Merkez Bankası, bankaların ekonomistlerini zaman zaman davet ederek onlar aracılığıyla iç ve dış piyasalara mesaj veriyor.
Şimdilerde her bankanın ekonomik araştırma birimi var. Bu araştırma birimlerinde çalışan iyi eğitim gören elemanlar piyasalarda olan biteni izleyerek, banka yöneticilerine bilgi aktarıyor. Banka yöneticileri de borçlanırken, borç para verirken ekonomistlerin verdikleri bilgilere, ekonomistlerin değerlendirmelerine göre hareket ediyor.
Bu tür toplantılarla Merkez Bankası piyasayı sözlü olarak yönlendiriyor, bankalar Merkez Bankası’nın neler yaptığını, neler yapacağını öğreniyor.
Dünkü ekonomistler toplantısında Merkez Bankası tarafından katılanlara verilen mesajlar özetle şunlar
Faiz yükseltilmeyecek
- Merkez Bankası, finansal piyasalardaki çalkalanmada bankaların önlerini görebilmelerine yardımcı olmak için, bankalara kısa vadeli faizlerde açıklık-süreklilik sağlamak istiyor. Bu nedenle de açıklanan yüzde 6,75- yüzde 7,75 faiz bandı kısa vadede korunacaktır.
- FED’in varlık alım programını azaltma ihtimalinin global piyasalarda ciddi bir belirsizlik yaratması nedeniyle bozulan istikrarın etkilerini sınırlamak için faizde öngörülebilirliğin artırılması önem taşıyor.
- Kısa vadeli faiz oranlarını belirlerken TCMB’nin dayanağı, orta vadeli enflasyon beklentisidir. Enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 6.2’ye gerileyeceğine inanılıyor.
- Merkez Bankası’nın önemli bir hedefi döviz kurundaki dalgalan-manın azaltılmasıdır.
- Başkan, yılsonunda dolar fiyatının 1,92 TL olacağını söyledi. Çünkü normal şartlar altında gelişen ülke para birimleri değer kazanma eğiliminde. Yeterli zaman geçmesiyle TL’nin de değer kazanması bekleniyor.
- Kısa vadede normal olmayan şartlar döviz fiyatını etkiliyor. Mayıstan bu yana küresel piyasalarda yeni bir fiyatlama eğilimi ortaya çıktı. Bu yeni fiyatlamanın ne kadarının geçici, ne kadarının kalıcı olacağı bilinmiyor.
- Son 3 ayda toplam yaklaşık 9 milyar $ döviz satışı oldu.
Döviz verilecek
- Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası zorunlu karşılıkları serbest bırakarak ve rezervden satış yaparak piyasaya döviz vermeyi sürdürecek. Açık anlatım ile bankaların döviz cinsi zorunlu karşılıklarını serbest bırakarak piyasadaki döviz likiditesinin artırması da alınacak tedbirlerden biridir.
- TL’nin değer kaybı tüketim üzerinden (satın alma gücü ve servet etkisi nedeniyle) büyümeye kısa vadede olumsuz etki yaratabilir. Ancak uzun vadede ihracatı destekler ise büyümeye katkısı olacaktır.
- Sanayi üretimi yılın ilk yarısından daha olumlu görünüyor. Ancak ekonomi şimdilerde potansiyelinin altında büyüyor.
- Dış ticarette dengelenme sürüyor; altın hariç cari açıkta istikrarlı bir görünüm var. Altın ve enerji hariç cari açık ise sıfıra yakın düzeyde. İhracatta euro bölgesinin payının artması bekleniyor.
- Yukarıdaki bilgileri, dün bankada yapılan toplantıya katılanların yaptıkları açıklamalardan özetledim.
Özay Şendir
“Erdoğan, Osmanlıyı diriltmek istiyor…”
11 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Şaşırtan Çin
11 Mayıs 2025
Zeynep Aktaş
Yatırımda yeni şifre: Hızlı nakit
11 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
Nükhet Duru: Fırınlanmadan, pişmeden kalıcı olunmaz
11 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
Vadeli lider vs. Vadesiz lider: Habemus Papam...
11 Mayıs 2025