Nakdi ücret desteği ödemeleri başlıyor

6 Mayıs 2020

Bu kriz işsizlik sigortasının da ne kadar önemli olduğunu adeta gözümüze soktu. Can simidi oldu. 

İşsizlik sigortası, bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara işsiz kalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kaybını belli süre ve ölçüde karşılayan, sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren zorunlu bir sigorta kolu.İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için son 120 gün hizmet akdine tabi olmak ve son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak gerekiyor.

İşsiz kalan kişi işsizlik maaşı alabilmek için hizmet akdinin feshinden itibaren 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak zorunda. Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanıyor ve aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemiyor.

Yazının Devamı

Emlak vergisi birinci taksit ödeme süresi başladı

5 Mayıs 2020

En son takdirler 2017 yılında yapıldı. Takdir işleminin yapıldığı yılı izleyen ikinci yılın başından itibaren vergi her yıl, bir önceki yıl birim değerinin yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılmak suretiyle vergi hesaplanıyor. Buna göre, 2019’da emlak vergisi mükellefi olan kişilerin 2020 yılında ödeyecekleri vergi, 2019 yılında ödenen vergi yüzde 11,29 oranında artırılarak hesaplanabilir. Çünkü takdiri izleyen yıllarda emlak vergisi, her yılın başında o yıl için otomatik olarak tahakkuk etmiş sayılıyor.Özetle 2019 için 1.000 lira vergi ödeyen kişi 2020 için 1.112,90 TL emlak vergisi ödeyecek.

2019’da satın aldığı evin 2020 yılı vergisini alıcı ödemek zorunda, 2020 yılında satın alınan evlerin vergisi ise satıcıya ait. Çünkü 2020’de ev alan kişiler, 2021 yılından itibaren emlak vergisi mükellefi olacaklar.

Kimler emlak vergisi ödemeyecek

Aşağıdaki kişilerin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²’yi geçmeyen tek konutları varsa (intifa hakkına sahip olunması hali dâhil) bu konutları için emlak

Yazının Devamı

Nisan dönemine ilişkin kısa çalışma ödeneği yarın ödenecek

4 Mayıs 2020

Son yapılan yasal düzenleme uyarınca Covid-19 sebebiyle yapılacak kısa çalışma başvurusunda iş müfettişlerinin uygunluk tespiti beklenmeden, işveren başvurusuna göre ödeme yapılacak. Bu tespitlerin sonradan yapılacağını ve yersiz yararlanma durumu tespit edilirse yapılan ödemelerin faizi ile birlikte işverenden alınacağını belirtelim.

İşverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması için, işçinin kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 60 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün süreyle prim ödemiş olması şart. Bu kontrolü İŞKUR yapıyor.

Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak izleyen ayın beşinde ödeniyor. Nisan dönemine ilişkin ödemeler yarın yapılacak. Başvurusu henüz olumlu sonuçlandırılmamış olanlarda ödemeler gecikebilir. Ödemeler çalışanların İŞKUR’a bildirilen IBAN numaralarına yapılacak, IBAN bildirilmemişse PTT Bank aracılığı ile ödenecek.

Kısa

Yazının Devamı

Corona virüs sebebiyle çalışanların ücretlerinde indirim yapılabilir mi?

12 Nisan 2020

Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır.

Anayasa md.55’te, “ücretin emeğin karşılığı olduğu” belirtildikten sonra, devletin çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alacağı hükme bağlanmıştır.

Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, işçinin emeğinin karşılığı olan ücret işçi için en önemli hak, işveren için ise en temel borçtur.

İŞKUR Yönetim Kurulu, yeni koronavirüs (Covid-19) nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalışma ödeneği için başvuru yapılabileceğini kabul etmiştir.

İşyeri kapatılan veya ekonomik nedenlerle işyerini kapatmak zorunda kalan işyerlerinde işverenler ücreti düşürebilir mi? 

Bir başka ifade ile “feshin son çare olması gerektiği” ilkesi uyarınca fesihten önceki bir tedbir olarak ücretlerde indirim yapılabilir mi?

İş

Yazının Devamı

Corona virüs salgını nedeniyle kirasını ödeyemeyen vatandaş ne yapacak?

9 Nisan 2020

2019 yılının son günlerinde Çin’de ortaya çıkan ve hızlı bir şekilde dünyaya yayılıp 11 Mart 2020 sonrasında Türkiye’de de etkilerini hissettiren corona virüs salgını toplum sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ederken, ekonomik hayatı da derinden etkilemektedir.

Peki salgın kira sözleşmelerden kaynaklanan kiracının ödeme yükümlülüğünü nasıl etkileyecektir?

İçişleri Bakanlığı, 16 Mart 2020 tarihinde bir Genelge ile Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri olarak faaliyet yürüten birçok işletmenin (gösteri merkezleri, konser salonları, sinemalar, kafeler, çocuk oyun alanları, spor merkezleri gibi) faaliyetlerini geçici bir süreyle durdurmuştur. Bazı işletmeler ise zorunlu olmadıkları halde ekonomik nedenlerle faaliyetlerini durdurmak, mağaza ve benzeri işyerlerini kapatmak zorunda kalmışlardır.

Beyaz yakalı çalışanların yoğun olarak çalıştığı ofisler ise evden çalışma düzeninin bir sonucu olarak terkedilmiş durumdadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı bazı kişi ve kurumlar için mücbir sebep

Yazının Devamı

Kurumlar vergisi beyan dönemi başladı

7 Nisan 2020

Eğer herhangi bir süre uzatımı olmazsa, 2019 yılı kurumlar vergisi beyannamelerinin 30 Nisan 2020 tarihine kadar verilmesi ve tahakkuk edecek kurumlar vergilerinin de aynı süre içinde ödenmesi gerekmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu süreyi genel olarak 1 ay, mücbir sebep gerekçesiyle 1 yıla kadar uzatma yetkisi vardır.

Kurumlar vergisine erteleme var mı?

518 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belli faaliyet konuları itibariyle bazı mükellefler için mücbir sebep halinin bulunduğu kabul edilmiş ve bunların bazı yükümlülükleri ertelenmiştir. Bu mükelleflere ait 2019 yılı kurumlar vergisi beyannameleri için bugün itibariyle herhangi bir erteleme yoktur.

Mali müşavirinden dolayı mücbir sebep kapsamına girenler…

Kendileri mücbir sebep kapsamına alınmayan kurumlardan, beyanname ve bildirimleri 65 yaş ve üstünde olması veya kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkma yasağı getirilen serbest muhasebeci mali müşavirler veya yeminli mali müşavirler tarafından verilenler de mücbir sebep kapsamına alınmıştır.

Yazının Devamı

Mücbir sebep süresi içinde mükellef KDV beyannamesini verip iade talep edebilir mi?

1 Nisan 2020

Çünkü pek çok imalatçı ihracatçı veya ihracatçı açısından KDV iadesini süresinde almak nakit akışı açısından hayati öneme sahip. En ufak bir gecikme bile bu şirketleri batma noktasına getirebilir. Çünkü bunlar ihracatı gerçekleştirebilmek için ödedikleri KDV’yi iade alacaklar, yani ceplerinden çıkmış paranın peşindeler…

Mükellef lehine verilme ve ödeme süresi uzatılan KDV beyannamelerinde “ödenecek KDV” çıkmayıp “iade KDV” çıkıyorsa, bu mükellefler tabii ki beyanlarını uzatma süresi içinde son günü beklemeden verebilirler. Bunda bir tereddüt yok.

Dolayısıyla KDV iade talebinde de bulunabilirler. Mahsuben iadede sorun çıkmayacağını düşünüyorum. Çünkü mahsuben iadeye hak kazanabilmek için, iade talep dilekçesini vermek ve gerekli bilgi ve belgeleri sisteme yüklemek yeterli. Mahsuben iade sonradan gerçekleştirilse bile talep tarihi itibariyle iade yapılacağı için sorun yok. Ancaaak, nakden iade veya

Yazının Devamı

Corona virüsten etkilenenler için mücbir tebliğ yayımlandı

26 Mart 2020

Mücbir sebep, herhangi bir kimse tarafından alınacak önlemlere karşı önüne geçilmesi olanaksız, borcun yerine getirilmesine engel, borçlunun iradesi dışında beklenmedik olaylar olarak tanımlanıyor.

Vergi Usul Kanununun 13 üncü maddesinde vergisel açıdan mücbir sebep halleri sayılmış ve 15 inci maddesinde de, mücbir sebep sayılan haller nedeniyle bölge, il, ilçe, mahal veya afete maruz kalanlar itibarıyla mücbir sebep hali ilan etmeye ve bu sürede vergi ödevlerinden yerine getirilemeyecek olanları tespit etmeye Bakanlığın yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.İşte Bakanlık bu yetkisine istinaden 518 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Tebliğ ile koronavirüs salgınından ve bu kapsamda alınan idari tedbirlerden etkilenen iki grup için mücbir sebep halinin varlığını ilan etti ve bu iki grup için hangi vergisel ödevlerin ertelendiğini açıkladı.

1) Birinci grup üç alt gruba ayrılıyor. 

- Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunan tüm gelir vergisi mükellefleri,

- Corona virüs salgınından

Yazının Devamı