Yazarlar Gazetecilerin Atina buluşması

Gazetecilerin Atina buluşması

28.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gazetecilerin Atina buluşması

Gazetecilerin Atina buluşması


       Onlar uluslararası anlaşmazlıkları doğal karşılıyor. Bununla birlikte, anlaşmazlığa taraf ülkelerin yine de ortak yanları olabileceği düşüncesinden yola çıkıyor.
       Onlar, yani European Centre For Common Ground adında bir sivil toplum kuruluşu ile ABD Columbia Üniversitesi'ne bağlı Uluslararası Anlaşmazlıkları Çözme Programı çerçevesinde hareket eden bilim adamları.
       Anılan sivil toplum kuruluşu Fransa, İngiltere, İtalya, Belçika, Avusturya, Macaristan, ABD, İsveç, Rusya, Norveç ve İsviçre'den destek görüyor. Burada görev alanlar arasında eski dışişleri bakanları, parlamenterler, büyükelçiler ve insan hakları derneklerinde çalışan uluslararası çapta insanlar var.
       Onlar ve üniversite dünyanın herhangi bir bölgesindeki anlaşmazlığın barış yoluyla çözümüne katkıda bulunmayı amaçlıyor. Çözümde basının rolüne güveniyor ve basına öncelik tanıyor.

Türk - Yunan yakınlaşması

       1994'ten sonra değişik bölgelerde, benzer deneylere giren bu kuruluş geçen hafta sonunda Atina'da bir toplantı düzenliyor. Türk ve Yunanlı bir grup gazeteci özetlenen anlayış çerçevesinde, bir araya geliyor.
       Depremden önce Türk ve Yunan Dışişleri Bakanları Papandreu ile Cem zaten belli bir çalışma yürütüyor. Depremden sonra ise, Türk - Yunan yakınlaşması herkesin dikkatini çekiyor.
       Ne var ki, önümüzde çok kritik bir zirve var: AB Helsinki zirvesi. Orada Türkiye'nin AB adaylığı bir kez daha gündeme alınıyor. Ve Yunanistan'ın önceden koyduğu vetoyu kaldırması bekleniyor. Ama, henüz kesin değil.
       Helsinki'den bağımsız, başlayan Türk - Yunan dialoğunun bozulması istenmiyor. İşte, bu noktada basının rolü tartışılıyor. Atina toplantısı tümüyle buraya odaklanmış. Toplantıya Atina'daki İsveç Büyükelçisi de katılıyor.

Toplantı kimseyi bağlamaz

       Yakınlaşmayı sürdürmek için, basın neler yapabilir?.. Toplantıdaki havaya göre:
       Gazeteler karşılıklı yazı yayımlayabilir. Karşılıklı gazeteci ziyaretleri düzenlenebilir. Politik yazıların dışında, kültüre, çevreye, yaşama biçimine ağırlık tanıyan röportajlar olabilir. Karşılıklı ekler verilebilir. Yerel yönetimlerin ve hükümetlerin çeşitli girişimleri desteklenebilir.
       Bunun gibi genel konular. Altı çizilmesi gereken nokta şu: İki tarafın basını da karşıdakine hiçbir biçimde bağlı kalmadan, kendi inisiyatifi ve kendi görüşü doğrultusunda yayın yapabilir. Bu toplantı kimseyi bağlamaz.
       Gerçekçi olmak gerek. Beklenti yaratmak yanlış. Karınca kararınca barışa katkıda bulunabilecek, uluslararası çapta, iyi niyetli bir girişim. Şimdilik bu noktadayız. Gerisini zaman gösterecek. Ama, önce Helsinki zirvesi!..



Yazara E-Posta: ydogan@milliyet.com.tr