Yazarlar Ecevit'in Keşif Güç çalımı

Ecevit'in Keşif Güç çalımı

27.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ecevit'in Keşif Güç çalımı

Ecevitin Keşif Güç çalımı

Yalçın DOĞAN

BÜTÇE görüşmelerinin gürültüsü arasında, önceki gün Meclis'te ilginç bir olay gözlerden kaçıyor. Ayrıntı gibi, ama önemli.
Birkaç gün önce MGK "Keşif Güç süresinin altı ay uzatılmasını" hükümete tavsiye ediyor. Yeni adıyla "Keşif Güç", eski adıyla "Çekiç Güç"ün süresi, her altı ayda bir MGK'nın tavsiyesiyle hükümete geliyor. İktidarda kim olursa olsun, hükümetler bunu Meclis'e götürüyor ve süre yeniden uzuyor. Önceki gün Keşif Güç'ün süresi Meclis'te "on dördüncü kez" uzatılıyor.
Yıllardır Çekiç ya da Keşif Güç muhalefetin eleştirilerine hedef oluyor. Burada ilginç bir durum var. "Muhalefette kim varsa, o partiler Çekiç Güç'ün uzatılmasına karşı çıkıyor ve ret oyu kullanıyor." Ama, aynı parti ya da partiler iktidara gelince, Keşif Güç'le ilgili oylar "hayırdan evete" dönüyor. Konu aynı olsa da, denklem basit, "iktidarda evet, muhalefette hayır!.." Bizim partilerimiz ilkelidir, o kadar!..
Örneğin, önceki gün "ret" oyu kullanan CHP, DYP ile ortaklıkta "evet" oyu kullanıyor. Ya da daha altı ay önce iktidarda iken "evet" oyu kullanan RP, şimdi "hayır" diyebiliyor!..
Şimdi bu kervana "ilginç bir manevra" ile DSP katılıyor. İşte, önceki gün Meclis'te gözlerden kaçan ayrıntı bu. Ama, ilginç bir perde arkasıyla.
Çekiç Güç siyasal edebiyatımıza Körfez Savaşı'yla birlikte, yani 1991'de giriyor. O günden bu yana DSP Çekiç ya da Keşif Güç'e hep "hayır" oyu kullanıyor. Gelin görün ki, şimdi "iktidarda!.." Ne olacak şimdi?.. DSP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit çareyi buluyor:
"DSP'li Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in Keşif Güç'ün süresini uzatan kararı savunmak için Meclis kürsüsüne çıkmasına izin vermiyor. Cem, Başbakan Yılmaz'ı arıyor ve nezle olduğu için konuşamayacağını, bildiriyor. Yılmaz, bunun üzerine spordan sorumlu ANAP'lı Devlet Bakanı Yücel Seçkiner'i görevli kılıyor ve Keşif Güç'ü hükümet adına kürsüden Seçkiner savunuyor!.."
Bundan önce tam on üç kez uzatılan Çekiç Güç'te hep Dışişleri bakanları konuşmuşken, bu kez "spordan sorumlu bakan" bu işi üstleniyor!.. İlginç bir manevra değil mi?..
Ecevit neden böyle yapıyor?.. Sadece Keşif Güç'e karşı olduğu için mi?.. Hayır. "Hükümet ortağı olarak süre uzatmada imzası olsa bile, yine de Saddam'ı üzmek istemediği için!.." Irak'ı karşısına almak istemediği için!.. Malum, Keşif Güç'ün varlık nedeni Irak'ı denetim altında tutmak.
RP muhalefette yıllarca karşı çıktığı Çekiç Güç'ün adını, iktidara gelince Keşif Güç'e çeviriyor ve süresini olanca pişkinliği ile uzatıyor. DSP ise, neden gerek duyuyorsa, "kürsü manevrasıyla" Irak'a karşı kendini aklama peşinde!.. Ne de olsa, burası Türkiye!.. Çare tükenmez bizde!..


Yazara Email Y.Dogan@milliyet.com.tr