Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi 5 yıl mı, 7 yıl mı? Bir süredir bu soruya yanıt aranıyor.
Nihayet Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, görüşünü “7 yıldır” diye açıkladı ve böylece iktidar açısından soru yanıtını bulmuş oldu.
Başbakan Erdoğan ayrıca Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından nasıl seçileceğini belirleyecek yasanın içinde Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğuna ilişkin bir hüküm olacağını da ifade etti.
Başbakan’ın bu açıklaması tartışmaları bitirmeye yeter mi?
Elbette yetmez. Aksine tartışmalar daha da alevlendi.

Gül’ün görüşü
Görev süresi konusunda acaba Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ne düşünüyor?
Cumhurbaşkanı, 2 yıl kadar önce bu belirsizlik giderilmeli, demenin dışında görüş açıklamadı.
Bundan haklı olarak kaçınıyor.
Birincisi, kendi görev süresiyle ilgili bir beyanda bulunmayı işgal ettiği makam makamından uygun görmüyor.
İkincisi, eğer süre konusu bir yasayla düzenlenecekse -ki öyle olacağını Başbakan açıkladı- bu durumda yasa onay için önüne gelecek. Bu bakımdan da görüş beyan etmeyi doğru bulmuyor.

Acele iş
Bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin tartışmaya açılmasının nedeni acele iş yapma isteğinin yarattığı bir konudur.
Abdullah Gül, cumhurbaşkanı adayı olduğunda, muhalefet 367 itirazıyla Meclis’i kilitlemiş ve konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürmüştü. Dönemin Anayasa Mahkemesi de oturumun açılması için 367’nin şart olduğu yönünde karar verince, TBMM cumhurbaşkanı seçememişti.
Muhalefetin bir atağına karşın iktidar da hemen erken seçim ve cumhurbaşkanını halkın seçmesi yönünde Anayasa değişikliği kararı almıştı. İkisini de yaptı.
22 Temmuz 2007 erken seçiminden Ak Parti yine zaferle çıkmış, MHP lideri Devlet Bahçeli de Meclis’te olacaklarını açıklayınca 367 sorunu aşılmıştı.
Abdullah Gül, MHP’nin Meclis sıralarında yerini almasıyla Cumhurbaşkanı seçilmişti.
Ancak o arada Anayasa da değiştirilmiş milletvekili seçiminin 4 yılda bir yapılacağı ve cumhurbaşkanının da 5 yıl için halk tarafından seçileceği ve cumhurbaşkanının ikinci kez aday olabileceği yönündeki Anayasa değişikliği de Ekim 2007’de referandumla kabul edilmişti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin nasıl uygulanacağının yasayla belirleneceği hükme bağlanmıştı.
Ancak bütün bu düzenlemeler aceleyle getirilmiş, anayasa değişikliği yapılırken mevcut cumhurbaşkanının görev süresiyle ilgili bir geçici hüküm konulması unutulmuştu.
Şimdi bu acele işin yarattığı sorun Türkiye’yi meşgul ediyor.

5 mi, 7 mi?
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin 5 yıl mı, 7 yıl mı olduğu konusunda partiler arasında bir görüş birliği yok. Muhalefet partileri 5 yıl, iktidar ise 7 yıl diyor.
Muhalefetin argümanlarından biri milletvekilliğinin 5 yıldan 4 yıla indirilerek uygulanmış olması. Anayasa değişikliği milletvekilleri için böyle uygulanırken, cumhurbaşkanı için 7 yılda ısrar edilmesi, çifte standart olarak eleştiriliyor.
Hükümet bir yasayla Gül’ün süresini 7 yıl olarak ilan etmeye hazırlanıyor ama muhalefet böyle bir düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olacağı görüşünde. Bunun anlamı bu yasanın muhalefet tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürüleceği...
Oysa, Anayasa değişikliği yapılırken Gül’ün görev süresiyle ilgili bir geçici hüküm konulmuş olsaydı veya aradan geçen 4 yıl içinde yeni bir anayasa değişikliği yapılsaydı, bugün Türkiye’yi geren bu tartışma yaşanmazdı.