler ile ilk dikkat etmemiz gereken konu günlük ihtiyaç duyduğumuz su miktarını alabilmek. İftar ve Sahur arasındaki sürenin yaklaşık 17-18 saatleri bulması otomatikmen bize kısa sürede yiyeceğimizi ve içeceğimizi günün geriye kalan süresinde yani uyku uyumazsak yaklaşık 6-7 saat içerisinde tüketme imkanı bulabilecez. Yani bu kısa süreli 6-7 saatlik zaman diliminde günlük ihtiyacımız olan en az 2-2,5 litre suyu iftar ile sahur arasında azar azar tüketmeye özen göstermeliyiz.

Oruç tuttuğumuz dönemlerde iftar

Yazının Devamı

İŞTAHINIZI KONTROL ALTINA ALIN

18 Mayıs 2016

İŞTAHINIZI KONTROL ALTINA ALIN

Kimi kişilerin çok iştahlı kimi insanların da az iştahı olduğu konusunda sıkıntılar yaşadığını biliriz. Bazı yiyeceklerin de iştah açıcı özellikleri varken bazı gıdalarında iştahı kontrol altına alan özellikleri bulunmaktadır. İştahı bastırıcı besinler ile iştahınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Her metabolizma kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden dolayı kilo almak veya kilo vermekte olan kişilerin metabolizma hızı ve yapısına göre değişiklik göstermektedir.

Bazen iştahımızın önüne geçemeyiz ve aklımıza gelen yiyecekler konusunda kendimizi engelleyemeyebiliriz. Bunun için iştahı açık olan kişilere iştahı bastırıcı besinler almalarını tavsiye ederiz. Karbonhidratlı yiyecekler tokluk hissini arttırırlar ve acıkmayı maksimum derecede kontrol altına alır. Bazen hızlı yemek yediğimizde kısa bir süre sonra acıkırız. Hızlı yemek yediğimizde midemiz şişse de aslında sağlıklı bir tokluk hissi yaşamayız. Bu nedenle kısa süre sonra tekrar yiyecek bir şeyler ararken buluruz kendimizi. Bu tür zamanlarda iştah bastırıcı besinler tüketmeli ve bu hissimizi uzun süre tokluk hissine çevirmeliyiz. Brokoli, havuç, karnabahar gibi

Yazının Devamı

Aç Kalmadan Zayıflamanın Formülü

3 Mayıs 2016

Fazla kilolarımızdan kurtulmak, yağlarımızın erimesini sağlamak veya zinde kalmak için diyet yaparız. Diyet yaparken dikkat edilecek ilk baştaki kural kesinlikle herhangi bir sağlık sorununun olmamasıdır. Eğer çok ciddi sağlık sorunu yoksa doktor veya diyetisyen tavsiyesi ile diyet yapmak mümkündür. Bazı kişiler diyet yapmayı aç kalmak olarak algılayabilir ama aç kalmadan zayıflamak artık uzman diyetisyenlerimiz sayesinde oldukça kolay hale gelmiştir.

Aç kalmadan zayıflamak için diyet uzmanlarımızdan sizin cinsiyetinize, fiziğinize, vücut yapınıza, metabolizmanıza en uygun programlar hazırlanmakta ve sağlıklı bir şekilde diyet yapmanızı sağlanmaktadır. Diyet yapmak sabır ve irade gerektiren bir programdır. Ve küçük egzersizlerle desteklendiğinde çok daha başarılı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Diyet yaparken kendinizi diyet yapma fikri ile zorlamayın. Rahat olun ve ileride ortaya çıkacak sonuçları düşünerek konsantre olun. Yeme alışkanlığınızı düzene soktuğunuzu düşünün. Şok diyetlerden her zaman uzak durun. Çünkü bu tarz diyet yaptığınızda sağlıksız bir zayıflama geçireceğinizden dolayı şok diyeti bıraktığınız an verdiğiniz kiloları hatta daha fazlasını geri

Yazının Devamı