Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in seçildikten sonra yaptığı kısa ve özlü konuşmada verdiği mesajları özenle seçtiği anlaşılıyor.
       Atatürk, Cumhuriyet, demokrasi, laiklik, hukuk ve sosyal adalet konularında yaptığı vurgular, Cumhurbaşkanı olarak izleyeceği çizgiyi gösteriyor.
       Cumhurbaşkanı Sezer, dün yaptığımız görüşmede bu "çizgiyi" yeniden vurguladı.
       Yeni Cumhurbaşkanı'na sorduk:
       - Seçim sürecinde özellikle laiklik konusundaki tutumunuz, bazı yorum ve iddialarla gölgelenmeye çalışıldı. Ancak ilk açıklamanızda tam tersine laiklik ilkesine önemli vurgular yaptınız. Vermek istediğiniz mesaj neydi?
       - Açıklamamda bu konudaki çizgimi ortaya koymaya çalıştım. Çizgim bu olacak.
       - Yine Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak yaptığınız konuşmalar ve ilk açıklamanızda altını çizdiğiniz noktalar demokratikleşme konusunda bazı adımlar atmanız yönünde beklenti oluşturdu. Çankaya'ya çıktıktan sonra bu konuda neler yapacaksınız?
       - Türkiye'nin bu konudaki eksikliklerini hep vurgulayageldim. Bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanı'nın yasa yapma olanağı yok. Bu konuda görev, yasama organına düşüyor. Ancak ben de Cumhurbaşkanı olarak yasama organının bu yönde düzenlemeler yapması için yönlendirici olmaya çalışacağım. Düşüncelerimi bu yolla yaşama geçirmeye çalışacağım.
       - Kamuoyunun ve basının dikkatini çeken bir diğer yönünüz de ilk konuşmanızda gelir dağılımı uçurumuna ve enflasyona yaptığınız vurguydu. Ekonomik ve sosyal dengesizlik, yargıçlığınız boyunca kafanızda yer etmiş bir gözlem miydi?
       - Elbette. Hem gözlem hem de yaşadığımız bir gerçek. Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri bu dengesizliklerdir. Bu nedenle Cumhurbaşkanı olarak da gelir dağılımının düzeltilmesi, enflasyonla mücadele konularının sıkı takipçisi olacağım.
       - Görevi devralıncaya kadar nasıl bir çalışma yapacaksınız?
       - Bu süre içinde kitaplarımı toplamaya çalışacağım. Evdeki ve Mahkeme'deki kütüphanemden Çankaya'da yararlanabileceğim kaynaklarımı toparlamaya çalışıyorum.
       * * *
       SAYIN Sezer'in gösterdiği yaklaşım, nasıl bir Cumhurbaşkanı olacağının da işaretlerini veriyor.
       Vurgu yaptığı konular, bir hukuk adamı olmanın yanı sıra ülke sorunlarını yakından izlediğini ve çözümü konusunda kafa yorduğunu gösteriyor.
       Sezer bir "halk adamı" profili çiziyor.
       Abartısız, gerçekçi ve ilkeli bir kişilik sergiliyor.
       Sanıldığı gibi "suya sabuna dokunmayacak, sadece hukuku esas alacak" bir Cumhurbaşkanı sinyali de vermiyor. Ekonomik ve sosyal konulara ilk günden gösterdiği duyarlılık, kamu harcamalarında özen ve tasarrufu esas alan yaklaşımı, ülkenin ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümünde de aktif ve yol gösterici bir işlev görmeye hazırlandığının habercisi.
       Basını, televizyon programlarını, dünya olaylarını dikkatle izlediğini biliyoruz.
       Ortaya koyduğu çizgi, kendinden emin ifadeleri ilk günden kamuoyunda "güven" oluşturdu. Toplumda, Çankaya'nın "emin ellere" teslim edileceği yargısı hakim oldu.
       Yeni Cumhurbaşkanı'na başarılar diliyoruz.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr