Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

ABD’nin, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’i öldürmesinden sonra teröre karşı uluslararası işbirliği konusu yeniden gündeme geldi. ABD Başkanı Barak Obama, konuşmasında bu yöne de vurgu yaptı ve özellikle Pakistan yönetimine teşekkür etti.
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’le dün terörle mücadelede uluslararası işbirliğini konuştuk.

Çifte standart
Çiçek, Batı’nın terörle mücadelede PKK konu olunca “çifte standart” uyguladığını vurguladı. El Kaide’ye karşı gösterilen uluslararası işbirliğinin PKK’ya karşı mücadelede gösterilmediği siteminde bulundu. Çiçek şöyle dedi:
“Biz terörün her türlüsünün acısını çektik. Etnik terörün de ideolojik terörün de acısını çektik, çekiyoruz. Bize göre terör bir insanlık suçudur. Uluslararası alanda bu anlayışla mücadele etmek gerekir. Ama görüyor ve biliyoruz ki, El Kaide için gösterilen uluslararası işbirliği PKK ile mücadelede gösterilmedi. Halen de gösterilmiyor.”

“Türkiye yalnız”
Çiçek, terörle mücadelede yalnızlığı en iyi Türkiye’nin bildiğini vurgulayarak şöyle devam etti: “Terörle mücadelede tek başına bir ülkenin gayreti yeterli olmaz. Terörle mücadelede yalnızlığı en iyi bilen ülke Türkiye’dir. Türkiye yalnızlığın ne anlama geldiğini çok iyi bilir. Oysa terörle mücadelede uluslararası işbirliği bağlamında Türkiye üzerine düşeni eksiksiz yapmıştır, yapmaya devam ediyor.”

“İş PKK’ya gelince”
Başbakan Yardımcısı Çiçek, Avrupa’nın PKK’yı, 11 Eylül olayından sonra terör örgütü olarak kabul ettiğini anımsatarak şu değerlendirmeyi yaptı:
“PKK’nın ortaya çıkışı 15 Ağustos 1984. Bu tarihten 11 Eylül olayının yaşandığı 2001’e kadar Avrupa PKK’yı terör örgütü olarak ilan etmedi. Bu süre zarfında PKK mensupları ve liderleri Avrupa’da istedikleri gibi faaliyetler gösterdiler. İş PKK’ya gelince El Kaide’ye davrandıkları gibi davranmıyorlar. Ancak 11 Eylül olayından sonra Avrupa PKK’yı terör örgütü olarak kasul etti. Terör örgütü PKK o eylemlerde çocuk, kadın ve yaşlıları öldürdü. Öldürdüğü vatandaşlarımız da Kürt kökenli vatandaşlarımızdı. Şimdi çıkmış Kürt vatandaşların hakkını arıyoruz diyorlar. Yalan söylüyorlar. ABD’nin uyuşturucu kaçakçısı ilan ettiği PKK’lılar Avrupa’da hâlâ dolaşıyorlar. Basın toplantısı düzenliyorlar. ROJ televizyonuyla ilgili dava bir türlü sonuçlandırılmıyor; o arada başka ülkelerde yayına devam için altyapı hazırlanıyor.”

“Kimseyi iade etmediler”
Çiçek, Batı’nın tutumunu eleştirirken teröristlerin iadesi konusuna girdi ve şöyle dedi:
“Dişe dokunur hiç kimseyi teslim etmediler. Oysa listeler ellerinde. Keza Irak’taki durum da farklı değil. Irak’ta bir merkezi idare var ama önemli ölçüde ABD varlığı da var. Ancak sonuç yok. Kuzey Irak ve PKK ile mücadele bağlamında işbirliği tatmin edici değil. Biz istediğimiz sonucu alamadık. Avrupa ve Kandil yönetmeye devam ediyor.”

“Taziye yetmiyor”
Çiçek, PKK ile mücadelede daha etkin bir işbirliği beklediklerini belirterek şu sitemde bulundu:
“Ladin’in sonundan ibret alınması gerekir. Terör, şiddet yoluyla sonuç almaya çalışanların akıbetini göstermesi bakımından ibret alınması gereken bir olaydır. Öbür taraftan ise aynı işbirliğinin PKK ile mücadelede de yapılması gerekir. Yoksa cenazeler geldikten sonra taziye mesajı göndermek yetmiyor.”

“Dinimize büyük haksızlık”
Çiçek, El Kaide nedeniyle terörle İslam arasında bağlantı kurulmaya çalışıldığına dikkat çekerek şu yorumu yaptı:
“Bizim dinimiz bir insanın ölümünü insanlığın ölümü olarak kabul eder. Barış ve kardeşlik dinidir. Ama El Kaide’yi vesile ederek İslam eşittir terör gibi bir hava yaymaya gayret edenler oldu. Dinimize büyük haksızlık yapıldı. İslam’la terör arasında ilişki kurmaya çalışmak yapılacak en büyük hatadır.”