Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Başbakan Bülent Ecevit, "Devlet krizi doğar" derken neyi kastetti? Başbakan Ecevit'e, dünkü görüşmemizde bu soruyu yönelttik.
       Yanıtı şu oldu:
       "Benim kastım şu; Sayın Cumhurbaşkanı kanun hükmünde kararnameyi ikinci kez iade ederse, maalesef çözümsüz bir sorun yaratmış olur. Ortaya örneği daha önce görülmemiş bir çözümsüzlük, bir durum çıkar ki, her şeyi kilitlemiş olur. Oysa Cumhurbaşkanı'nın görevi, devlet kurumlarının uyum içerisinde çalışmasını sağlamaktır. Anayasa'da her kurumun görevi bellidir. Bu nedenle ben Sayın Cumhurbaşkanı'nın böyle bir durum yaratmayacağını umuyorum. Zaten, kendisine ikinci kez gönderilen kanun hükmünde kararnameyi imzalamak zorunda."
       Başbakan Ecevit'e "Böyle bir kilitlenme hükümette krize yol açar mı, hükümetin istifası söz konusu olur mu?" sorusunu yönelttiğimizde ise, kesin bir dille, "Hayır, hayır. Onu kastetmedim" yanıtını verdi.
       * * *
       BAŞBAKAN Ecevit, kanun hükmünde kararnameyi, Cumhurbaşkanı'nın iade gerekçelerini yanıtlayacak karşı gerekçeler eşliğinde, pazartesi günü Çankaya Köşkü'ne yeniden yollayacak.
       Gerekçede, hukuki unsurların yanı sıra siyasi unsurlar da yer alacak. Yürütmede siyasi sorumluluğun ve siyasi tercihlerin hükümete ait olduğunu vurgulanacağı gerekçe yazısında ayrıca YÖK'ün çıkarttığı kanun hükmünde kararnamenin içeriğine benzer yönetmeliğin, Danıştay'ca Anayasa'ya uygun olduğunu hüküm altına alan 5 ayrı karar da örnek olarak gösterilecek.
       Gerekçede ayrıca Başbakan Ecevit'in kamuoyuna açıkladığı şu görüşlere yer verilecek:
       "Anayasa Cumhurbaşkanı'na, Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusunda bulunma yetkisi tanıdığına göre, Cumhurbaşkanlığı'nın bir yargı organı olmadığını da belirlemiş oluyor. Eğer Cumhurbaşkanı, Anayasa'ya aykırı bir yön görürse Anayasa Mahkemesi'ne başvurma yetkisini kullanabilir. Kanun hükmünde kararnameler için izlenmesi gereken yol budur. Ancak, Sayın Cumhurbaşkanı, kanun hükmünde kararnameleri de, kanun gibi yorumlayarak geri göndermiştir. Eğer Sayın Cumhurbaşkanı kanun hükmünde kararnameler ile kanunlar arasında bir fark görmüyorsa, o zaman da kanunlarda izlenen prosedür gereği, kendisine ikinci kez hiç değişiklik yapılmadan gönderilen kanun hükmünde kararnameyi imzalamak zorundadır. Yeniden iade etmesi mümkün değildir."
       * * *
       BAŞBAKAN Ecevit, kanun hükmünde kararnameyi gerekçeli olarak ikinci kez Köşk'e gönderdikten sonra beklemeye çekilecek.
       Ecevit, Hacı Bektaş törenlerine katılmak üzere ayın 15'inde bu ilçeye gitmeyi planlıyor. Beklentisi Cumhurbaşkanı Sezer'in bu tarihe kadar sorunu çözecek bir adım atması...



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr