Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Polonya’nın başkenti Varşova’daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nden ‘Awacs’ kararı çıktı. Nato Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Nato’nun Awacs erken uyarı ve gözlem uçaklarının Türkiye hava sahasında uçacağını söyledi.

Bizim de parasını ödeyerek Boeing firmasından satın altdığımız 4 Awacs uçağımız var.

“Acaba bizim 4 Awacs uçağımız ne yapıyor? Bizim 4 uçağımız varken, neden başka ülkelerin Awacs’larının Türkiye üzerinde uçmasını bekliyoruz?” derken Milliyet’te 10 Temmuz günü “Barış Kartalları Yurtdışında” başlıklı bir haber yayımlandı.

Haberin Devamı

Milliyet’te yayımlanan haberden öğrendik ki bizim Awacs’lar Konya’da konuşlanmış. Bunlardan biri de 2 sorti yaparak NATO toplantısı sırasında Varşova semalarında gözetleme ve kontrol görevi yapmış.

Şanslı bir ülkeyiz

Bugüne kadar her “babayiğit ülke” bu pahalı uçaktan satın alamadı. İnternette yayınlanan bilgilere göre, AWACS diye bilinen bu özel uçaklardan ABD’nin ünlü Boeing firmasından bugüne kadar ABD 33 adet, NATO 17 adet, İngiltere 7 adet, Fransa 4 adet, Suudi Arabistan 5 adet satın alabilmiş. Biz 4 adet Awacs uçağıyla, özel uçak siparişi verebilen 5’inci ülkeyiz.

Awacs’ların ne işe yarayacağını bilenlerin anlattığına göre, bu uçaklar 24 saat havada kalıyor. Benzin almak için yere bile inmiyor. Benzin ikmalini başka uçaklar yapıyor. Bu uçaklar hudutlardan kuş uçurtmuyor. Havada uçan kuştan bile Ankara’nın haberi oluyor. Hele hele huduttan giren kaçakçı bile ekrana yansıyor.

Uçaklar, sadece havada değil, karada ve denizde de tüm hareketi izliyor. Dostu düşmanı ayırt ediyor. Bana anlatılanlar bunlar.

Bunları anlatanlar ekliyorlar: ”Boeing’den uçağı satın almakla iş bitmiyor. Bu uçakların teknik donanımı ve yazılımı önemli. Bu konuda da ABD’den veya İsrail’den destek alınması gerekiyor.”

Daha önce de yazdım. Bizim en az 1.5 milyar dolar ödeyerek satın aldığımız 4 Awacs bizim hava sahamızda uçuyorsa, donanım ve yazılımları tamamsa, Doğu sınırlarımızdan giriş çıkışları çok iyi izleyebilecek, Rus uçağının kimliğini vurulmadan belirleyebilecek imkânlara sahibiz demektir.

Haberin Devamı

Güçlü ordu güvencemiz

Çok riskli bir bölgede, sıcak çatışmaların ortasında yaşıyoruz. Güçlü bir ordu bizim güvencemiz.

Güçlü, çağdaş bir ordu hepimizin özlemi. Güçlü, çağdaş bir ordunun ihtiyaçlarını tabii ki biz “siviller” bilemeyiz.

Önemli olan, savunmanın gereği olan silahların teminidir. Ordunun gücü, iyi eğitilmiş insan gücü kadar çağdaş silahlara sahip olmasına bağlı. Önemli olan, doğru silahları, doğru zamanda, iyi fiyatla satın almaktır. Ama bu yetmiyor. Satın aldığımız silahları gereğinde iyi kullanmak da önemli.

Dört Awacs’ımız yetersiz mi ki NATO’nun Türkiye üzerinden Awacs’larını uçurmasını, Alman parlamentosunun İncirlik’e Alman Awacs’larının konuşlandırmasına izin vermesini bekliyoruz.

Daha önce de yazdım. Satın aldığımız Awacs’ların Türkiye’nin savunma gücüne katkısının, öneminin ne olduğunun kamuoyuna açıklanmasında yarar var. Boeing firmasına ödenen yüksek faturayı paylaşan halkımıza bilgi verilirse, halkın da morali yükselir. Morale ihtiyacımız var.