Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

6 Eylül 1924 yılında Bartın’da Cemal Aliş tarafından kurulan, yerel bir yayın organı olan Bartın Gazetesi 90. yayın yılına başladı.
İlk sayısı eski Türkçe harflerle taş baskı olarak yayınlanan, bir yıl sonra matbaada basılmaya başlanan Bartın Gazetesi, ülke genelinde yayınını kesintisiz 90 yıl sürdüren tek yerel gazetedir.
Atatürkçü, Cumhuriyetçi Memleket Gazetesi olarak haftalık yayın yapan, resmi ilan almadan sadece okurlarının desteği ile 90 yıl yaşayan gazete, genelde Bartın dışında, yurtiçinde ve yurtdışında yaşayan abonelerine posta ile ulaştırılıyor.
Sadi Yaver Ataman, Behçet Kemal Çağlar, Hasan Bayrı, Şakir Ülkütaşır, Vahit Lütfi Salcı, Abdülkadir Karahan gibi ünlü halkbilimci ve şairlerin ilk şiirleri, makaleleri bu gazetede yayınlandı. Ünlü tarihçimiz İlber Ortaylı da 1965’te ilk yazısını Bartın için yazdı.
Son dönemde ünlü yazar, romancı Rıfat Ilgaz ve Fikret Madaralı ile hukukçu-yazar Emin Değer’in 3 yıl köşe yazarlığı yaptığı “Bartın” Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü tarafından da 1978’den sonra 7 kez değişik dallarda Anadolu Basını Özendirme yarışması ödüllerini kazandı. Cumhuriyetin 75. yılında da Başbakanlık tarafından Cumhuriyet Ödülü’nü alan 11 gazete içinde
yer aldı.

Esen Aliş 37 yıldır işin başında
1939-1943 yıllar arasında CHP Milletvekilliği ve Bartın Belediye Başkanlığı yapan Cemal Aliş’in kurucusu olduğu gazeteyi 37 yıldır oğlu (dostum) İktisatçı Esen Aliş yönetiyor.
Bartın, Karadeniz’e ırmak ile bağlı yemyeşil bir ilimizdir. Mitolojide adı geçen bir yerleşim bölgesidir. Heredot Tarihi, güzelliğiyle ünlü Afrodit’in Parthenius’a (Bartın’a) gelerek derede (Bartın Deresi’nde) yıkandığını ve dere kıyısında çamur banyosu yaptığını yazar (Cilt 1, Sayfa 24). Bartın uzun süre Bizanslıların elinde kaldıktan sonra Osmanlılar tarafından alınmıştır.
İkinci Dünya Savaşı’nın son yıllarında babamın görevi nedeniyle Bartın’da bulunduk. O yıllardan bu yana Bartın gazetesine aboneyiz. Bartın’da olan biteni Bartın gazetesinden izleriz.
Yerel gazetelerin ilgi görmesinin, yaşamasının nedeni, ulusal gazetelerin ülkenin büyük şehirleri dışındaki olaylara, yer ayırmamasıdır. Gurbete çıkanlar, yerel haberleri, ilgi duydukları yörelerde olan biteni yerel gazetelere abone olarak izleme şansını elde ediyorlar.

2.381 yerel gazete var
Şimdilerde Anadolu’da hemen her şehirde birden fazla yerel gazete yayınlanıyor. Hemen her şehirde yerel TV yayını yapılıyor. Çok şehirde yerel gazeteler ile yerel TV işletmeleri aynı şemsiye altında. Bu gelişme, ulusal yayın yapan gazetelerin işini zorlaştırıyor. Pazarını daraltıyor.
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre; Türkiye’de 55 yaygın (ulusal), 23 bölgesel, 2.381 yerel olmak üzere toplam 2.459 gazete yayınlanıyor.
27 ulusal, 16 bölgesel, 215 yerel olmak üzere toplam 258 televizyon kanalı var.
Ülke genelinde 36 ulusal, 100 bölgesel, 951 yerel olmak üzere toplam 1087 radyo yayın yapıyor
Basın kartı sahibi olan gazeteci sayısı ise 6 bin 888 göreve bağlı, 3.243 sürekli, 229 Basın Şeref Kartı, 98 Serbest Basın Kartı olmak üzere 10.458 olarak belirlenmiş.
Bartın gazetesinin 90’ıncı yılı kutlu olsun. Bartınlılara selam olsun.