Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Adana Valiliği’nin Adana Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle 7-8-9 Ekim tarihlerinde düzenleyeceği Uluslararası Adana Lezzet Festivali, İstanbul Feriye’de düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Adana Valisi Dr. Süleyman Elban’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ilçe belediye başkanları, oda başkanları, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile gastronomi dünyasından isimler ve Adanalı ünlüler katıldı. Coğrafi, tarihi ve kültürel zenginliği ile gastronomi dünyasının vazgeçilmez durağı haline gelen Adana, bir kez daha büyük lezzet buluşmasına hazırlanıyor. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, 7-8-9 Ekim tarihlerinde bir yandan lezzet tutkunlarına ev sahipliği yapacak, bir yandan da konferansları ve özel etkinlikleri ile Adana’nın mutfak mirasına ışık tutacak.

Haberin Devamı

Yemeği sanata dönüştüren kent: ADANA

Bu yıl 6. kez Adana Merkez Park’ta 180 dönüm üzerine kurulu alanda düzenlenecek Türkiye’nin en büyük ve en lezzetli festivali Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin ana teması “Geçmişten Geleceğe Miras: Mutfak” olarak açıklandı. Basın toplantısında birer konuşma yapan Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Festival İçerik Koordinatörü Ebru Koralı ve Festival Organizatörü Haluk Özsevim festivalin amacı, hedefleri ve programı hakkında detaylı bilgi paylaşımı yaptı.

Yemeği sanata dönüştüren kent: ADANA

7-8-9 Ekim tarihlerinde Adana’da düzenlenecek Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin, İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısına, Adana Valisi Dr. Süleyman Elban ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın yanı sıra İlçe belediye başkanları, oda başkanları, gastronomi dünyasının ünlü isimleri ve Adanalı ünlüler katıldı.

‘Adana festivaller şehri oldu’

Adana Valisi Dr. Süleyman Elban yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Adana son dönemde Portakal Çiçeği Karnavalı ve Lezzet Festivali’yle artık festivaller şehri haline geldi. Adana’nın festivaller şehri haline gelmesinin en önemli sebepleri ise Adana’mızın çok sıcak insanlara sahip olması ve insanlarımızın festivali yaşamayı bilen, festival ortamına hemen uyum sağlayan, eğlenmeyi bilen, sıcakkanlı, misafirperver olmak üzere çok özel bir kültüre sahip olmaları. Aynı zamanda yemeğinden tatlısına, sokak lezzetlerinden içeceklerine kadar çok özel lezzetlere sahip bir kent olması. Burada birçoğunuz mutfağımızı çok iyi biliyor. Gelin Adana’da bu mutfağı tekrar yaşayın. Mutfağımızı bilmeyenler sizler de Adana’mıza gelip festival ortamımızı yaşayın. Aslında ilimizde 365 gün lezzet festivali oluyor. Ancak o gün belli bir alanda sizler gibi gelen misafirlerimizi her yere gidip dolaşıp yorulmayasınız diye festival alanında bir araya topluyoruz. Sizleri hem Lezzet Festivali’ne hem de yılın her günü Adana’mıza bekliyoruz. Ağzınızın tadı eksik olmasın, ağzınızın tadı Adana lezzetleri gibi olsun.”

Haberin Devamı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar konukları selamlayarak başladığı konuşmasında, Adana’nın çok zengin kültürü ve özellikleri bulunduğunu belirtti. Başkan Zeydan Karalar, “Çok önemli özelliklerinin yanında, Adana bir lezzet kentidir. Zengin kültürün taşıyıcıları olarak yemeği sanata dönüştüren kentim Adana, bu lezzet kültürünün taşıyıcısıdır. Bu mirası taşırken eğlenceyi de işin içine ekliyor ve festivallere dönüştürüyoruz. Ülkemizin yemek kültüründe Adana’nın yeri çok önemli. Adana’nın tarihindeki bütün kültürler farklı damak zevki bıraktı ve hepsi günümüze ulaştı. Bu yüzden Adana’ya medeniyetlerin ve kültürlerin sofrası demek doğru olur. Adana kebabı baskın bir lezzettir ama Adana mutfağı kebaptan ibaret değildir. Adana’da yüzlerce başka lezzet vardır. Mutfağımızın zenginliği, Adana’da yaşamayanlar için kentimizi bütün yıl ziyaret edebilecekleri bir festival alanına dönüştürüyor. Adana’yı dünya gastronomi kültürünün bir parçası yapmaya kararlıyız. Değiliz herkes gibi sıradan, Hamdolsun bizi Adanalı yaratmış yaradan. Adana’ya gelin, ciğerimizi yiyin. Bizim ciğerimiz herkese yeter” dedi.

Haberin Devamı

Yemeği sanata dönüştüren kent: ADANA

17 ürünü coğrafi işarete sahip

Adana, kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak üne kavuşan ürünlerin korunmasını sağlayan coğrafi işaret tescili açısından da son derece zengin bir şehir. Bugün itibarıyla 17 ürünü coğrafi işarete sahip Adana’nın söz konusu ürünleri de festival alanında yerini alarak katılımcıların beğenisine sunulacak. Bu ürünler Adana kebabı, Çukurova pamuğu, Adana şalgamı, Feke Tapan bıçağı, Adana karpuzu, Kozan portakalı, Adana bici bici, Adana halka tatlı, Adana kol böreği, Adana şırdan, Adana aşlama, Adana analıkızlı, Adana içli köfte, Adana taş kadayıf, Adana karakuş tatlısı, Kozan Kuytucak narı, Karataş kıddesi.

Milliyet Arkeoloji ve İş Sanat Zeugma’daydı

Geçtiğimiz hafta Milliyet Arkeoloji ve İş Sanat Kültürel Miras Buluşmaları’nın dördüncüsünü Gaziantep’te gerçekleştirdik. Etkinlik kapsamında Zeugma Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay’ın eşliğinde Milliyet yazarları, İş Sanat yöneticileri, Milliyet Arkeoloji kulübü öğrencileriyle Zeugma Mozaik Müzesi ve antik kent ziyaret ettik. Milliyet Arkeoloji dergisi, kültürel mirasın tanıtılması için çalışmalarına devam ediyor. 18 sayıyı geride bırakan dergimiz, İş Sanat’la birlikte düzenlediği ve “Kültürel Miras Buluşmaları” adı verilen etkinliklerini de sürdürmeye devam ediyor. Patara, Stratonikeia ve Teos antik kentinden sonra dördüncü durağımız Gaziantep oldu.  Etkinlik kapsamında Gaziantep’te, ilk olarak Zeugma’nın simgesi “Çingene Kızı” mozaiğinin de yer aldığı Zeugma Mozaik Müzesi ziyaret ettik. Prof. Dr. Kutalmış Görkay’ın eşliğinde müzede düzenlenen turun ardından Gaziantep’in Nizip ilçesinde bulunan Zeugma Antik Kenti de yine Görkay’ın anlatımı ile gezdik. Görkay, başta mozaikler olmak üzere antik yerleşimin tarihi ve kazı çalışmaları hakkında çok önemli bilgiler verdi.  Zeugma Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay’ın bizlere verdiği bu değerli bilgileri ekim ayında yayımlanacak olan dergimizin 19. sayısında okuyabilirsiniz.

Panorama Müzesi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin de katkı verdiği etkinliğe Milliyet Arkeoloji Kulübü üyeleri de katıldı. Organizasyonun ikinci gününde Gaziantep savunmasının anlatıldığı Panorama 25 Aralık Müzesi ziyaretiyle devam ettik. Ardından, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde yer alan, MÖ 2. binin ortalarından itibaren Hititler tarafından kullanılan 500’den fazla heykel taslağının yer aldığı atölye, açık hava müzesi olan Yesemek Heykel Atölyesi’ni de ziyaret ettik. Gaziantep’in meşhur Tahmis Kahvecisi, asırlardır şehrin simgelerinden biri olmuş. Kahve içmeyi seviyorsanız, gittiğiniz şehirdeki tarihi dokuları görmeyi istiyorsanız Gaziantep Tahmis Kahvesi, Gaziantep’te görmeniz gereken yerlerin başında yer alıyor.

İlk oyun Patara’da

“Ben Anadolu”, İş Sanat’ın “Antik Sahne” konseptli etkinlikleri kapsamında Patara ve Teos Antik kentlerinde sahneleniyor. Yıllarca Yıldız Kenter’in performansı ile bir efsaneye dönüşen oyunda sahneyi artık öğrencisi Ayça Bingöl’ün devraldığı oyun yarın akşam ilk olarak Patara Antik Kenti’nde tiyatroseverlerle buluşacak. Oyun saat 19.00’da Patara Antik Kenti’nde bulunan Likya Birliği Meclis Binası’nda gerçekleşecek. Güngör Dilmen’in yazdığı ve Görkem Yeltan’ın yönettiği oyunun ikinci gösterimi ise 8 Ekim Cumartesi, saat 19.00’da Teos Antik Kenti Meclis Binası’nda izleyicilerle buluşacak.

Yemeği sanata dönüştüren kent: ADANA

Milliyet yazarları, İş Sanat yöneticileri, Milliyet Arkeoloji kulübü öğrencileri ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yöneticileriyle birlikte Zeugma Mozaik Müzesi ve antik kenti gezdi.

Yaşam Vadisi denizle buluştu

1 milyon 200 bin metrekarelik büyüklüğüyle İstanbul’un en büyük kent parklarından biri olan Yaşam Vadisi’nin 3, 4 ve 5’inci etapları hizmete açıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın katılımıyla, İBB tarafından düzenlenen 150 günde 150 proje kapsamında gerçekleşen açılışta konuşan Başkan Çalık, “Burası sadece Beylikdüzü için değil, aslında tüm İstanbul için bir vaha niteliğindedir. Yaşam Vadisi sadece bir park değildir. Beylikdüzü halkının hayatına enerji, mutluluk ve özgürlük hissini katan ortak bir yaşam alanıdır” şeklinde konuştu.

Yemeği sanata dönüştüren kent: ADANA

Bahçeden tüketiciye zorlu yolculuk bu müzede anlatılıyor

Fındığın verimli üretilmesini ve fındıktan katma değer elde edilmesini sağlamak için Ordu’da çeşitli projeler hayata geçiren Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, fındık müzesiyle de fındığın geleneksel hikâyesini gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor. Başkan Güler’in girişimleriyle müzeye dönüştürülen tarihi konakta fındığın bahçeden tüketiciye ulaşıncaya kadarki zorlu yolculuğu ziyaretçilere adım adım aktarılıyor.

Yemeği sanata dönüştüren kent: ADANA

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, kurum, kuruluş ve markalarla yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...