Güneri Cıvaoğlu

Güneri Cıvaoğlu

ngunericivaoglu@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı



Asmalar. Kebap, lahmacun, rakı...Ve Ermeni müziği... Tepemizde pembe renkli karınlarını göstererek yavru yarasalar uçuşuyor.
Kendimi sefa çiçeği gibi hissediyorum.
Tim ya da diğer adıyla Timur'un konuğuyuz. Tam adı Timur Schindel.
Babası Amerikalı, annesi Türk.
Gaziantep'teki lakabı "Amerikalı..."
Başarılı meslek yaşamı sürdürerek büyük ve ünlü bir otomotiv şirketine genel müdür olmuş.
Yıllar geçince sıkılmış. "Başka ve gönlümce bir şeyler yapmalıyım" diye düşünmüş.
İstifa etmiş.
Motosikletine binmiş.
İki yıl boyunca Türkiye'yi il - il, ilçe - ilçe dolaşmış. Ve Gaziantep'te eski taşyapı Ermeni evlerini görünce, orada kalmaya ve yerel renkleri gelenekleri, yaşamı yansıtan bir butik otel yapmaya karar vermiş.
Toplam 18 oda, 2 süit, yüzme havuzu ve diğer olanaklar planlanmış. Bir kısmı bitmiş.



Anadolu evleri butik otelini anlatırken, villa gettoları yaratarak neleri yitirdiğimizi anımsayalım.
Evler tamamen taş. Yazın serin, kışın sıcak tutuyor. "Hayat"lı... Yani, yüksek duvarlar ortasında geniş avlulu. Odalar ise "nacarlı... (duvardan duvara dolap - çekmece) Tavanlar sırıklı ve işlemeli. Zemin, Halep sıvası. (Yerinde dökülen bir tür zemin.)
Kuş tahaları... (Her odanın avluya açılan duvar tepelerinde, yuvarlak kuş evleri. Bu yuvanın odaya bakan yuvarlak yüzü cam kaplı. İçlerinde kafese hapsedilmemiş kuş komşularla yaşamak güzel. Odalar arkasında ve katlar arasında gizli geçitler. Oda içlerinde kuyular, taş oyma mağaralar... Haznalar (kiler), livanlar (antre), ganeler (küçük havuzlar)...
Bu evlere özgü ev yapımı likörler...
.......
Milliyet TIR'ı ile Güneydoğu'yu dolaşırken bu "Anadolu Evleri" güzelliğini iki akşam yaşadım. Orada geceleyemedim.
Ama ilk fırsatta döneceğim.
Hemen birkaç adım ötedeki Burhan Çağdaş'ın nefis kebaplarını, 100'lerce yıl öncesinin yöntemiyle yapılan kuru baklavalarını da şimdiden özledim. Anadolu Evleri'nin bulunduğu sokaktaki diğer eski evler de kapışılmış. Birini de belediye almış. Celal Doğan, burayı baştan başa "Gaziantep'te yaşam" tanığı haline getiriyor.

Gaziantep müzesi bir hazine.
Zeugma mozayikleri, freskleri inanılmaz bir teknikle aynen korunarak getirilmiş.
Bu başarının sahiplerini kutlamak gerek
Gazetelerde, TV'lerde yayınlanan ve bir bakıma Zeugma'nın simgesi haline gelen "çingene kız" mozayiği karşısında heyecan duydum.
Nereye giderseniz, gözleri takip ediyor.
Eros mozayiği de nefes kesiciydi.
Müzeyi bize belinde tabancası olan bir hanım koruma gezdirdi. Alkışlanacak kadar başarılıydı.
Zeugma'dan getirilen mezar taşları freskler büyüleyici. Gaziantep Müzesi, bu harikulade değeri tartacak fiziki ve insan kaynağı kalitesinden yoksun. Gaziantep'e bir turist seli akıtacak Zeugma sanat hazineleri, böyle Allahlık mekâna ve tapu memuru zihniyetli personele bırakılamaz.